Diyanet'ten banka hizmetleri için fetva

Bugüne kadar bankacılık ve finans sektöründeki ürün ve hizmetlerle ilgili sorulara bağlayıcılığı olan fetvalar vermekten kaçınan Diyanet İşleri Başkanlığı, yeni dönemde bankacılık sektörü ile doğrudan çalışarak daha etkin fetvalar vermeye hazırlanıyor.

Diyanet'ten banka hizmetleri için fetva
Diyanet'ten banka hizmetleri için fetva
GİRİŞ 18.11.2013 10:50 GÜNCELLEME 18.11.2013 14:04
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Hem bankacılık kesiminden gelen talepleri karşılamak hem de vatandaşın ekonomi ve finans alanındaki dini ihtiyaçlarıyla ilgili sorulara cevap vermek için kolları sıvayan Diyanet İşleri Başkanlığı ilk etapta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile bir araya gelecek.

BDDK'nın Aralık ayının sonunda düzenleyeceği faizsiz finans sektörünün gelişimine yönelik çalıştaya katılacak olan Diyanet İşleri yetkilileri, bankacılık ve finans sektöründeki ürün ve hizmetlerle ilgili fetvalar vermeye başlayacak.

BANKALAR BUNU BEKLİYORDU

Yeni Şafak'ın haberine göre Diyanet'in bankacılık sektörüyle ilgili fetvalar vermesi katılım bankalarının uzun süredir beklediği bir gelişmeydi. Diyanet'in şimdiye dek katılım bankalarının çıkardığı ürün ve hizmetlerle ilgili 'caizdir', ya da 'caiz değildir' gibi fetva vermekten kaçınması ile bu bankalar, vatandaş nezdinde itibar kazanamıyordu. Yeni dönemde katılım bankaları açısından üst fetva makamı olması beklenen Diyanet'in, geleneksel bankaların çıkardığı finansal ürünlerle ilgili fetva vermesi de mümkün olabilecek.

TOPTAN 'RED'ÇİLER VAR

Sektörü yakından tanıyan uzmanlara göre, katılım bankalarının daha hızlı büyümesi için öncelikle olumsuz algının kırılması gerekiyor. Türkiye'de üç tip kitle olduğunu belirten kaynaklar, bu kitlelerin faizsiz bankacılıkla ilgili düşüncelerini şöyle özetliyor: 'Katılım bankalarının gerekliliğine inananlar. Gerekliliğine inanan ancak faaliyetleriyle ilgili tereddüt taşıyanlar. Üçüncüsü ise, katılım bankalarının diğer bankalardan farklı olmadığını iddia edenler. Dolayısıyla birinci kesimle sorunumuz yok. İkinci kesim ise ürün ve hizmetlerin meşruiyet çerçevesinde olduğu noktasında onların ikna edilmesi gerekenler. Üçüncüsü ise toptan retçiler. Türkiye'de katılım bankacılığının büyümesinin önündeki en büyük engellerden biri.'

BDDK LİDERLİĞİNDE ÇALIŞMA

Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) liderliğinde ise katılım bankacılığının geliştirilmesi için bir çalışma grubu da oluşturdu. Çalışma grubu, 'Bu alanda nasıl yol alınır?', 'Katılım bankaları nasıl geliştirilir?', 'Dışsal etkiler nelerdir?' gibi sorularla bir yol haritası oluşturmaya çalışıyor. BDDK liderliğinde devam eden çalışma grubuna, katılım bankalarından temsilciler de katılıyor. Çalışmalar sonunda bir de çalıştay organize edilmesi düşünülüyor. Buraya BDDK uzmanları, akademisyenlerin, Diyanet fetva makamları ve katılım bankacılığı tarafları davet edilecek.

DİNİ HASSASİYET VAR

Bilgi veren Kaynaklara göre, Katılım Bankaları ilk 1965'de Mısır'da gündeme geldi ve 1975'de İslam Bankası'nın kurulmasıyla evrensel bir nitelik kazandı. Bu bir ihtiyaçtan ortaya çıktığı ve olabilecek en uygun mekanizma olarak kabul edildi. Kaynaklar, 'Ancak dini konular gündeme geldiğinde, bir kısım insanlar hassasiyetlerini gösterip çok daha uç noktada kalmayı tercih edebiliyorlar' diyor.

BANKACILIKTA DİYANET SÜRECİ

BDDK çalıştayının Aralık sonu düzenlenmesinin planladığı bilgisini veren kaynaklar, 'BDDK'nın bu çalıştayına Diyanet'ten temsilcilerin dahil edilmesi çok olumlu gelişmedir. Diyanetin de bu işin içinde olması, bu sistemde varsa eleştiri noktaları açık ve net ortaya koyması, eleştirilerin tatmin edici cevaplandırılması ile bu algı çözülür diye düşünüyorum.' değerlendirmesini yaptı.

YORUMLAR 1
  • nexuspower 10 yıl önce Şikayet Et
    Memur Maaşlarına "Faizsiz Bankalar Tarafından Ödenmesi Şartı" Getirilsin. 7 büyük günahtan biri faiz yemektir. Yani bu günahı işleyen, cenneti unutsun. Diyanet faizli sistemle çalışan Devlet bankalarının veya özel bankaların yaptığı işlemlere "haramdır" diye fetva verirse (ki onda şüphe yok), Devlet memura ödediği maaşa hemen böyle bir şart getirsin. Katılım bankacılığı şartı konsun. Maaşlarımıza böylece haram bulaşması önlensin.
    Cevapla