Batmanlılar dolarların peşine düştü!

Şirketlerin döviz mevduatının 2013'ün son üç ayında TL bazında yüzde 1.714 artarak 48.3 milyon liradan 876 milyon liraya çıkması Batman'da da merak konusu oldu.

Batmanlılar dolarların peşine düştü!
Batmanlılar dolarların peşine düştü!
GİRİŞ 12.02.2014 07:17 GÜNCELLEME 12.02.2014 07:17

Vali dahil şehrin ileri gelenleri ve halk adeta paranın peşine düştü.

Başta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdülkadir Demir olmak üzere şehrin ticaret erbabı paranın kaynağını araştırırken yeni bir veriye ulaşıldı. Buna göre para Türkiye'nin büyük bir şirketinin mevduatı ve Batman'da bir kamu bankasında bulunuyor. Nitekim istatistikleri yayımlayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) rakamlarına göre şehirdeki 876 milyon liralık döviz mevduatının 14.9 milyonu yerli özel bankalarda 3.9 milyonu ise yabancı özel bankalarda bulunuyor. Geri kalan 857 milyon 996 bin lira ise kamu bankalarında park etmiş durumda. Batman'da kamu bankalarında hesabı olan şirketlerin döviz varlığı Eylül 2013 tarihinde 9.4 milyon lira olarak görünüyor. 2013 sonuna gelindiğinde ise bu paranın 857 milyon 996 bin liraya çıktığı dikkat çekiyor. Böylece bir kamu bankasına 848.6 milyon liralık döviz mevduatının tek kalemde geldiği anlaşılıyor. Ancak söz konusu parayı hangi şirketin getirdiği henüz bilinmiyor.

BİR ŞİRKETİN PARASI

Ancak edinilen bilgilere göre 2013'ün son üç ayında bir şirketin parası Batman'daki hesaba virmanlandı. Şirketin parasının neden bu şehre gönderildiği veya burada kalıp kalmayacağı henüz belli değil. Şirketin kamu şirketi olma ihtimali de bulunuyor. Batman'daki 3 kamu bankası Halk, Ziraat ve Vakıfbank şube yetkilileri haber ajanslarına yüklü orandaki mevduat hesaplarının kendilerinde olmadığını öne sürüyorlar. Bankacılık yasası mevduatı açıklamaya yasak getirdiği için söz konusu paranın nerede park ettiği henüz net değil.

‘KULAK HAKKIMIZ ‘YATIRIM' OLUP GELSİN'

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdülkadir Demir, haberi duyar duymaz paranın kaynağını araştırmaya başladıklarını ancak bir sonuca ulaşamadıklarını kaydederek, “Ancak şimdi bu parayı duyduk. En azından kulak hakkımızı istiyoruz. Paranın bir kısmı Batman'a yatırım olarak gelsin” ifadesini kullandı.

Batman Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Şevki Taş, geçen yılın son aylarında görüldüğü iddia edilen yüklü mevduatın, Batman'a yansımasının söz konusu olmadığını savudu. Taş, “Kooperatifimizden kredi isteminde bulunan Batmanlı esnafın çoğu icralıktır. Biz de bu paranın nasıl geldiğini ve nerede olduğunu merak ediyoruz. Batman'da bu yüksek meblağın olacağına inanmıyorum” diye konuştu.

KAYNAK: HABERTÜRK