Dünyanın en pahalı bitkisinin hasadı yapıldı

Ağırlığının 100 bin katına kadar sıvıyı sarıya boyayabildiği ve birçok sektörde kullanıldığı için "Mucize bitki" diye nitelendirilen safrandan adını alan Safranbolu ilçesinde 25 kilogram ürün hasat edildi.

Dünyanın en pahalı bitkisinin hasadı yapıldı
Dünyanın en pahalı bitkisinin hasadı yapıldı
GİRİŞ 28.11.2013 12:14 GÜNCELLEME 28.11.2013 12:14

Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen, ağustos ayında dikilmeye başlanan, ekim-kasım aylarında mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açan, 15-30 santimetre uzunluğundaki safran bitkisinin hasadı tamamlandı.

Karabük Valisi İzzettin Küçük, yaptığı açıklamada, her yıl safran üretimini artırmak için özel çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bitkinin üretiminin çok uğraş isteyen ve titizlik gerektirdiğini belirten Küçük, "Safranbolu'da 39 çiftçi tarafından 40 dönüm alanda safran üretiliyor. Bu alanları artırmak için çiftçilere çeşitli destekler veriyoruz. Bu yıl 25 kilogram ürün elde ettik. Sürekli üretimi artırmanın yollarını arıyoruz. Piyasaya sürülen sahte safranlar konusunda çalışmalarımız oldu" diye konuştu.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Çetin Ayvalık ise safranın doğal şartlarda üretildiğini, toprağın elverişli olması dolayısıyla kalitenin öne çıktığını kaydederek, 12 köyde üretilen bitkinin kilogramının 20 bin liradan satıldığını anlattı.