Zeybekçi: Ben bir amele çocuğuyum

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, son süreci sağlıklı bir doğum süreci olarak gördüğünü söyledi.

Zeybekçi: Ben bir amele çocuğuyum
Zeybekçi: Ben bir amele çocuğuyum
GİRİŞ 20.02.2014 02:47 GÜNCELLEME 20.02.2014 02:47

Zeybekci, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) tarafından bu yıl 7.'si düzenlenen "İhracatın Yıldızları Ödül Töreni 2013"te yaptığı konuşmada, "Herhalde Türkiye'de siyasetçiler arasında en ihracatçı siyasetçi ben isem, ben bir numarayımdır. O konuda, şirketlerimiz ülkemizin ekonomisine, ihracatına, istihdamına katkı vermeye devam ediyor" dedi.

"Ben bir amele çocuğuyum" diyen Zeybekci, annesinin de babasının da amele olduğunu, tarlada çalıştığını anlattı.

Zeybekci, Türkiye'nin kalkınmasını, büyümesini, sağlam temellere oturmasını ihracat sayesinde yapacağını ifade etti.Türkiye 2023 hedeflerine ulaşamasa bile bu konuda büyük mesafeler kat edeceğini aktaran Zeybekci, kendisinin bu hedefe ulaşılacağına inandığını söyledi.

Son yaptığı Japonya ziyaretinde mevkidaşı ile 1 Haziran'da Türkiye-Japonya arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması adına resmi görüşmelerin başlaması için karar aldıklarını bildiren Zeybekci, mart ayında söz konusu anlaşmanın çerçevesinin çizileceğini ifade etti.

Singapur'la dünyada belki de iki ülke arasında en sınırsız serbest ticaret anlaşmasına doğru yürüme konusunda karar aldıklarını belirten Zeybekci, bu konuda ilk görüşmelerin başladığının altını çizdi.

15-17 Nisan tarihleri arasında Türkiye ile Malezya arasında da bir serbest ticaret anlaşması imzalanacağı bilgisini veren Zeybekci, İran'ın ise Türkiye için tarihi bir fırsat olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bizim çok avantajlı olduğumuz, yarışa bir kaç adım önden başlayabileceğimiz dediğimiz bir coğrafya. 10 yıldan beri süren bir süreç vardı. Orada basına da yansıdı. Ama yanlış yansıdı. Orada İran ile 150'nin üzerinde üründe serbest ticaret anlaşması imzalandı. 2015 yılı sonu itibariyle de 35 milyar dolarlık bir rakam var. Yani bundan 1 sene sonra, 2015'te 35 milyar dolarlık bir ihracat hedefi ortaya koyuldu."

''TÜRKİYE AB İLE GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASI'NI YENİDEN MÜZAKERE ETMEYE BAŞLAYACAK''

Bakan Zeybekci, Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması'nın "update" edilmesi gerektiğini belirterek, "Yani güncellenmeli değil, bir üst seviyeye çıkarılmalı" dedi.

28 Şubat - 1 Mart tarihleri arasında Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği Anlaşması'nı yeniden müzakere etmeye başlayacağını aktaran Zeybekci, bundan sonra da serbest ticaret anlaşmaları ile ilgili haksız uygulamalara son vermeyi umut ettiklerini söyledi.

Hindistan'a yaptıkları geziden de bahseden Zeybekci, Hintli firmalara kendilerini Türkiye'de görmek istediklerini söylediklerini kaydetti. Zeybekci, Türkmenistan'da Türk müteahhitlerinin geçen yıl aldığı ihale tutarının 10,6 milyar dolar olduğu bilgisini verdi.

Macaristan gezisine de değinen Zeybekci, Macaristan Başbakanı'nın söylediği "Biz yönümüzü batıdan daha çok doğuya çevirdik. Doğuya döndüğümüzde de parlayan bir yıldız görüyoruz, o da Türkiye" sözlerini dile getirdi.

Türkiye'nin şimdiye kadar "A süreci" ile bugünlere geldiğini, bundan sonra da "B sürecine" geçmek zorunda olduğuna işaret eden Zeybekci, "Kervanın bu yüküyle çok uzun yolculuklara çıkmamız ve 500 milyar dolarlık ihracat yolculuğuna çıkmamızı pek olası görmüyoruz" şeklinde konuştu.

Zeybekci, Türkiye'nin bu güne kadar buralara, fasoncu bir kabiliyetle geldiğine dikkati çekti.

