Efsane geri mi dönüyor?

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yerli otomobilde markalaşma ile alakalı özel bir teşvik mekanizması üzerinde çalışmak gerektiğini belirterek önemli açıklamalar yaptı.

Efsane geri mi dönüyor?
Efsane geri mi dönüyor?
GİRİŞ 08.11.2013 21:15 GÜNCELLEME 04.02.2014 13:05
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Ergün, ''Yani bu yolda harekete geçen bir yapıyı markalaşma teşviki olarak hangi unsurlarla teşvik edelim. Kafamda bazı şeyler oluştu'' dedi.

Bakan Ergün, Bloomberg HT kanalında katıldığı bir programda, yerli otomobilin teknoloji ya da üretim değil marka meselesi olduğunu belirterek, Türkiye'nin kaliteli bir şekilde birçok markanın bütün parçalarını üreten, montajını yapan ve dünya pazarlarına satan bir ülke olduğunu söyledi.

Türkiye'nin otomotiv sektöründe çok iyi bir yeri ve tecrübesi olduğuna işaret eden Ergün, ''Yapmadığımız şey şu; marka yapmadık. Marka yapmak için kendi iç pazarımızın büyüklüğünü, uluslararası ilişkilerimizin gücünü, müttefiklerimizle, sattığımız pazarlarla olan ilişkilerimizi dikkate alarak bir markalaştırma politikası izleyelim diye yola çıktık bu dönem'' diye konuştu.

ANADOL HALA MARKALAŞABİLİR

Bunu devlet olarak kendilerinin yapmayacaklarını dile getiren Ergün, "Eskiden devletçi bir ekonomi vardı, o zaman keşke markalaşma konusuna da önem verilmiş olsaydı. Aslında fena gitmiyordu; yani partnerlerimizle bir müddet sonra işi markalaşmaya götürüyorduk. Renault'la bir araç üretimine girilmişti. Toros'u markalaştırabiliyorduk yavaş yavaş. Fiat'la bir araç üretimine girilmişti. Biz Şahin'i, Doğan'ı, Kartal'ı markalaştırabiliyorduk. Anadol çok önemliydi mesela. Markalaşma özelliği taşıyan da bir isim Anadol. Hala da markalaşabilir. Ama özel sektör onların üzerinde ısrarla durmadı; yeni şeyleri tercih etti, yani mevcut markalara yüzde 50-50 ortak olalım, burada üretimini yapalım, onlar da kazansın, biz de kazanalım; bu da bir politika" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 10
  • Zekeriya B 10 yıl önce Şikayet Et
    Cok mu zor.... Günümüz de bir marka cikarmak cok mu zor? Hayir. Neden üretilemiyor? Cünkü önünde yabanci markalari üreterek cok para kazanan büyük kisiler var ve o pastayi bölmek istemiyorlar. Ya beceremiyorsaniz maddi destek verin ben hemen üreteyim yeni bir araba modeli. Aslinda yüzde yüz yerli arabasi var DEVRIM o araba neden gelistirilmiyor. Araba modeli yapmak o kadar zor degil. Hele hele araba üretimin de Avrupanin bile cok ülklesinden daha önde olan bir Türkiye icin. Ilk olarak engeller kaldirilmali. O engeller de malum, yani yabanci araba üreten isimler. Onlar firenlenmeli. Rekabeti ortadan kaldiranlar da onlar. Türkiye bir tana halk arabasi üretip yabanci arabalarin fiyatin cok altin da halka satabilir. Hem de böyle bir sey yapsin, bir yil da bir kac milyon birden satar. Hic kimse yapmiyorsa devlet yapmali ve sonra da özellestirmeli, bu kadar basit. Selam ve dua ile
    Cevapla
  • Cemal Yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    GÖK YELELİ AGOP: BİRAZ ADİL OL. Koç grubu neticede özel bir şirkettir. Kimsenin onu istemediği bir işe yatırım yapmayı zorlama hakkı yoktur. Koç grubu yerli otomobil maliyetinin altından kalksaydı kendisi bu işe çoktan yatırım yapardı zaten...Adamlar Türkiyenin ilk yerli muharabe Tankı ALTAY'ı yapiyor. İlk yerli zırhlı aracı KOBRA yı üretip ihrac ediyorlar. Fırsat bulsalardı İlk yerli otomobili niye yapmasınki?....Ayrıca Koç grubu Türkiyenin en büyük sanayi grbudur..Türkiyede Sanayi alanında bir çok ilklere sahiptir. Tek başına Türkiyede kurumlar vergisinin %10'nu ödüyorlar.....Eğer hükümet Koç grubuna yada başka bir oto sanayi firmasına uzun vadeli yeterince parasal desteği taahüt ederse Türkiyede yerli oto üretebilen bir kaç tane firma çıkar.....Bir baba yiğit meydana çıksın bakiim bize yerli oto üretsin demekle olmuyor. Hükümetten daha büyük baba yiğitmi var?.
    Cevapla
  • ABDULLAH KIZILCI 10 yıl önce Şikayet Et
    yalan. bu açıklamayı bir başkası yapsaydı inandırıcı olurdu.ama nihat ergün yapınca hiç inandırıcı gelmiyor,çünkü sayın bakan yıllardır hep laf üretiyor.
    Cevapla
  • ali aydın 10 yıl önce Şikayet Et
    bizde gevur kafası olsugu muddetce. asla kendı arababmızı uretemyız bu haberde sayılan arabaların hangısınde yerlı motor var anodol da bıle taus motoru var bız ford dan daha cok calısan motor uretıoz ama ford kabul etmıyor anadol dıyede yıllaca ytturdular
    Cevapla
  • ahmet dinç 10 yıl önce Şikayet Et
    binek otomobili ve marka. evet anadol olur veyabaşka bir marka olur teknoloji bu kadar gelişmişken niye artık taşın altına elini koymaz birileri , hani milliyetçiler , türk bayrağını öpüp okşamakla bitmiyor , icraat çıkarın şu markayı artık , türk milletininde bir markası olsun,kimse almazsa biz alırız,yapmışkende sağlam yapın,arıza yapmasın yolda kalmasın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle