Işık: Sermaye yatırımları engellenemedi

Türkiye'de yatırım azalmadı aksine sermaye yatırımları artıyor...

Işık: Sermaye yatırımları engellenemedi
Işık: Sermaye yatırımları engellenemedi
GİRİŞ 18.02.2014 13:59 GÜNCELLEME 18.02.2014 13:59

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'deki sermaye yatırımlarının arttığını belirterek, "Hedef bu yatırımları engellemekti ama engelleyemedikleri ortada. Döviz kurunun da istikrarlı noktaya gelmesi ve ekonomiye yönelik tehditlerin ortadan kalkması, önümüzdeki süreçte hem morali yükseltecek, hem de üretim, istihdam ve ihracat bazlı bir büyümeyi sürdürecek" dedi.

Işık, Bakanlık Konferans Salonundaki Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Hasan Sert ve yönetim kurulu üyelerini kabulünün ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "17 Aralık operasyonundan sonra yatırımlarda ciddi azalma gözlemlediniz mi? Bu konuda endişeniz var mı?" sorusunu yanıtlayan Işık, 17 Aralık operasyonunun bir yolsuzluk operasyonu değil, hükümeti düşürme operasyonu olduğunu belirtti. Işık, "Bir savcı elindeki dosyayı bekletip, seçim yaklaşınca operasyon yaparsa onun iyi niyetinden emin olamayız. Tabi ki bu ülkede kim yolsuzluk yaparsa bedelini ödemeli ama kimin yolsuzluk yapıp yapmadığına ne siyaset ne de medya karar vermemeli. Bunun yolu yargı olmalı. Kişi suçu ispat edilene kadar suçsuzdur. Bu, başarısız bir darbe girişimidir" diye konuştu.

17 Aralık operasyonunun, özellikle son 11 yılda yapılan yapısal reformlar sayesinde Türkiye ekonomisine büyük bir etki veremeyeceğini kaydeden Işık, şöyle devam etti:

"Türkiye'de yatırım azalmadı aksine Türkiye'de sermaye yatırımları artıyor. Türkiye'de ihracat ve üretim artıyor. Böyle bir durumda, Türkiye'nin olumsuz etkileneceğini düşünmek büyük bir haksızlık olur. Hedef bu yatırımları engellemekti ama engelleyemedikleri ortada. Döviz kurunun da istikrarlı noktaya gelmesi ve ekonomiye yönelik tehditlerin ortadan kalkması, önümüzdeki süreçte hem morali yükseltecek, hem de üretim, istihdam ve ihracat bazlı bir büyümeyi sürdüreceğini ortaya koyuyor. Belki birileri bunu temenni etmiş olabilir ama Türkiye'de yatırımlar azalmadı."

"İşsizliğin artmasını neye bağlıyorsunuz?" sorusu üzerine de Işık, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranlarında aşağı yönlü trend görülmeye başlandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de çok ciddi genç nüfus var. Her yıl yaklaşık 1 milyon gencimiz çalışma yaşına giriyor. İşsizliğin sabit olması demek bile, çalışma yaşına giren ve çalışma yaşından çıkan arasındaki farkın iş buluyor olması demektir. İşsizliğin artması istihdamın azalması anlamına gelir ama Türkiye'de işsizlik oranı artıyor gibi görüyor ama istihdam da artıyor. Türkiye'de istihdamı artırıp, işsizliği azaltmak için mutlaka büyümeyi devam ettirmek gerekiyor. Türkiye'nin büyümesini sürdürülebilir olarak sağlaması için üretime, KOBİ'lere destek veriyoruz. Bunu yaptığımız zaman istihdam artacak, işsizlik azalacak. Ocak ayında geçen yıla göre daha iyimser bir tablonun çıkacağını düşünüyoruz."

KAYNAK: AA