İstanbul dünyada birinci sıraya yükseldi

Yabancılar 17 Aralık'a prim vermedi. Borsada 683 milyon $'la son 21 ayın en yüklü alımı yapıldı.

İstanbul dünyada birinci sıraya yükseldi
İstanbul dünyada birinci sıraya yükseldi
GİRİŞ 06.04.2014 03:02 GÜNCELLEME 06.04.2014 03:19
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

17 Aralık operasyonu ve binlerce kişinin dinlenmesiyle başlatılan siyasi gerginlik amacına ulaşamadı. Piyasalarda seçim öncesi başlayan iyimser hava, yabancı yatırımcının Türkiye'den vazgeçmediğini ortaya koydu. Yerel seçimlerden AK Parti'nin güçlü bir şekilde çıkması Türkiye'yi dünya piyasalarında ön plana çıkardı.

Yabancılar, seçimin olduğu mart ayında Borsa İstanbul'da 682.9 milyon dolarla son 21 ayın en yüksek net alımını gerçekleştirdi. Şubattaki 206.9 milyon dolar da hesaba katıldığında iki aylık yabancı girişi 890 milyon dolara ulaştı.

FAZLASIYLA DÖNDÜLER 

17 Aralık operasyonun ardından aralık ve ocak aylarında 658 milyon dolarlık net satış yapan yabancılar, son iki ayda, 17 Aralık'ta sattıklarının yüzde 35 üzerinde alım yapmış oldu. Miktar bazında bakıldığında ocakta 152 milyon adet hisse satan yabancılar, şubat ve martta ise 280 milyon adet alım gerçekleştirdi.

DOLAR 2.09 TL'YE GERİLEDİ 

Yabancı yatırımcıların son iki haftadaki ilgisi faiz ve döviz piyasalarında da etkisini gösterdi. 24 Ocak'ta 2.3289 TL'ye yükselen dolar, bu hafta 2.09'a kadar geriledi. Dolardaki düşüş yüzde 10'a ulaştı. TL, son bir ayda gelişen ülkelere göre en iyi performansı sağlayan para birimi oldu. Faiz, yüzde 10.42'ye indi.

BORSA İSTANBUL DÜNYA BİRİNCİSİ 

17 Aralık operasyonunun ardından yüzde 17.3 düşerek 61 bin 858 puana gerileyen Borsa İstanbul, son bir ayda dünyanın en fazla yükselen borsası oldu. Yabancı yatırımcıların seçim sonuçlarına ilişkin olumlu beklentisiyle ilgi odağı haline gelen BIST-100 Endeksi haftayı 17 Aralık'tan bu yanaki en yüksek seviyeden kapattı. Borsa İstanbul, operasyon öncesindeki seviyenin sadece yüzde 3 altında bulunuyor.

YORUMLAR 8
  • Hakan Can 9 yıl önce Şikayet Et
    Batı Muhtemelen 150-200 Milyar Doları Sildi Süpürdü.... ... Giden çoktan gitti... Şimdi sıra bu parayı milletin cebinden, yatağının altından allem edip kallem edip çıkartıp ekonomiyi canlandırmaya geldi... Milletçe birer bardak soğuk su içebiliriz... Afiyet olsun yani...
    Cevapla
  • burak sezgin 9 yıl önce Şikayet Et
    hızlı yükseliş. Yurtdışı 31 mart günü kararını verdi.Şu an için güçlüden yana durmaya karar verdiler (MİLLET).o yüzden eylem meylem kaos gündemde yok.bundan dolayı chp ye tikko dehaşkapece devyol devsol devgenç tgb vs vs dur dediler..borsa biraz daha yükselecek 120 bin falan..ondan sonra başlatırlar eylemleri..geziden öncede 90 bine çıkmıştı..
    Cevapla
  • selami selam 9 yıl önce Şikayet Et
    Allah nasip eder inş.. Kanal İstanbul ve havaalanı yapılsın memleketim uçuşa geçecek o zaman hain ve çekemeyenlerin durumu ne olur acep :))
    Cevapla
  • mehmet duran 9 yıl önce Şikayet Et
    dolar 2.150 bandında olmalıdır. dolar 2.150 2.2 bandında olmalıdır ki türkiye ithalatı önlesin ve türk sanayicisi para kazansı ülkeye döviz girsin-enrji derseniz ekonomi kuvvetli olduğu zaman hükümet enerji üzerindeki vergiyi biraz daha indirir vergi denetimini artırdığı zaman özellikle -- koç -aydın doğan- parelel şirketlerin vermediği vergileri aldığı zaman bu aradaki farkı fazlası ile sübbanse eder
    Cevapla
  • Muhafazakar066 9 yıl önce Şikayet Et
    şükür.. Türkiye gittikce güclenecek agırlıklarıdan bi kurtulsun tamamıyla dünyada söz sahibi ülke olacağız inşallah..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle