Binali Yıldırım dev projeyi övecek söz bulamadı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: "İki kıtanın yakasını bir araya getirecek tarihi proje Marmaray'ı Boğaz'ın 62 metre derininden dünyada emsali görülmemiş mühendislik teknolojisiyle birleştirerek tamamladık ve hizmete açıyoruz. Bu proje, asırlardan beri insanlığa hizmet eden İpek Yolu'nun Asya ile Avrupa'yı birleştiren bir projesidir"

Binali Yıldırım dev projeyi övecek söz bulamadı
Binali Yıldırım dev projeyi övecek söz bulamadı
GİRİŞ 28.10.2013 12:08 GÜNCELLEME 28.10.2013 12:08

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, iki kıtanın yakasını bir araya getirecek tarihi proje Marmaray'ı İstanbul Boğazı'nın 62 metre derininden dünyada emsali görülmemiş mühendislik teknolojisiyle birleştirerek tamamladıklarını ve hizmete açacaklarını belirterek, "Bu proje, asırlardan beri insanlığa hizmet eden İpek Yolu'nun Asya ile Avrupa'yı birleştiren bir projesidir" dedi.

Yıldırım, Uluslararası İpek Yolu Kongresi ve 10. Adam Konferansı'nda yaptığı konuşmada, yolların tarih boyunca hep medeniyetin temsilcisi olduğunu ve "yol medeniyettir" sözünün evrensel kabul gördüğünü belirterek, İpek Yolu'nun diğer yollardan çok farklı olduğunu, çıkış noktası ile varış noktası arasında 50'den fazla ülkeyi ziyaret etme, bu ülkelerin örf ve adetlerini, ticaret anlayışlarını öğrenme fırsatının yakalandığını kaydetti.

İpek Yolu'nun birtakım alternatif yollar nedeniyle önemi azalsa da tarihin akışı boyunca her zaman önemini koruduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, şunları söyledi:

"Tarihi İpek Yolu'nun tekrar ihya edilmesi için bölge ülkeleriyle önemli sayılabilecek ortak çalışmaları yapmaktayız. Bunların en tipik örneklerinden biri Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesidir. Bu proje tarihi İpek Yolu'nun kayıp halkasını tamamlayan en önemli projelerden biridir. Bu proje de önümüzdeki yıldan itibaren de hayata geçecek bölgesel işbirliği projesidir. Çin, Kazakistan, İran ve Pakistan'da demiryolu altyapısını geliştirmek için önemli faaliyetler var."

- "Marmaray, medeniyetleri birbirine bağlayan bir projedir"

Bakan Yıldırım, Türkiye'nin tarih boyunca İpek Yolu'nun ortasında yer aldığını anımsatarak, şunları anlattı:

"Bunun için biz sorumluluğumuzun farkındayız. Bunun için iki kıtanın yakasını bir araya getirecek tarihi proje Marmaray'ı Boğaz'ın 62 metre derininden dünyada emsali görülmemiş mühendislik teknolojisiyle birleştirerek tamamladık ve hizmete açıyoruz. Bu proje Türkiye'nin projesi değildir. Sadece İstanbul'un toplu taşımasına hizmet verecek bir proje de değildir. Bu proje, asırlardan beri insanlığa hizmet eden İpek Yolu'nun Asya ile Avrupa'yı birleştiren bir projesidir. Medeniyetleri birbirine bağlayan bir projedir. İpek Yolu, Batı ile Doğu medeniyetlerinin buluştuğu bir yoldur."

Bunun için Marmaray'a çok önem verdiklerini ifade eden Yıldırım, "Marmaray'ı 2009'da bitirmeyi hedefliyorduk, ancak yine tarihi geçmişimize verdiğimiz önemden dolayı saklı medeniyetlerin ortaya çıkması için 4 yıl gecikmeyi göze aldık. 35 binden fazla arkeolojik buluntu 6 bin yıllık İstanbul tarihini 8 bin 500 yıl gerisine götürmekle kalmıyor, dünya kültür mirasına da katkıda bulunuyor" diye konuştu.

Yıldırım, dünyanın pusulasının değiştiğini, eski İpek Yolu yüzyıllarına dönüldüğünü anlatarak, "2008 küresel krizinden itibaren dünya ticaretinin yönü değişmeye başladı. Bu değişime göre her şeyi yeniden gözden geçirmek gerekiyor. Deniz yolu, Ümit Burnu, Süveyş Kanalı hiçbir zaman İpek Yolu, Baharat Yolu, Kral Yolu'nun alternatifi olmamıştır. 'İpek Yolu'nun modası geçmiştir' diyenler çok büyük yanılgı içerisindedirler" dedi.

"İpek Yolunu modern demir ağlarla örmek gerekiyor"

İpek Yolu'nun daha etkin kullanılabilmesi için modern demir ağlarla örmek gerektiğini belirten Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İpek Yolunu demir ağlarla örersek, Uzakdoğu'dan Avrupa'ya kervanlar bir haftayı bulmadan ulaşmış olur. Karayolu altyapısı ve demiryolu ağlarının geliştirmesi için ciddi faaliyetler var. Çin, Kazakistan İran, Pakistan, Afganistan ve Türkiye, Azerbaycan, Kafkas ve Orta Asya ülkelerinde yapılan altyapı çalışmalarının İpek Yolu'nun yeniden etkili olması için çok katmanlı birer yatırım olduğunu ifade etmek isterim. Gül Treni'ne yönelik çalışmalar buna en önemli örnektir."

Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. kuruluş yıl dönümünde Cumhuriyet'e ve dünyanın incisi İstanbul'a Marmaray'ı armağan edeceklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA