1 milyondan fazla kişiye emeklilik yolu açılıyor

Bağ-Kur'a kaydolmamış vergi mükellefi 1 milyondan fazla vatandaşa emeklilik yolu açılıyor. Bu konuda düzenleme için adım atıldı. Borcu olan 3 milyon esnafa da ayrıca kolaylık geliyor.

1 milyondan fazla kişiye emeklilik yolu açılıyor
1 milyondan fazla kişiye emeklilik yolu açılıyor
GİRİŞ 05.04.2014 07:41 GÜNCELLEME 05.04.2014 14:39
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Sabah Yazarı Faruk Erdem eksik Bağ-Kur kayıtlarına ilişkin gelen çok sayıda soru üzerine köşesinden vatandaşın aklındaki soru işaretlerini giderecek açıklamalarda bulunurken bir de müjde verdi.

İşte Erdem'in o yazısı:

Çoğunluğu esnaf olan ve sayıları 1 milyonu geçen bu vatandaşlarımız, bir işyeri açmış ya da şirkete ortaklığı ile vergi mükellefi olmuş. Senelerce de bu işlerini sürdürmüş. Ama Bağ-Kur'a gidip kendilerini sigortalı yaptırmamışlar. Dolayısıyla da ne primleri ödenmiş ne de hizmet günleri işlenmiş.

MÜJDE YAKINDA GELİYOR

Şimdi birçoğu emeklilik için bu primlere ihtiyaç duyuyor ve kendi namlarına iş yaptıkları bugünlerin boşa gitmemesini istiyor. Öncelikle müjdeyi verelim. Önümüzdeki günlerde Meclis gündemine gelecek torba yasada bu konuda bir düzenleme bekliyoruz.

Edindiğimiz bilgilere göre; geçmişte vergi mükellefi olunan ama Bağ-Kur kaydı yapılmayan sürelerin hizmetten sayılacağı bir çalışma yapılıyor.

Detaylar henüz netleşmedi ama kolaylık 1 milyondan fazla esnafımızı sevindirecek, o kadarını söyleyelim. Mevcut durumda ne yapılabileceğini de anlatalım. 5510 sayılı Yasa, 01.10.2008'den önceki günleri borçlanmaya imkan tanımıyor. Yine sonradan getirilen bir düzenlemeyle de 04.10.2000'den önce vergi mükellefi olup Bağ-Kur kaydı olmayanların kayıtları bu tarihte başlatılıyor. Fakat dava açanlar eski günleri alabiliyor. Çünkü Yargıtay'ın böyle bir kararı var. Eğer Bağ-Kur numaranızı 04.10.2000 ile 02.08.2003 arasında almışsanız dava açarak ve mahkemenin bu yönde olumlu karar vermesi durumunda 20.04.1982 ile 04.10.2000 arasındaki dönemleri prim ödeyerek hizmetinize dahil edebilirsiniz.

BORÇLUYA KOLAYLIK

Bağ -Kur borçlularının da uzun süredir bir yapılandırma bekledikleri biliniyor. Bu konuda da bir düzenleme yapılması gündemde. Gelen bilgilere göre borçları ve hizmetleri tamamen sildirip ileride ihtiyaç olduğunda yeniden kullanma imkanı olacak. Bu arada borçlar için de taksitlendirme fırsatı da gelecek. Böylece sağlık hizmeti alamayan milyonlarca Bağ-Kur'luya hastane kapıları da açılmış olacak. Burada sınır olarak en az 24 ay borç görünüyor.

YORUMLAR 1
  • arasaras 9 yıl önce Şikayet Et
    bir ana önce . bunu 4 gözle bekliyoruz a.ş ortaklarına 2008de ki düzenleme süre cok kısaydı 6 ay gibi bu yüzden bütün hakkımız gitti bunu yaparsa cok iyi olacak
    Cevapla