Dizi sektöründeki oyunculara müjde

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'ye yıllık 150 milyon dolarlık ihracat geliri sağlayan dizi sektörüne nakit desteği verileceğini açıkladı. Zeybekçi, ihracatta Bosna ve Afrika gibi yeni pazar arayışlarının da sürdüğünü belirtti.

Dizi sektöründeki oyunculara müjde
Dizi sektöründeki oyunculara müjde
GİRİŞ 01.04.2014 02:12 GÜNCELLEME 01.04.2014 09:22

Türk dizileri 50'den fazla ülkede ilgi ile izlenirken, ihracatı artırmak için yeni bir teşvik desteği daha geliyor. Türk dizilerine nakit para desteği verilecek.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, desteğin sponsorla sınırlı olmayacağını ifade ederek, Türk dizileri ihraç edilirken reklamla ilgili yapılan bazı engellemelerin de kaldırılması gerektiğini söyledi.

Zeybekci, "Türk dizilerinin yurtdışına ihraç edilmesi halinde nakdi olarak destek vereceğiz. Buna ilişkin çalışmalar yürütülüyor. Ayrıca bir film görüyorsun arabanın markası, mağazayı kapatıyorlar bunu ilkellik olarak görüyorum. Bunun düzeltilmesi lazım" dedi. Dizi film sektörü yıllık Türkiye 'ye 150 milyon dolar civarında ihracat girdisi sağlıyor.

KAZANÇLI ÇIKACAĞIZ

Ekonomi gündemine ilişkin önemli değerlendirmelerde de bulunan Zeybekci, Twitter tartışmasının ekonomiyi etkilemeyeceğini ifade etti. Zeybekci, 17 Aralık sonrasında sermayenin kaçacağına yönelik iddialar üzerine de "Sermaye ekonomi demokrasi ve hukukla çok hassastır. Bire bir etkilidir. Türkiye uluslararası tüm anlaşmalara imza atan bir ülke. Biz yaşadığımız olaylarda dayanıklılık ve yeniden gözden geçirmede kazançlı çıkacağız" yanıtını verdi. Bakan Zeybekci, reel sektöre yönelik stratejik teşvikler verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "6 değil 66 bölgeye olsa olmayabiliyor" dedi.

YENİ PAZARLAR ARIYORUZ

İhracatta yeni pazar arayışlarına da değinen Zeybekci, Afrika'da Türkiye'nin 35-36 büyükelçiliği bulunduğunu ifade etti. Bakan Zeybekci "Yıl sonuna kadar 40 ülke olacak. Gerekli tüm altyapı oluşmuş olacak. Dünyada Afrika'ya en fazla noktaya uçan THY. THY uçmadan önce 10 milyon dolarsa, uçtuktan altı ay sonra 200 milyon dolara çıkıyor. Türk yatırımcılarının yatırım yapacağı da bir ebat büyüklük var. Sudan'da veya Kenya'da, Nijer'de. 5 milyon dolara 20 milyon dolara yatırım yapabiliyor" dedi. Seçimden sonra ilk yurt dışı gezisinin Bosna Hersek olacağını aktaran Zeybekci, enerji, gıda ve dağıtım ağları sektörlerine yönelik iş görüşmelerinin yapılacağını kaydetti.

EN BÜYÜK HURDA İTHALATÇISIYIZ

İhracatın Türkiye'nin milli büyümesi için tek kapı olduğunu vurgulayan Bakan Zeybekci, sermaye transfer edilmesi gerektiğini kaydetti. Zeybekci "Türkiye'ye hurda ihracatının yasaklandığını düşünün tık diye kalırız. Türkiye ülke toprakları ve hemen dibimizdeki yakın coğrafya yer altı madenlere sahip. Türkiye olarak biz dünyanın en büyük hurda ithalatçısıyız. Tüm metodoloji ihtiyacımızı hurda üzerinden temin ediyoruz. Toplamı 16 milyar dolar. Petrokimyada kendimizi garanti altına almalıyız" diye konuştu.

DÖVECEĞİMİZ YERDE KAPSAM DIŞI BIRAKILMIŞIZ

Bakan Zeybekci, 1996 yılında yürürlüğe giren Gümrük Birliği'nin mevcut haliyle sürdürülebilir olmadığına dikkat çekti. AB ticaret ve ekonomi komiseri ile ilk toplantıda "Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği Davutoğlu ve Çavuşoğlu'nun problemi" dediğini aktaran Zeybekci, düzeltilmesi konusunda mutabık kalındığını aktardı. Teknik kadronun çalıştığını, haziran ayında konunun yeniden masaya yatırılacağını aktaran Zeybekci "Bizim için olmazsa olmazımız Gümrük Birliği'ndeki değişiklik. Bazı alanlarda baştan kısıtlamışız. Kamu alımları, hizmetler ve tarım sektörü kapsam dışında. Benim en döveceğim yerden kapsam dışına bırakmışım" dedi. AB üyeliği'nin stratejik bir hedef olduğunu ancak yakın tarihte üye olunacağını görmediğini ifade eden Nihat Zeybekci, "Biz Türkiye olarak egemen bir ülkenin kabul etmeyeceği bir ülkenin şartlarında Gümrük Birliği'ne tabiyiz" ifadelerini kullandı.