EBSO: Cari açık sorunu çözülmeli

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, sürdürülebilir büyüme için cari açık sorunun çözülmesi gerektiğini bildirdi.

EBSO: Cari açık sorunu çözülmeli
EBSO: Cari açık sorunu çözülmeli
GİRİŞ 14.02.2014 16:24 GÜNCELLEME 14.02.2014 16:24

Yorgancılar, yaptığı yazılı açıklamada, küresel kuruluşların da işaret ettiği cari açığın ülkede ekonomi gündeminin yeniden öncelikli maddelerinden biri haline geldiğini belirterek, "Sürdürülebilir büyüme için cari açık sorunu çözülmelidir" dedi.

Kırılgan beşli olarak tanımlanan Hindistan, Brezilya, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye arasında en büyük cari açığa Türkiye'nin sahip olduğunu ifade eden Ender Yorgancılar, "Açıklanan aralık ayı cari açık verisi sonrasında 2013 yılı için cari açığın milli gelire oranı yüzde 8'ler düzeyine çıkarak 2011 yılından sonra cumhuriyet tarihinin en yüksek açık düzeyine ulaşılmış. Cari açık ve finansman kalitesinin düşüklüğü, Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olmaya devam etmektedir. Küresel iklimin koşulları ve Türkiye'de yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmeler de dikkate alındığında bu cari açık düzeyinin Türkiye için bazı olumsuz ilave etkileri gündeme getirmesi söz konusu olabilecektir" şeklinde konuştu.

Ender Yorgancılar, ithalat daha yüksek olduğu için Türkiye'nin dış ticaret dengesinin sürekli negatif bakiye verdiğini vurgulayarak, 2013 Aralık ayında dış ticaretin 7.9 milyar dolar, 2013 yılının tamamında da 79.8 milyar dolarlık açık oluştuğunu kaydetti.

Yorgancılar, şöyle devam etti:

"2012 yılında 5,7 milyar dolar fazla veren altın dış ticareti, 2013 yılında 11,7 milyar dolar açık vermiştir. Bu hesaba göre yaklaşık 16 milyar dolarlık tersine dönüş yaşanmıştır. Böylece 2012 yılında 48,4 milyar dolar olan cari açığın 2013 yılında 65 milyar dolara yükselmesinde en büyük rolü altın dış ticareti oynamıştır. Türkiye'nin uzun yıllardır net altın ithalatçısı olduğu dikkate alındığında, arızi olarak altın dış ticaretinin fazla verdiği yılı mutlaka açık veren bir yılın izleyeceğini öngörmek, bu hesaptan gelen etkilerle cari açığın iyileşmesini beklememek gerekmektedir."

KAYNAK: AA