Işık: Yüzde 4 büyüme bekliyoruz

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Bu ay sonunda büyüme rakamları açıklanacak, bu sene yüzde 4 civarında büyüme bekliyoruz. Bu mütevazi rakamın aslında birçok Avrupa ülkesinin çok üstünde olduğunu bildiğinizi gayet iyi biliyorum" dedi.

Işık: Yüzde 4 büyüme bekliyoruz
Işık: Yüzde 4 büyüme bekliyoruz
GİRİŞ 27.03.2014 10:15 GÜNCELLEME 27.03.2014 10:20

Işık, Gebze Ticaret Odasının meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Gebze'nin Türkiye ekonomisinde önemli konuma sahip olduğunu belirterek, 2002 yılından bu yana Kocaeli'nin ihracatta önemli gelişme sağladığını söyledi.

Kocaeli'yi artık teknoloji ve tasarım merkezi haline getirmek istediklerini ifade eden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu ay sonunda büyüme rakamları açıklanacak, bu sene yüzde 4 civarında büyüme bekliyoruz. Bu mütevazi rakamın aslında birçok Avrupa ülkesinin çok üstünde olduğunu bildiğinizi gayet iyi biliyorum. Son 2 yılda mütevazi büyüme rakamıyla yürüyoruz. Bu 2 yıllık süreçte de büyümenin kalitesini yükseltiyoruz. Cari açık problemine aldığımız önlemlerle sürdürülebilir büyümeye karşı hassasiyetimizi ortaya koyuyoruz.

- "Seçim döneminde bütçe harcamaları yüzde 3,5 azaldı"

Seçim ekonomisine alışkın olduklarını anımsatan Işık, seçim dönemi bütçelerinin ülkeye ağır faturalar oluşturduğunu bildiklerini vurguladı.

Işık, seçim döneminde Türkiye'nin 3,6 milyar lira fazla verdiğine dikkati çekerek, "Bütçe gelirleri, yüzde 5'in üzerinde arttı, bütçe harcamaları da seçim döneminde yüzde 3,5 azaldı" dedi.

Geçmiş dönemleri de bildiklerini, 2014 seçimlerine giderken ortaya çıkan rakamların, AK Parti iktidarının seçime yönelik pazarı değil de gelecek kuşakları düşünen anlayışla hareket ettiğinin göstergesi olduğunu aktaran Işık, şöyle konuştu:

"Seçime gittiğiniz ortamda vergi gelirinizi arttırıyorsunuz, bütçe harcamanızı azaltıyorsunuz. Demek ki seçime yönelik endişeniz yok, kendinize güveniyorsunuz, ikincisi ülkenin gelecek kuşaklarına hassasiyetinizi sürdürüyorsunuz. Bunun iki anlamı var. Ekonomide risk gördüğümüz her alanda önceden problem ortaya çıkmadan adım atıyoruz. ABD ve Avrupa pazarında toparlanma var. Bu toparlanma aslında ihracat rakamlarımıza da olumlu yansıyor. Biz bir taraftan iç tüketimde frene basarken, ihracatta da gaza basıyoruz. Özellikle otomotivde Avrupa'ya ihracatımızda güçlü artış var. Türkiye'nin sürdürülebilir büyümesini ve 2023 ihracat hedeflerini, ekonomi hedeflerini tutturabilmesi için 'önümüzde olmazsa olmaz' dediğimiz alan, Ar-Ge ve inovasyon alanı. Son yıllarda iktidarımız bu noktada ciddi adımlar attı.

Eğer teknolojide vitesin büyümesini sağlayamazsak, o zaman 2023'de 500 milyar dolarlık ihracata ulaşmamız mümkün olmaz."

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Yüksek teknoloji ile üretim yapan yurt dışındaki şirketleri satın almak isteyen şirketlerimize destek mekanizması oluşturma kararı aldık" dedi.Işık, Gebze Ticaret Odasının meclis toplantısında yaptığı konuşmada, son dönemde Ar-Ge, inovasyon ve diğer alanlarda verdikleri desteklerle ülkenin önemli ivme kazandığını söyledi.

"Yüksek teknoloji ile üretim yapan yurt dışındaki şirketleri satın almak isteyen şirketlerimize destek mekanizması oluşturma kararı aldık" diyen Işık, böylece teknoloji transfer edeceklerini ve o teknolojiyi ülkeye kazandırmak için uzun yıllar harcamayacaklarını kaydetti.

Işık, dünyanın hızlı teknoloji transferini konuştuğunu dile getirerek, hızlı teknoloji transferiyle ilgili ciddi çalışmalar olduğunu aktardı.

"30 Mart seçim sonuçlarından sonra faizlerin tekrar aşağıya doğru geleceğini ve Türkiye'deki sermayenin tasarrufun tekrar üretime ve yatırıma döneceğine inanıyoruz" ifadesini kullanan Işık, şöyle konuştu:

"Türkiye, mayıs sonunda ve 17 Aralık'ta 2 ağır operasyon yedi. Bir tanesi resmen darbe teşebbüsüydü. Buna rağmen ocak ayı sanayi üretimi yüzde 7,5 arttı. Kapasite kullanım oranı da yüzde 73,1 olarak açıklandı. 2013'de Türkiye'de 496 bin küsur insanımız yeni iş buldu. Tüm öncü göstergeler işsizliğin önümüzdeki süreçte düşme eğilimine gireceği yönünde. Burada kaç yıldır aldığımız tedbirlerin meyvelerini görüyoruz."

- "Hedefimiz, 2023'de 10 dünya markası oluşturmak"

Işık, faiz oranlarının Türkiye'de arttığını ancak esnaf ve ticaret erbabının kullandığı faiz oranlarını artırmadıklarını ifade ederek, esnafa ilave yük gelmesini istemediklerini dile getirdi.

Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerini anlatan Işık, KOBİ'lere verdikleri destekleri katılımcılara aktardı.

Işık, Gebze'nin geleceğine damga vuracak projenin, Bilişim Vadisi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Hedefimiz, bu yıl içinde altyapı çalışmasına başlamak ve birinci etapta inşaata hazır hale gelmek. Büyük firmalarla görüşmelere başladık. Büyük firmalara 'Bilişim Vadisi'nde yerinizi alın' diyoruz. Dünyada bilişim teknolojilerinin gelişmesinde global firmaların etrafında oluşan yerel ölçekli firmalar var. Hedefimiz, 2023'de 10 dünya markası oluşturmak. Arzumuz, birkaç tanesi Bilişim Vadisi'nden çıksın. En avantajlı alanımız bu alan. Burada hızlı çalışma yürütüyoruz."

- "Gebze Teknik Üniversitesi kurulacak"

Bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme yaptığını dile getire Işık, Gebze Teknik Üniversitesinin kurulma "müjdesini" katılımcılarla paylaştı.

Türkiye'nin en kaliteli ve nitelikli üniversitelerinden birini oluşmayı arzuladıklarını ifade eden Işık, altyapının olduğunu, güçlü iradeyle en iddialı teknik üniversitesinden birini kuracaklarını söyledi.

Işık, "Hedefimiz, Gebze Teknik Üniversitesini dünya çapında eğitim veren en kaliteli üniversitelerinden biri yapmak. Bu konuda ciddi çalışma yaptık. Burada bu havza Türkiye'nin yüksek teknoloji havzası olacak. Buraya güçlü teknik üniversite yakışır. Bunu hayata geçireceğiz. Seçimden sonra kanun teklifimizi Meclise revize ederek vereceğiz ve inşallah Meclis kapanmadan sonuçlandırmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Işık'a vazo hediye etti.


KAYNAK: AA