TPAO, Irak ve Libya'dan sonra G.Amerika'da

Türkiye ve dünyanın önde gelen uluslararası enerji şirket temsilcilerinin, devlet yetkililerinin, ekonomistlerin ve jeoloji mühendislerinin katıldığı "2014 Türkiye Petrol ve Gaz Zirvesi"nde TPAO Genel Müdürü Besim Şişman'dan açıklamalar geldi.

TPAO, Irak ve Libya'dan sonra G.Amerika'da
TPAO, Irak ve Libya'dan sonra G.Amerika'da
GİRİŞ 19.02.2014 23:52 GÜNCELLEME 19.02.2014 23:52

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Besim Şişman, "Bildiğiniz gibi son günlerde çok problemli günlerden geçiyoruz. Bazıları ülkemizin ekonomisini yıpratmak istiyorlar. Fakat Türkiye, güçlü bir ekonomiye, kararlı bir liderliğe ve güçlü bir hükümete sahip. Bu yüzden bu çabalar sonuç vermeyecektir" dedi.

Şişman, Türkiye ve dünyanın önde gelen uluslararası enerji şirket temsilcilerinin, devlet yetkililerinin, ekonomistlerin ve jeoloji mühendislerinin katıldığı "2014 Türkiye Petrol ve Gaz Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, bu bölgede başarılı olmak için herkesin Türkiye'ye ihtiyaç duyduğunu belirtti. Şişman, "Türkiye, stabil politik yapısı ve güvenlik açısından sıkıntısız bir ülke olması nedeniyle yatırımcılar açısından avantajlı bir ülkedir. Kesin olan bir şey var ki Türkiye bugün, düne göre çok daha güçlüdür ve yarın da bugüne göre daha güçlü olacaktır" diye konuştu.

TPAO'nun bir dönüşüm sürecinden geçtiğini ifade eden Şişman, Türkiye'nin 2023'e kadar dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almak ve 10 dünya markası oluşturmak hedeflerini hatırlatarak, "TPAO da bu 10 dünya markasından biri olabilmek için stratejik bir dönüşüme başladı" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin 50 milyar dolar civarındaki cari açığının enerji kaynaklı olduğuna değinen Şişman, "Bu açığı kapatmak için TPAO agresif bir strateji izleyerek hem yurt içinde hem de yurt dışında her türlü ortamda enerji kaynaklarına ulaşmak amacıyla var gücüyle çalışmaktadır, başkalarının yer almaya çekindiği yerlere dahi girmeyi hedeflemektedir" dedi.

Şişman, TPAO'nun Irak, Libya, Azerbaycan ve Afganistan'daki uluslar arası yatırımlarına ve ortaklıklarına dikkati çekerek, Güney Amerika'ya dahi ulaşmayı hedeflediklerini, oralarda bir operatör olarak yer alınamasa bile her türlü ortaklık opsiyonlarını değerlendiklerini belirtti.

Türkiye'nin yakın coğrafyasında yaşanan politik belirsizliklerin ve güvenlik zafiyetlerinin doğal kaynaklara ulaşımı zorlaştırdığını ifade eden Şişman, İsrail ile olası bir enerji anlaşmasının "bir barış projesi" olabileceğini ama sonuç alınması için beklemek gerektiğini söyledi.

Şişman, arama ve üretim alanındaki 60 yıllık tecrübesi ile TPAO'nun, Türkiye'nin doğal gaz ve petrol alanındaki tüm potansiyelini gerçeğe dönüştürmek için var gücüyle çalışmaya devam edeceğini kaydetti.

Enerji koridoru olmayı başarırsa...

Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği Hidrokarbon Bölümü Direktörü Sohbet Karbuz da zirvede yaptığı konuşmada, enerjideki dışa bağımlılığı aşmak için atılması gereken adımların uluslararası sermaye ve dış yatırımlarla desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin öz kaynaklarının enerji açığını kapatmaya yetmeyeceğinin altını çizen Karbuz, yüksek maliyetli enerji yatırımlarını ve yüksek enerji ithalat rakamlarını karşılayabilmek için büyük sermaye ihtiyacı olduğunu, bunun da ancak yabancı kaynakların ülkeye çekilerek gerçekleştirileceğini anlattı. Karbuz, şöyle devam etti:

"Türkiye, enerji talebinin finansmanını sağlayabilmek için 1 trilyon dolar civarında bir yatırıma ihtiyaç duyacaktır. Bunu tek başına karşılaması mümkün görünmemektedir. Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine ulaşmak için artan enerji tüketimi ve talebini karşılaması gerekecektir. Türkiye bir enerji koridoru olmayı başarırsa, yabancı sermayeyi ülkeye daha rahat çekecektir ve bu da dış ticaret açığının kapanmasına büyük bir katkı yapacaktır."

KAYNAK: AA