İstanbul şaha kalkacak

Türkiye, Montrö Anlaşması'ndaki kısıtlamalar nedeniyle 28 yılda İstanbul Boğazı'ndan geçen gemilerden elde edeceği 10 milyar dolar gelirden mahrum kaldı. Kanal İstanbul projesi tamamlandığında, Montrö by-pas olacağı için kasamıza yılda 8 milyar dolar girecek.

İstanbul şaha kalkacak
İstanbul şaha kalkacak
GİRİŞ 15.02.2014 04:29 GÜNCELLEME 15.02.2014 05:12
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Çılgın proje, 'Kanal İstanbul' tamamlandığında, dünyanın en önemli ticari su yollarından biri Süveyş kanalından daha fazla kazanacak. Günlük 160 geminin geçiş yapması beklenen Kanal İstanbul projesi Montrö'ye tabi olmayacağı için Süveyş Kanalı gibi ton başına ortalama 5.5 dolardan fiyatlanabilecek. Süveyş'ten en fazla 150 dwt'lik gemiler geçebilirken Kanal İstanbul 300 bin tonluk gemiler için uygun olacak.

GELİRLERDE ARTIŞ

Süveyş kanalından geçen gemilerden ton başına alınan ücret 2 ila 12 dolar arasında değişirken, İstanbul Boğaz'ından geçişlerde 16 ile 33 dolar/kuruş alınıyor. İstanbul Boğazı'ndan 25 kat daha fazla kazanan Mısır, Süveyş kanalından 2012 yılında 5.3 milyar dolar gelir sağlarken, gemi sayısı ve elde edilen gelir hesabına göre Süveyş'ten ton başına 5,5 dolar kazanıyor.

193 kilometre uzunluğa sahip Süveyş kanalı ile kıyaslandığında 47 kilometre olacak Çılgın Proje tam kapasite ile çalışması durumunda yılda 8 milyar dolarlık getiri sağlaması bekleniyor.

300 BİN TONLUK DEVLER GEÇECEK

Derinliği 25 metre genişliği ise 150 metre olacak Kanal İstanbul'un bitirilmesiyle, İstanbul Boğazı'ndan bugün 260 bin ton dwt ile sınırlı olan gemi geçişi, 300 bin ton dwt'a ulaşacak. Süveyş Kanalından günde 106 gemi geçerken, Kanal İstanbul'dan günde yaklaşık 160 geminin geçeceği tahmin ediliyor.

İstanbul boğazından günde ortalama 140 gemi geçtiği düşünülürse, yeni deniz yolu sağlayacağı imkanlarla, gemi trafiğini de artıracak. Kanalın tamamlanmasıyla 1.4 milyar dolar olan bekleme maliyetinde ciddi bir azalma görülecek.

5.5 MİLYAR DOLARLIK PROJE

Maliyeti 5.5 milyar dolar olan 'Çılgın Proje' hesapanan yıllık getirisi ise 1 yıl içinde kendini finanse etmiş olacak. İstanbul'un kuzeyinde gerçekleşecek proje Durusu, Yassıören ve Kavaklı'dan geçecek, 47 kilometrelik kanal hattıyla, Karadeniz, Marmara denizi'ne bağlanacak. Üzerinde 7 köprünün inşa edileceği kanalın genişliği 150 metre, derinliği ise 25 metre olacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul'la ilgili 'Süveyşi sollayacak proje' diyerek verdiği önemi dile getirmişti. Erdoğan Kanal İstanbul'un 42 kilometre uzunluğu ve çevre düzenlemesi ile dikkat çekeceğini dile getirerek, 'Bunu yaparken altın gerdan olan boğazımızı 200 bin tonluk dev tankerlerin geçişinden kurtaracağız' demişti.

HAKKIMIZIN 16'DA 1'İNİ ALIYORUZ

Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın 'Gerekirse Montrö'den kaynaklanan Altın-Frank'la boğaz geçiş ücretlerini artırabiliriz' çıkışı ile yeniden tartışılan Türk Boğazları'nda gelir kaybının son 28 yılda 10 milyar dolar olduğu belirlendi. Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nden kaynaklanan bir maddeyle Altın-Frank kuru üzerinden gemilerden net tonuna göre bir para tahsilatı yapıyordu. 1982 yılında geçiş ücretlerini 10 katına çıkaran Türkiye, SSCB'nin resti üzerine gemi geçişlerinden alınan ücretleri yüzde 75,2 oranında indirime gitmek zorunda kalmış ve ciddi bir gelir kaybı yaşamıştı.

