Şimşek: Twitter kararı elimizi zayıflattı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararının ellerini zayıflattığını söyledi.

Şimşek: Twitter kararı elimizi zayıflattı
Şimşek: Twitter kararı elimizi zayıflattı
GİRİŞ 09.04.2014 12:11 GÜNCELLEME 09.04.2014 12:11

Katıldığı bir televizyon programında Twitter'ın Türkiye'de temsilcilik kurması yönündeki çağrılara dair değerlendirmelerde bulunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Sosyal medya alanında faaliyet gösteren birçok şirket, buna Twitter da dahil, Türkiye'den haksız kazanç elde ediyorler ve bu kazançtan ödenmesi gereken vergiyi vermiyorlar. Bunu çok ciddi bir problem olarak görüyoruz" dedi.

'BİZİ VERGİLENDİREMEZSİNİZ' DİYORLAR

Şimşek, "Bu şirketler diyorlar ki 'Bizim Türkiye'de bir faaliyetimiz yok, bizi vergilendiremezsiniz'. Biz de diyoruz ki Türkiye'de kazanç elde ediyorsunuz, Türkiye'de bir şirketiniz olmalı ve vergi vermek zorundasınız" dedi ve şöyle devam etti: "OECD'ye göre bir mükellefin vergiye tabi olması için şirket olması lazım. Bunlar o yüzden Türkiye'de şirketleşmeye gitmiyorlar. Çok büyük haksız kazanç elde ediyorlar."

'VERGİ KAÇIRMAK İÇİN TEMSİLCİLİK AÇMIYORLAR'

"Anayasa Mahkemesi kararı bu anlamda elimizi çok zayıflattı" diyen Şimşek, "Bir mükellef düşünün Türkiye'den gelir elde ediyor ve Türkiye'den vergi kaçırmak için temsilcilik açmıyor. Bu tür kararlar elimizi kolumuzu bağlıyor. Bugün Türkiye'de bir mükellef vergi kaçırırsa bizim yapabileceklerimiz net. Ama şu anda biz bu karar çerçevesinde yaptırım gücümüz zayıfladı" ifadelerini kullandı.

'SOSYAL MEDYADAKİ REKLAMLARI TAKİP EDİYORUZ'

"Hollanda'dan bir program edindik" diyen Şimşek "Sosyal medyadan verilen tüm reklamları tüm alışverişleri takip ediyoruz" şeklinde konuştu.

'MB'NİN KREDİBİLİTESİ ÇOK ÖNEMLİ'

"Prensip olarak Merkez Bankası'nın kararlarını yorumlamam" diyen Şimşek, "Merkez Bankası'nın kredibilitesi çok önemlidir. Merkez'in bağımsızlığının, itibarının yüksek olması, Türkiye'nin itibarının yüksek olması demektir" dedi.

Şimşek, "Büyük resme baktığınız zaman Türkiye'de bir taraftan lirada değer kaybı ve gıda fiyatı eksenli enflasyon artışı var. Bir yandan da iç talepte yavaşlama ve Türkiye'nin büyümenin yavaşlaması sonucu atıl kapasite var. Bu enflasyonun düşeceği anlamına gelir. Bir taraftan da geçici faktörler var. Liradaki değer kaybının getirdiği tahribat var. Global gıda fiyatlarında artış var" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası'nın en öncelikli hedefinin fiyat istikrarı olduğunu söyleyen Şimşek, "Finansal istikrarın da gözetilmesi gerekiyor. Şu an itibariyle daha geniş bir çerçeveden bakıyor Merkez Bankaları. Merkez Bankası'nın aldığı kararlara hepimizin saygı gösterip itibarını yüksek tutmamız ve Türkiye'nin bu tür şoklardan sağlam çıkmasını sağlamamız gerekiyor" dedi.

'ENFLASYON HEDEFE GELDİĞİNDE MB DEĞERLENDİRİR'

Şimşek, "Enflasyon hedefe bağlı gittiğinde Merkez Bankası da durumu değerlendirir" açıklamasını yaptı. Maliye Bakanı, "Enflasyonda sürdürülebilir hedefler konularak kredibilitenin artması gerekiyor" şeklinde konuştu.

'BÜYÜME DENGELENMELİ'

Maliye Bakanı, "Türkiye cari açığa kalıcı çözüm bulana kadar büyümeyi dengelemeli. Büyüme modelinde son üç yıldır değişikliğe gittik, iç talebi kontol altına aldık" dedi. IMF'nin Türkiye'nin büyüme öngörüsünü yüzde 2,3'e düşürmesiyle ilgili görüşleri sorulan Şimşek, "Yılın ilk çeyreğinde kaygılıydım ama gelen veriler güçlü gittiğimizi gösteriyor. IFM'nin revizyonunu gerektirecek bir öncü veri henüz yok" şeklinde konuştu.

'RANT VERGİSİ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEME KALDI'

Rant vergisi hakkında konuşan Şimşek, "Rant vergisi ile ilgili 2008 yılında çalışma yapmıştık ama yasalaşmadı. Gelir vergisi taslağındaki rant vergisi düzenlenmesi yeterli değil. Ranttan elde edilen kazancın bir kısmının kamuya gelmesi şeffaflığı artırır" şeklinde konuştu.

Şimşek "Bu yasama döneminde olmasa dahi daha sonraki dönemlerde bu konuda adım atacağız" diyen Şimşek, söz konusu tasarının konut sahipleriyle bir ilgisi olmadığını söyleyerek, "Rantı elde eden nispeten çok küçük bir kesim" dedi. Şimşek, vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili olarak borç yapılandırmasında süre uzatımı ya da benzer bir uygulamanın söz konusu olmadığını söyledi.

'SEÇİMDEN SONRA ÖZELLEŞTİRMEYİ HIZLANDIRACAĞIM'

Termik santrallerin özelleştirilmesinin Türkiye'nin cari açığının azaltılması için önemli bir adım olduğunu söyleyen Şimşek, "Seçimden sonrasında özelleştirmeyi hızlandıracağım. Kalamış ve Derince limanları ile termik santraller öncelikli olacak" dedi.

Şimşek, köprü-otoyolda halka arzın zamanının piyasa şartlarına bağlı olacağını belirtti.