11.eTR ödülleri sahiplerini buldu

"eTR Ödülleri"nde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), "Ceylanpınar Sulama Projesi" ile Jüri Özel Ödülüne layık görüldü.

11.eTR ödülleri sahiplerini buldu
11.eTR ödülleri sahiplerini buldu
GİRİŞ 12.12.2013 16:18 GÜNCELLEME 12.12.2013 17:07

Devlette örnek uygulamalara dikkat çekilmesi, yenilikçi girişimlerin kamuoyuna tanıtılması, başarılı girişimlerin desteklenmesi ve özendirilmesiyle, bu yöndeki uygulamaların yaygınlaşmasına katkıda bulunulmasını hedefleyen eTR Ödülleri; bu kapsamda, kamu kurumlarının eDevlet uygulamalarını hızla gerçekleştirmelerini, özel sektörün ise söz konusu dönüşüme destek olacak çalışmaları sürdürmesi yönünde özendirilmesini amaçlıyor.

Bundan önceki 3 törende olduğu gibi, 11. eTR Ödül Törenine de ev sahipliği yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gerçekleştirilen etkinlik kapsamında, kamu kurumlarına ve yerel yönetimlere özgü 5 ayrı kategorideki ödüller sahiplerini buldu.

Dünyanın en büyük tek parça tarımsal arazilerinden biri olan Ceylanpınar Tarım İşletmesinde gerçekleştirdiği "Ceylanpınar Sulama Projesi" ile ise Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü Jüri Özel ödülünü aldı. Ödülü TİGEM Yönetim Kurulu adına TİGEM Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mehmet Halis BİLDEN, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Muharrem YILMAZ ve TBV Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Faruk ECZACIBAŞI'ndan, Meclis Başkanı Sayın Cemil ÇİÇEK, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi EKER ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali YILDIRIM'ın huzurlarında aldı.




Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün bünyesinde bulunan Ceylanpınar Tarım İşletmesinde 2009 yılında başlattığı ve 2011 yılı sonu itibariyle tamamlanan Proje ile, mevcut iklim yapısının olumsuz etkilerini azaltarak, tarımsal üretimi garanti altına almak, TİGEM'in sertifikalı tohum ve damızlık üretimi ve dağıtımındaki etkinliğini artırarak sürdürmek hedeflenmiştir.

Ceylanpınar Sulama Projesi kapsamında İşletmede 500 bin dekar arazi, modern ve basınçlı sulama sistemleri ile sulanır hale gelmiştir. Bu çerçevede toplam 1223 adet derin kuyu açılarak her yıl 520 milyon m3 su alınması sağlanmıştır. Bu kuyulardan çıkarılan su vasıtasıyla sulamaya açılan 500 bin dekar alanda, 561 adet center-pivot sulama sistemi tesis edilmiştir. Bu haliyle İşletme, bu kadar çok sayıda center-pivotun bir arada çalıştığı dünyadaki tek tarımsal işletme niteliğini kazanmıştır. Bu kadar büyük çapta bir sistemin yönetimi ve kontrolü ise, İşletmede ve TİGEM'in Ankara'daki merkezinden yönetilen SCADA teknolojisi ile sağlanmaktadır.

KAYNAK: HABER7