Çalışan anneye müjde! 6 yıl daha erken..

Maliye'den üç çocuk için verilmesi planlanan teşvike yeni formül geldi. Nakit yerine gelir vergisi desteği verilecek. Ayrıca çalışan anneler altı yıl erken emekli olacak

Çalışan anneye müjde! 6 yıl daha erken..
Çalışan anneye müjde! 6 yıl daha erken..
GİRİŞ 11.11.2013 07:12 GÜNCELLEME 11.11.2013 11:32
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Hükümetin üzerinde çalıştığı çocuk teşvik paketine sürpriz düzenlemeler girdi. Çalışan kadınlara altı yıl erken emeklilik yolu açılıyor. Buna göre, 3 çocuk yapan kadına 6 yıl borçlanma hakkı veriliyor. Gelir Vergisi Yasa tasarısı ile üç çocuklu asgari ücretlide gelir vergisi yükü sıfıra çekiliyor. Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın "nakit" destek talebinin devlete ağır yük getireceği gerekçesiyle, vergi teşvikinde karar kaldı.

DOĞUMLA SINIRLI DEĞİL

Sabah'ın haberine göre; Dört bakanlığın yer aldığı paket yeni yıldan önce açıklanacak. Pakete göre, doğum yapan kadına destek doğumla sınırlı kalmayacak. Çocuğu belli yaşa gelinceye kadar yarı zamanlı, esnek çalışma modelini tercih edebilecek. Borçlanma için çocukların sigorta tescil tarihinden sonra doğmuş olması şartı kaldırılıyor. İşe başlama tarihinden önce doğmuş çocuklar için de çalışan kadın bu borçlanma hakkından yararlanabilecek.

ESNEK ÇALIŞMA MODELİ

Aile Bakanlığı, ev kadınlarının maddi koşullarına göre nakit hem de mama, bez ihtiyaçlarının karşılanması önerisi getirdi. Ancak, Maliye nakit desteğinin mali yükünün ağır olacağını bildirdi. Avrupa'daki gibi çalışan anneler için yüzde 40 esnek çalışma sistemi de getirilecek.

KADEMELİ EMEKLİLİK GÜNDEMDE

Çocuk sayısına göre, kademeli emeklilikte gündeme gelirken bu konuda nihai karar Bakanlar Kurulu'nda verilecek. Çalışma Bakanlığı, esnek çalışanların emeklilik hakkına erişebilme imkânlarının geliştirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Tüm esnek çalışanların eşit muamele ilkesine uygun olarak yıllık ücretli izin, hafta tatili, günlük dinlenme süresi, kreş gibi haklardan yararlanmaları güvence altına alınacak.

HAMİLELİK RİSKE ATILMAYACAK

İş ve çalışma koşulları hamileliği riske atmayacak şekilde düzenlenirken, periyodik kontroller konusunda her türlü kolaylık gösterilecek. Hamile kadınlar ağır işlerde çalıştırılamayacak. Kamuda çalışan işçi, memur kadınlar muayene günlerinde ücretli izinli sayılacak. Doğum iznine çıkan kadının primini devlet karşılayacak. İzindeki personel için kamuda geçici görevlendirme yapılacak.

YORUMLAR 19
  • şahin şahin 10 yıl önce Şikayet Et
    3-5 ÇOCUK SAHİBİ ÇALIŞMAYAN ANNENİN SUÇU NE?. Bu durumda bayanlar çok az çalışıp emekli olabilecek. Ya çalışmayan ev kadınları? Bence, çocuklarına annelik yapan çalışmayan ev kadınları da gözetilmeli...
    Cevapla
  • E.narin 10 yıl önce Şikayet Et
    BU NASIL BİR ANLAYIŞ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL !!!. 1986 işe girin bir bay olarak emeklilik yaşım 2018 yılında doluyor ama bir kadınsa benerken emekli oluyor zaten mevcut durumda şimdi o kadın doğum yaptıysa daha da erken emekli olma hakkı tanınacak ben bir baba olarak bir hak shipliği elde edemezken hani insana zorla cinsiyet değiştir kardeşim der gibi ail reisi olan baba bütün çileyi çeksin sana bir şey yok haa otur oturduğun yerde bu nasıl bir adalet ve hak anlayışı anlakmak mümkün değil
    Cevapla
  • neslihan 10 yıl önce Şikayet Et
    Tam Bir Saçmalık. Ben zaten 58 yaşında emekli olacağım. Prim gününü neredeyse iki tur atarak dolduruyorum. Önemli olan yaşı 6 yıl geriye çekmek. 52 yaşında çeksinler asıl teşvik o zaman olur. Kimi kandırıyorsunuz. Parasını verip emekli olacakmışım.Peh...
    Cevapla
  • Cem Tekin 10 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyedeki esitlik deninen sey aslında iste boyle birsey!!!. Bizim anayasamizda söyle diyor....Anayasa’nın 10’uncu Maddesinde; Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.... Yani erkek 65 yasinda emekli olabilir, lakin kadinlar zaten daha erken emekli olmakta,Bu esitlik maddesine aykari degildir. Nedir bizde bilemiyoruz..Bu yasa ile simdi 6 sene daha erken emekli olacak mis. Kadin ve erkegin esit oldugu benzer yasalara gore Emeklilik yeni zellandada ,meksikada,hollanda,portekiz de,ispanya da,irlanda da,danimarka da,ABD de,kadın 65-erkek 65 yasinda, guney kore de 60 yasinda,Norvec kadın 67-erkek 67,Yunanistanda kadin 58-erkek 58 yasinda, italya da kadın 57-erkek 57 bircok ulkede de kadin ve erkek calisan arasinda 1-2 yas fark var,medeni kanunu aldigimiz isvicrede de 1 yas fark var ve suan esit olmasi tartisiliyor. Onlarin anayasasimnda bizimkisi gibi celiski de yok. NE OLUYOR ACABA?
    Cevapla
  • metin teke 10 yıl önce Şikayet Et
    Çalışan anne. Ya çalışan annelere bu kadar öncelik yapılacağına, hanımların çalışmamaya teşvik etseniz daha iyi olmaz mı? Mesela çalışmayan bayana aile yardımını artırıp, kendi şahsına ödeme yapsanız. Hem çalışan erkek oranını yükseltir. Erkek işsiz oranını artırmazsınız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle