Özelleştirme İdaresi'nden BEDAŞ açıklaması

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, BEDAŞ'la ilgili çıkan haberlere yönelik açıklama yaptı.

Özelleştirme İdaresi'nden  BEDAŞ açıklaması
Özelleştirme İdaresi'nden BEDAŞ açıklaması
GİRİŞ 05.03.2014 15:22 GÜNCELLEME 05.03.2014 15:22

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ'nin (BEDAŞ) devrinin ardından ilgili kanuna göre mahsuplaşmadan kaynaklanan 286,5 milyon liranın özkaynak haline getirildiğine yönelik haberlere ilişkin, söz konusu haberlerde yer alan hususların özelleştirme işlemi ve özelleştirme süreciyle ilgisinin bulunmadığını bildirdi.Konuya ilişkin ÖİB'den yapılan açıklamada, bugün bazı basın organlarında "286 milyon liralık bilmece" başlıklı haberlerin yer aldığı belirtildi.

Söz konusu haberlerde özetle, "Sayıştay, BEDAŞ'ın devrinin ardından 6113 sayılı Kanuna göre mahsuplaşmadan kaynaklanan 286,5 milyon liranın özkaynak haline getirildiğini tespit etti" denildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Söz konusu haberler; enerji sektöründe faaliyet gösteren kamu kuruluşlarının borç ve alacaklarını yapılandıran 6113 sayılı Kanunun uygulanmasına dair muhasebe işlemlerine ilişkindir. Söz konusu işlemler Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde şirket kamu sermayesinde iken gerçekleştirilmiştir. Anılan Kanun ve Kanuna ilişkin usul ve esaslara göre, bu uygulamadan doğan gelir ve giderler, kurum kazancının ve dağıtılabilir karın tespitinde dikkate alınmamaktadır.

Bu durum, ilgili Kanunun uygulanması sonucu ortaya çıkan mahsuplaşma farkı olup, 2012 yılı sonunda şirket özkaynakları altında yer alan 'Olağanüstü Yedekler' hesabına alınması işlemi Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan usul ve esasların gereğidir. Söz konusu haberde yer alan hususların özelleştirme işlemi ve özelleştirme süreci ile bir ilgisi de bulunmamaktadır. Bu nedenle ayrıca Özelleştirme İdaresi Başkanlığı veya TEDAŞ Yönetim Kurulu kararına gerek bulunmamaktadır."

KAYNAK: AA