Yerli malı teklif edene fiyat avantajı sağlanacak

İhalelerde yerli malı teklif eden istekliler lehine yüzde 15'e kadar fiyat avantajı sağlanması zorunlu olacak

Yerli malı teklif edene fiyat avantajı sağlanacak
Yerli malı teklif edene fiyat avantajı sağlanacak
GİRİŞ 03.03.2014 12:29 GÜNCELLEME 03.03.2014 12:29

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından geçtiğimiz günlerde onaylanan Torba Yasa kapsamında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından orta ve yüksek teknoloji sanayi ürünleri arasından belirlenen ve ilan edilen listede yer alan malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine yüzde 15'e kadar fiyat avantajı sağlanması zorunlu olacak.Yeni düzenlemeyi AA muhabirine değerlendiren Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, kamu alımlarında tanınmış markaların ürünlerinin tercih edilmesinin, ihaleyi verenin sorumluluğunu kaldırdığının düşünüldüğünü ancak Türk sanayisinin gelişmesi açısından böyle bir anlayışın etik olmadığını söyledi.

Özdebir, şöyle devam etti:

"Kanunda kamuoyunun dikkatinden kaçan bir şey var. O da şu ki yeni çıkan teknolojik ürünlerle ilgili iş bitirme belgesini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verecek. Ürüne ilişkin bu güvence konusunun biraz daha genişletilmesi lazım. İlgili kanuna göre, piyasaya arz edilen ürünlerin güvenli olduğunun garantisi devlettir. Ancak maalesef, denetim konusunda ülkemiz çok gelişmiş bir konumda değil. Bu anlamda gerekli denetimlerin yapılması lazım."

Düzenlemenin getirdiği tavsiyelere uymayanların ilgili bakanlıklara bildirilmesinin önemine işaret eden Özdebir, "Öz denetim yapıldığı takdirde, yeni uygulamanın piyasaya olumlu etkileri olacaktır" dedi.

- "Sanayiye önemli katkı sağlayacak"

OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın da "Alımların, ülkenin kaynaklarını kullanacak ve yerli üretimi destekleyecek şekilde tasarlanması gerekiyor. Onaylanan yasa ile bunun önü açıldı. Düzenlemenin, yerli sanayiye önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz ve gönülden destekliyoruz. Son derece faydalı bir uygulama olacağına inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Düzenlemenin üretimde yerli ara mal oranını artması noktasında olası etkileri hakkında da konuşan Aydın, Torba Yasa'da yüzde 15 fiyat avantajının dışında yerli üretimi destekleyen başka maddelerin de olduğunu dile getirdi.

Anılan düzenlemelerin sanayi açısından bir dönüm noktası olacağını kaydeden Aydın, "Örneğin, Türkiye, en zor alan olan savunma sanayinde yerli katkıda yüzde 60'lara ulaştı. Sanayinin diğer alanlarında da yüzde 70-80 olması için hiçbir engel yok" ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA