Özgün Helikopter'in ön tasarımı tamamlandı

Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın talebi doğrultusunda TUSAŞ tarafından yapımına başlanan yerli helikopter projesi "Özgün Helikopter"in ön tasarımının tamamlandığı, helikopterin şeklinin belirlendiği öğrenildi.

GİRİŞ 31.03.2014 14:26 GÜNCELLEME 31.03.2014 15:41
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Savunma Sanayii Müsteşarlığının talebi doğrultusunda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından yapımına başlanan yerli helikopter projesi "Özgün Helikopter"in ön tasarımının tamamlandığı, helikopterin şeklinin belirlendiği öğrenildi.

TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Özgün Helikopter'in müşterisinin Savunma Sanayii Müsteşarlığı olduğunu ancak ortaya çıkacak ürünün hem sivil hem de askeri sertifikasyona sahip olacağını söyledi.

Özgün Helikopter'in 5 ton sınıfında genel maksat helikopteri olduğunu ifade eden Dörtkaşlı, şöyle konuştu:

"Çalışmalarımız takvimine uygun olarak devam ediyor. Avrupa Havacılık Otoritesinin sertifikasyonu altında tamamlanacak. Sonunda ortaya çıkacak ürün hem sivil sertifikasyona hem de askeri sertifikasyona sahip olacak. 5 ton sınıfındaki bu ürün, şu an uçan UH-1H ya da ambulans görevinin yapan helikopterlerin vazifesini görecektir. Projeyi arada önemli kilometre taşları olmakla birlikte 6. yılda sivil sertifikasyonunu, 7.5 yıl sonra da askeri sertifikasyonunu tamamlamayı düşünüyoruz."

-"6 yıl sonra havada göreceğiz"

Helikopterle ilgili çalışmaların ODTÜ Teknokent'te yerleşik TUSAŞ ekibi tarafından yapıldığını belirten Dörtkaşlı, "Bu helikopter için başlatılan özgün, türbin motor geliştirme projemiz de var. Onu da yine bizim Eskişehir'deki iştirakimiz TUSAŞ tarafından yapılacak. Türkiye'de ilk defa bu ölçekte, bu boyutta bir türbin motor geliştirme projesi olacak" dedi.

Dörtkaşlı, tasarımın tamamen kendilerine ait olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

"Helikopterin 5. yıldan itibaren teker kesmeye başlayacağını düşünüyoruz. Belki daha erken de olabilir ama bunun sertifikasyonu tamamlanmış hali için hedefimiz 6 yıl. Altı yıl sonra bu ürünümüzü havada göreceğiz. 2020 çok iyi bir tarih. İnşallah cumhuriyetimizin 100. yılında hizmet verecek noktaya gelir. Ürün yerli olunca satış hakkı da bizim olacak. Bu sınıftaki helikopterlere ciddi talep olacağına inanıyorum. Zaten bizim sektörümüzün şöyle bir özelliği var. İçerideki müşterimiz çok kuvvetli, referansı da çok kuvvetlidir. Dolayısıyla onlar için geliştirdiğimiz sistemin yurt dışında önemli oranda rağbet göreceğini tahmin ediyorum. Ön tasarım aşamasını tamamlıyoruz. Helikopterin şekli şemaili, iç yerleşim planı, isteklerin gözden geçirilip müşteri tarafından doğrulandığı dönemi geçiyoruz. Bundan sonra iyice detaya inmeye başlıyoruz. 'Şekli şemaili ortaya çıktı' diyebiliriz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • mehmet akif 9 yıl önce Şikayet Et
    tasarım çok güzel olmuş .... önü ürkütücü görüntüden uzak SEVİMLİ tasarım yapılmış ...
    Cevapla
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    Haydi Türkiyem, kaybedecek vaktimiz yok !. Lütfen içimizdeki Türkiye düşmanlarına dikkat !
    Cevapla