YHT ile herkesin yüzü güldü

Ankara-Eskişehir seferlerinin başlamasıyla birlikte YHT ile tanışan Türkiye, hızlı trenin sosyolojik etkilerini de hissetmeye başladı.

YHT ile herkesin yüzü güldü
YHT ile herkesin yüzü güldü
GİRİŞ 08.11.2013 10:57 GÜNCELLEME 15.10.2015 16:38
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Devlet Demir Yolları'nın yaptığı araştırmalar sonucu hazırlanan raporlarda hızlı trenin vatandaşın hayatına getirdiği kolaylıklar ve yenilikler ortaya çıkıyor. Hazırlanan raporlarda yüksek hızlı trenle birlikte hayatı değişen kesimlerin başında öğrenciler, öğretim görevlileri, yaşlılar ve esnafın geldiği görülüyor. Öğrenciler ise hızlı tren sayesinde bulundukları şehirden ve ailelerinden ayrılıp okul için başka bir şehre yerleşmek zorunda kalmıyor.

HERKESE KATKISI VAR

Böylece öğrenciyi hem kiradan hem de yurt masrafından kurtaran hızlı tren, aynı şekilde öğretim elemanlarının da rahat bir şekilde bir şehirden başka bir şehre ders vermek için gidip gelmesini sağlıyor. Yani öğretim elemanı da tıpkı öğrenci gibi yaşadığı şehirden bir diğerine taşınmak zorunda kalmıyor. Hazırlanan raporlarda doktorların ve birçok meslek grubunun da yine hızlı tren sayesinde Ankara - Eskişehir veya Ankara-Konya arasında rahatlıkla gidip gelebildikleri, kiradan kurtuldukları görülüyor.

FUTBOLSEVERE TOPLU BİLET SATIŞI

Yüksek hızlı tren, sanatsever ve futbolseverlerin de işini kolaylaştırdı. Zamanla sanatseverler tarafından da en çok tercih edilen ulaşım aracı haline gelen hızlı tren, futbolseverlerin de kısa sürede rahat bir şekilde maç izlemek için başka bir şehre gidebilmesini sağlıyor. Aynı zamanda tren biletleri sanatçıların gösteri yapacakları şehirlere organizatörler tarafından toplu halde satılmaya başlandı. Tren bileti alan vatandaş, böylece izleyeceği gösteride de belli oranda indirim hakkına sahip oluyor. Benzer uygulama ise yine spor müsabakalarında da uygulanıyor ve özellikle maç organizasyonlarında günü birlik toplu bilet satışı gerçekleştiriliyor.

Ankara İstanbul 2014'te

Hızlı trenin sağladığı ekonomik katkılardan etkilenen bir başka meslek grubu da taksiciler. Yüksek hızlı trenlerin ulaştığı istasyonlarda yoğun yolcu trafiği nedeniyle taksi ihtiyacı ortaya çıktı. Doğan ihtiyaç karşısında taksi durakları birleştirilerek tren saatlerindeki sayıları arttırıldı. Taksicilerin kazançları artarken günlük turizm geliri ve bölgedeki esnaf kazancı da artış gösterdi. Yapımı devam eden Ankara-İstanbul Yüksek hızlı tren hattının ise 2014 yılının başında hizmete girmesi bekleniyor.

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 1
  • mustafa demirdelen 10 yıl önce Şikayet Et
    doğu ile batı arasındaki makas 2013 te de açık ara devam ediyor.... inşallah hep fıratın batısına yapılmaz biraz da fıratın doğusuna yapılır hızlı tren hatları ve seferleri....
    Cevapla