Şimşek: SGK'ya 77 milyar aktaracağız

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelecek yıl bütçeden Sosyal Güvenlik Kurumu'na 77 milyar lira para aktaracaklarını söyledi.

Şimşek: SGK'ya 77 milyar aktaracağız
Şimşek: SGK'ya 77 milyar aktaracağız
GİRİŞ 18.12.2013 14:09 GÜNCELLEME 18.12.2013 14:09
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Muhalefet milletvekilleri, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın 6. maddesi üzerindeki konuşmalarda, İstanbul merkezli operasyonu gündeme getirdi.

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, tasarının 6. maddesinin bakanlara bazı işlerin yapımında yetki verdiğini belirterek, "Yani 'ormanın kralı benim' diyor Sayın bakan" diye konuştu.

Mehmet Şimşek'in dün, operasyonla ilgili sorusuna, "Benim çevrem ve yakınım ile ilgili böyle bir durum olursa istifayı düşünebilirim" cevabını verdiğini, ancak sabah twetlerine baktığında Mehmet Şimşek'in, "bu lafın konuşmasından cımbızla seçilerek" konulduğunu söylediğini kaydeden Işık, "Bunların hangisi doğru Sayın Bakan?" diye sordu.

Işık, operasyonda adı geçen bakanların derhal görevi bırakması gerektiğini ileri sürerek, "O yolsuzluğa bulaşan bakanların doğru düzgün bütçe yapma şansı kalmamıştır" dedi.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş da "rüşvet almak, kara para aklama ile ilgili operasyonda gözaltına alınan bakan çocuklarının, Sayıştay raporlarının neden Meclis'ten gizlendiğini ortaya koyduğunu" ileri sürdü

Toptaş, "Bunlar buzdağının görünen parçaları. Artık halkımız AK Parti'nin pembe hayallerine inanmamaktadır, gerçeği görmektedir" dedi.

Çalışmak zorunda olan hatta pet şişe toplayan emekliler olduğunu iddia eden Toptaş, polis ve askerlerin borcunu ödeyemediği için intihar etmek zorunda olduğunu savundu.

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer de cezaevinde tutuklu olan BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş'ın fotoğrafını kürsünün önüne koyarak, onun adına konuştu.

Üçer, "Bütün zindanlarda tutuklu olan KCK'lılar ve milletvekilleri başta olmak üzere bütün siyasi tutsakların onurlu direnişini saygıyla selamlıyorum" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Harun Karaca, bütçelerde Hükümet politikaları gözden geçirilirken, muhalefetin de muhalefet etme biçiminin gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyerek, "Ağzımızla kuş da tutsak, muhalefet karalamaya devam edecektir" dedi.

Maliye Bakanı soruları yanıtladı

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Şimşek, sosyal güvenlik sisteminin, prim üzerine kurulu bir sistem olduğunu söyledi.

Gençlerin 18 yaşına kadar, eğer öğrenci ise de öğrenciliği bitene kadar genel sağlık sigortası kapsamında olduğunu belirten Şimşek, "Ancak daha sonra maddi durumu, geliri elverişli olduğu zaman, cüzi bir prim alınarak sağlık kapsamında tutulmaya devam ediliyor. Dünyada uygulamalar bu çerçevede yürütülüyor. O açıdan Türkiye'deki uygulama çok aykırı bir uygulama değil. Bu bahsettiğimiz ilave prime rağmen, önümüzdeki sene sosyal güvenlik kurumuna 77 milyar lira bütçeden para aktaracağız. Türkiye'de yapılan toplam yatırımların iki katı bedeli, bütçeden sosyal güvenlik sistemine destek, prim veya açık finansmanı olarak aktaracağız" dedi.

Şimşek, vatandaşların emekli olduktan sonra tekrar iş hayatına dönmesi halinde prim kesintisi yapıldığını belirtti.

Bu uygulamanın 2008'den sonra getirildiğini ve bunun da doğru bir uygulama olduğunu ifade eden Şimşek, "Eğer çalışabilir düzeyde ise vatandaşın erken emekli olmamasında ülke ve kendileri açısından büyük fayda var" dedi.

Şimşek, 2 yıl önce Alman yetkililerin Türkiye'ye gelerek tek taraflı olarak çifte vergilendirme anlaşmasını iptal ettiğini belirterek, "(Durun bir saniye, ne yapıyorsunuz?) dedik. Onlar da dediler ki 'biz kendi ülkemizde artık emeklilerden de vergi alacağız' dediler. Biz itiraz ettik. Sonra oturduk tekrar müzakereler yapıldı ve anlaşma imzalandı, belli bir seviyeye kadar muaf tutuldu, sonra yüzde 10 getirildi. Çalışan emeklilerden değil, normal emeklilerden dahi vergi alan ülkeler var" diye konuştu.

"Mutlaka yaşı da doldurmak lazım"

"Emeklilikte yaşa takılanlar" ile ilgili soruyu yanıtlayan Şimşek, "Türkiye'de ortalama emeklilik yaşı 44. Bu da Avrupa'daki ve OECD ülkelerindeki emeklilik yaşına göre 30 yıl daha düşük. Sosyal güvenlik sistemi bu şekilde gidemez. O nedenle emekli olabilmek için sadece prim gün sayısını doldurmak yetmiyor, mutlaka yaşı da doldurması lazım" dedi.

Bakan Şimşek, "dünkü operasyonun ardından emniyet müdürlerinin görevden alınması" ile ilgili soru üzerine, "Emniyet müdürlerinin görevden alınması ile ilgili bilgim yok, değerlendirme yapmam doğru olmaz" şeklinde konuştu.

CHP'li milletvekilleri tepki gösterince, Şimşek, "Gerçekten yok" yanıtını verdi.

"Şu anda soruşturma aşamasında olan, bir anlamda yargı noktasında sürecin devam ettiği bir operasyonla yorum yapmamın doğru olmadığını dün de ifade ettim" diyen Şimşek, "Eğer arzu ediyorsanız, arada ilgili bakan arkadaşımı ararım, onun bana verdiği bilgileri sizinle paylaşırım" dedi.

Mehmet Şimşek, e-hacizin uygulanabilmesi için önce borcun kesinleşmiş olması, kendisine defalarca ödeme emri gönderilmiş ve ödememiş olması gerektiğini söyleyerek, "Devlete borcunuz varsa bunu öncelik sıralamasında en alta koymak doğru bir şey değildir. Sizin banka hesaplarınızda paranız varken, devlete, dolayısıyla 76 milyona borcunuz varsa ödemenizde fayda var. Maliyenin yaptığı bu alacakların tahsilidir" diye konuştu.

Bu arada HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Bu 'iş'yerinde açlık grevi vardır" pankartlarını milletvekili sıralarına koydu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • bgungor 10 yıl önce Şikayet Et
    Değiştirilemeyen Türkiye klasiği. Yıllarca Hep böyle olmuştur namuslu vatandaş vergisini ve pirimini öder,hak etmeyenlere, devlet hep kıyak geçer,cebinden verir gibi yeşil kart,mali af,acısını çeker niye ödeğen vatandaşın hizmetinden, kısıyorsun ey bakanlar sözüm hepinize,aynı pirimi özel şirketlere ödesydik evden, helikopterle alırdılar.mesela.
    Cevapla