'Ermenistan'la ilişkilerimiz en üst düzeye çıksın'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin en üst düzeye çıkmasını istediklerini söyledi. Erivan'da basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, "İsteriz ki Ermenistan'la ilişkilerimiz en üst düzeye çıksın." ifadesini kullandı.

'Ermenistan'la ilişkilerimiz en üst düzeye çıksın'
'Ermenistan'la ilişkilerimiz en üst düzeye çıksın'
GİRİŞ 12.12.2013 20:51 GÜNCELLEME 12.12.2013 20:51

Ahmet Davutoğlu, Ermesnitan'ın başkenti Erivan'da düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (KEİ) toplantısına katıldı.

Davuoğlu toplantının ardından Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan ve Bulgaristan Dışişleri Kristian Vigenin ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Bakan Davutoğlu daha sonra temasları ile ilgili Türk basına değerlendirmede bulundu ve soruları yanıtladı.

Davutoğlu basın toplantısında KEİ Dönem Başkanlığı yapan Ermenistan ve mevkidaşı Nalbandyan'a teşekkür etti. Uzun bir aradan sonra Nalbandyan ile uzun istişare imkanı bulduklarını söyleyen Davutoğlu, son derece sıcak ve samimi bir ortamda görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Davutoğlu, "Görüş ayrılıklarımız malum birçok konuda biliniyor. Önemli olan bu görüş ayrılıkların ötesinde karşılıklı görüş ayrılıklarımızın bilinmesine rağmen daha sık bir araya gelmek, bizim görüşümüzde budur." diye konuştu.

Türk ve Ermeni halklarının asırlardır bir arada yaşadığını hatırlatan Bakan Davutoğlu, "Biz isteriz ki Ermenistan'la ilişkilerimiz en üst düzeye çıksın tüm komşularımızla olduğu gibi. Türk ve Ermeni halkaları nerede olursa olsun ortak tarihimizin bağlarını olumlu olumsuz, açık yüreklilikle dostluk ilişkisi içine girsinler. Bu anlamda hükümetlerimizin çabaları var takip ettiğiniz gibi." dedi.

SOMUT TEKLİFLER OLMADI

Bir gazetecinin 'Ermenistan'ın işgal ettiği iki bölgeden çekilmesi durumunda Türkiye'nin sınırları açacağının iddia edildiği' yönündeki soruya Davutoğlu, "Ne benim ağzımdan ne Türkiye hükümeti yetkilisi öyle somut bir teklifi hiçbir basın kurumuna paylaşmamıştır. Böyle bir konuyu da gündeme getirmemiştir." şeklinde konuştu.

Bu tür haberlerin spekülatif amaçlı olduğunu belirten Davutoğlu, "Bizim hedefimiz diyalog ve görüşme ortamının sağlam bir psikolojik zeminde inşa edilmesi, sürdürülmesi. Bu çerçevede her türlü yaratıcı fikir gündeme gelebilir ve ele alınabilir. Ülkeler pozisyonlarını zaten biliyor herkes. Ama nihai pozisyonlarımızı yeni fikirlerle zenginleştirerek yol alınabiliyor bu tür donmuş krizlerde. Ama bu tür haberlerin çoğu spekülatif nitelikli haberlerdir." dedi.

"ERMENİSTAN PROJELERİN BAHÇESİ OLSUN"

Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında çok geniş işbirliği imkanlarını geliştirdiklerini belirten Davutoğlu, "İsteriz ki Ermenistan da bu donmuş krizlerin aşınmasıyla birlikte bu ekonomik projelerin bahçesi olsun ve asıl unsuru olsun. Yine Türkiye'nin 2008'de teklif ettiği Kafkasya istikrar havzası olsun teklifimiz hala gündemde." diye konuştu. Davutoğlu, "Sayın Başbakanımızın Petersburg'da Putin ile görüşmesinde de bunları ele aldık. Bütün bölge halklarının ortak refahına yönelik projelere ağırlık vermemiz lazım." diye konuştu.

Öte yandan, son günlerde yaşanan telefon trafiğini de değerlendiren Davutoğlu, "Burya gelmeden önce dün ve bugün görüşmeler gerçekleştirdim, konu tek Kafkasya değildi. ABD, İngiltere, Arabistan dışişleri bakanlarıyla görüştüm buraya gelmeden önce. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile de görüştüm. Bu görüşmelerde üzerine durduğumuz konuları ve Kıbrıs'ı ele aldık." şeklinde konuştu.

Davutoğlu ayrıca, Nalbandyan ile yaptıkları görüşmede hem ikili ilişkileri ele aldıklarını hem bütün perspektifi paylaşma imkanı bulduklarını belirtti.

Bölgesel perspektifleri değerlendirdiklerini belirten Bakan Davutoğlu, samimi bir görüşme olduğunun altını çizdi. Davutoğlu,Yukarı Karabağ'ı kast ederek bu tür sorunların hemen çözülemeyeceğini belirtti.

Ermenistan'daki temaslarını tamamlayan Davutoğlu, Yunanistan'a gitmek üzere Erivan'dan ayrıldı.