"Bu ülkede kriz çıkmaz, çıkmayacak" diyen Zeybekci, "Ne yapsalar, ne etseler boş. Ve biz şu an kamu maliyesi olarak, kamu borçlanma ihtiyacı olarak AB'nin 28 ülkesinin 25'inden iyiyiz" ifadelerini kullandı.

"Biz kendi kendimize bir şey yapmazsak, başkaları bize bir şey yapamaz" diyen Zeybekci, son süreci sağlıklı bir doğum süreci olarak gördüğünü söyledi.

2014'ün 2013'ten çok daha iyi olacağını vurgulayan Zeybekci, AB'deki toparlanmanın Türkiye'ye pozitif etkileri olacağını, AB'de tüketimin yüzde 1 artmasının Türkiye'de yüzde 4'lük bir ihracat artışına sebep olduğunu dile getirdi.

Zeybekci, 2015 yılı için ise çok daha pozitif olduklarını söyledi.

Türkiye ekonomisinin geneli itibari ile değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Zeybekci, Fed'in yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin cari açıkla ilgili tek bir unsur üzerinden değerlendirilmesinin, Fed Başbakanının ülkelerin isimlerini zikrederek açıklama yapmasının alışılmış bir şey olmadığını dile getirdi.

ZEYBEKÇİ'YE ''EN İHRACATÇI SİYASETÇİ ÖDÜLÜ''

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise 2014 yılına ihracatta rekorla başladıklarını belirterek, "Ocak ayında mal ihracatımızı yüzde 9,6 artırarak 12 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık" dedi. Büyükekşi, bu yıl hedeflenen 166,5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşabileceklerine inandıklarını kaydetti.

İhracatçı Eğilim Anketi sonuçlarını açıkladıklarını anımsatan Büyükekşi, "İhracatçılarımız yeni pazarlarda açılımlar yapacak. Yeni yatırım alanlarını genişletecek ve ek istihdam yaratacak. İhracatçılarımız bu yılın ilk çeyreğinde 67 bin, yılın tamamında 470 bin ek istihdam hedefliyor" dedi.

Gerek kredi kartlarındaki taksit sınırlaması, gerekse tüketici kredilerindeki sınırlamanın iç piyasadaki büyümeyi bundan sonra daha sınırlı kılacağını vurgulayan Büyükekşi, ihracatla büyümek ve ihracat odaklı üretim stratejisinin de bundan sonra sürdürülebilir büyümeye ciddi katkı sağlayacağını dile getirdi.

"Bu yıl ihracatçıların yılı olacak" diyen Büyükekşi, son dönemde yaşanan finansal piyasalardaki dalgalanmalara işaret ederek, şunları kaydetti:

"Kısa vadeli dalgalanmalar olabilir. Ama biz uzun vadeli hedeflere odaklanalım. Bu dalgalanma yavaş yavaş duruluyor. Her platformda yüksek kuru savunmadığımızı, tam tersi rekabetçi, öngörülebilir kura ihtiyacımız olduğunu söyledik. İhracatımız da bu kısa vadeli dalgalanmalara göre değil, tamamen 2023 hedeflerine odaklanacak."

Büyükekşi, bu yıl Anadolu'da da inovasyon haftaları gerçekleştirmek istediklerini ifade etti.

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Koordinatör Başkanı Tahsin Öztiryaki de bünyesinde 22 bini aşkın üyesi bulunan İMMİB'in Türkiye'nin ihracatının yüzde 30'unu gerçekleştirdiğini söyledi.

Türkiye'nin ilk bin ihracatçı firması arasında İMMİB'in 456 firması, ilk 10 içerisinde ise 8 firması olduğunu belirten Öztiryaki, Türkiye genelinde ise Turquality ve Marka Destek Programında yer alan 139 firmanın 50 tanesinin yani yüzde 36'sının İMMİB firmaları olduğunu kaydetti.

Daha sonra Bakan Zeybekci, TİM Başkanı Büyükekşi ve birlik başkanları ile 2013 yılında en fazla ihracat yapan firmalara ödüllerini takdim etti.

56 ürün kategorisinde 168 adet ödülün dağıtıldığı gecede Türkiye geneli en fazla elektrik-elektronik ihracatı yapan firmalar Vestel, Arçelik ve BSH Ev Aletleri oldu.

Daha sonra da birlik üyeleri Bakan Zeybekçi'ye "En ihracatçı siyasetçi ödülü" verdi.