JEOPOLİTİK BİR VİZYON

Kanal İstanbul aynı zamanda, yeni bir uluslararası su yolu olması bakımından, bölgede kartları Türkiye lehine yeniden dağıtacak. Marmaray, Kars-Tiflis-Bakü demiryolu gibi projelerin tamamlanmasıyla Türkiye, Londrayı, Çin'e bağlamış olacak.

Dış ticarette mallar demiryolları vasıtasıyla ülkemize daha kolay ulaşacağı gibi Kanal İstanbul sayesinde lojistik şirketleri bekleme maliyetlerinden kurtulacak. Enerji nakil hatları konusunda ülkeler arası rekabet düşünüldüğünde Türkiye önemli bir jeo-ekonomik koz elde edecek. Kanal İstanbul aynı zamanda yeni demiryolu ve karayolu projeleriyle alternatif ticaret güzergahlarına bağlanacak.

TİCARETİN YÜZDE 75'İ DENİZLERDE

1950 yılında 500 milyon ton olan dünya deniz ticaret hacmi 2013 yılında 18 kat artarak 9 milyar tona ulaştı. ISL, Shipping Statistics and Market Review verilerine göre, hacim olarak dünya ticaretinin yüzde 75'i denizyoluyla, yüzde 16'sı demiryolu ve karayoluyla, yüzde 9'u boru hattı ve yüzde 0,3'ü havayoluyla yapılıyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 18
  • athen slayer 10 yıl önce Şikayet Et
    Bu proje ve nükleer santraller. Kanal ve nükleer santral projesi savaş çıkartacak cinsten proje. Bu projeler bizim imtihanımız olacak. Geçmişteki gibi ezik bir şekilde her denileni yapacak mıyız yoksa hakkımızı alacak mıyız mesele bu. Nükleer santralden yılda 7-8 milyar dolar buradan öyle. Türk insanı kazandığının yarısına yakınını dışarıya ödüyor ödemesse bakalım ne olacak mesele bu. Medyada diyorlar ya vatan elden gidiyor diye bunu aslında söylemesi gereken küresel devletler :). Onların demesi lazım Türkiye elden gidiyor diye. Bizim için durum tam tersi ülke artık yavaş yavaş bizim oluyor. Psikolojik savaşın sebebi işte bu. Ülkenin durumu çok kötü diyenlerin altında bir jeep bir mercedes var artık. Diyorum ya vatandaşın kazandıgının yarısını alıyorlar demekki o yarısını da almasalar jeep değil helikopter alacak millet artık. Bu millet işte bu kadar zengin küresel hırsızlara ragmen.
    Cevapla
  • Öz ÖZTÜRK 10 yıl önce Şikayet Et
    boğazları kapatamayız diyenlere. boğazlar montrö denen zıkkım andlaşma bile kapatamıyoruz diyenlere sözüm. boğzlarda gün aşırı yüzme, yelken vb. spor organizasyonları yaparız olmadı iki tane boş büyük tankeri karadeniz ağzında çarpıştırırız ve boğazlar otomatikman kapanır. 15 gün sonra açılacak dersin açıkta bekler yok beklemeyeceğim derse deli dumrul boğazında bekleme yok ver parayı geç deriz. okkadar.
    Cevapla
  • erdal 10 yıl önce Şikayet Et
    temiz bey bu projenin bittigini goreyim yeter demisiniz yasiniz itibari ile. bende size merak etmeyin kimin ne kadar yasiyacagini ancak yaradan bilir deyip temelinin bile atildigini gorseniz yeter diyiyorum cunku siz bilirsiniz de bugunku gencler akp ile buyudugunden bilmezler eskiyi eskiden temel atildimi 20 30 yila ya bitiyodu ya bitmeden atil kaliyodu amma akp ile temelini gordugun yer denen zamandan once kesin kez bitiyo yani temelini gorseniz o projeye bitti gozu ile de baka bilirsiniz cunku akp kesin verdigi sozu tutar
    Cevapla
  • Bahadır Rıza Çam 10 yıl önce Şikayet Et
    montrö hakkında. bedava geçilebilen bir kanal varken ve hiç de anlamı olmayacak bir mesafe farkı varken neden gemiler bu kanala para ödesin?
    Cevapla
  • Abdullah 10 yıl önce Şikayet Et
    Kanalin genisligi 150 metre cok az degil mi? . En az 300-400 metre genis olmali, yoksa cok gemi kalazalari yasanir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle