Elmalar üreticinin elinde kaldı

Ortadoğu ülkelerinde yaşanan sorunlar elma üreticilerini de olumsuz etkiliyor.

Elmalar üreticinin elinde kaldı
Elmalar üreticinin elinde kaldı
GİRİŞ 26.10.2013 12:05 GÜNCELLEME 26.10.2013 12:05
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Yaşanan krizler nedeniyle elma üreten ve ihraç eden Kahramanmaraş'a bağlı Göksun ilçesi Çardak beldesindeki üreticilerin elmaları ellerinde kaldı. Tüccarın 50-60 kuruş vererek almak istediği elma, marketlerde 2-2,5 TL'den satılıyor. Üretici istediği fiyattan satamadığı için elmaları bahçede bekletiyor. Ancak bahçede bekleyen elma çürüme tedidi altındı.

Göksun'a bağlı Çardak beldesi bölgenin en önemli elma üretim merkezlerinden. Her yıl yaklaşık 40 bin ton elma rekoltesi elde edilirken bu yıl rekolte paraya dönüşmedi. Mısır, Ürdün gibi Arap ülkeleri bu yıl beklenen oranda elma alımı yapamadı. Bu nedenle tüccar üreticilerden elma almıyor. Bir çok bahçede elma satış için bekletiliyor. Tüccar Ortadoğu'yu, üretici tüccarı bekliyor.

Üreticiler, beldeye elma toplamak için işçi bile getirilmediğini, yetkililerden sorunun çözümü noktasında destek istediler. Golden cinsi kaliteli elmaların yetiştirildiği Çardak'ta ürünlerini en az zararla satanlar şanslı sayılıyor. Üretici tüccarı bahçede bekliyor ancak tüccarların alım konusunda ortaya koyduğu rakamlar çiftçiyi karar kara düşündürüyor. Eğer Arap ülkelerine elma ihracatında beklenen gelişmeler olmazsa, üretici son çare olarak meyve suyu fabrikalarına yönelecek. Fabrikalar da 10 ve 15 kuruş arasında fiyatla çiftçinin kapısını çalışıyor.

ÇİFTÇİLER DERTLİ

Umudunu elmaya bağlayan çiftçiler oldukça dertli. Elmanın her zamanki popülaritesinden uzak kaldığına dikkat çeken üreticiler, "Tüccarlar bahçelere geliyor, ama beklediğimiz fiyatı vermiyorlar. Kısa süre önce iki kat fiyat biçilirken şimdi binlerce ton elma ölü fiyatına alınmak isteniyor. Buradan bize Ortadoğu ülkelerine satışların durduğu ifade ediliyor. Elmalar dalında çürümesin diye topluyoruz. Satacağız diye depolara koymuyoruz ama şimdi çürümesinden endişe ediyoruz." dediler.

Çiftçilerden İbrahim Yaşar olgunlaşan elmanın ağaçlardan toplanmaya başladığını belirtip şunları söyledi: "Taban fiyat olarak 1 lira verdiler, taban fiyata göre tüccar almaktan kaçıyor. Şuan elmayı daldan indiriyoruz, stok yapıyoruz, ondan sonra satmayı düşünüyoruz. Elmanın kilosu 650-700-750 kuruş. Seçme kara leke, kurtlu olmamak şartıyla, 5 numaranın üstü."

7 bin kök elma ağacı bulunan Murat Yaşar da vekillerin ve diğer yetkililerin elmanın pazar sıkıntısına yönelik çözüm üretmelerini isteyip şunları söyledi: "Biz vekillerimizden destek bekliyoruz. Bu sene elma sıfırın altında, sıfır diyelim. Satış yok, alan yok. Elma toplayan işçinin parasını veremiyoruz. Elma yerde. Zaten hava şartlarından dolayı da tam verim alamadığımız için elmamız hep sergen, yerde gördüğünüz gibi. Tüccarlardan kaynaklanan fiyat farkı var. Burada ölü fiyat. Marketlerde 2 - 2,5- 3 lira arası değişiyor. Dalında 50-60 kuruşa gidiyor. Biz direkt marketlere veremediğimizden dolayı tüccarlara veriyoruz. Tüccarlarla arada büyük fiyat farkı var."

Bölgede ürününü satmayı bekleyen bir diğer üretici ise elmayı bahçede ölüme terk ettiklerini ifade etti. Mağdur durumda olduklarını anlatan çiftçi, "Elmaları bahçede kefenledik ölmesini bekliyoruz." şeklinde tepkisini dile getirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • osman döven 10 yıl önce Şikayet Et
    YA NAR. Elmanın durumuna üzüldüm ya Narın haline ne demeli Bilecik Eskişehir Sakarya vadisinde yetişen narın durumu içler acısı günlerdir alıcı bekliyoruz alan satan yok meyvalar hep çürümeye yüz tutuyor kılosu 50 kuruştan satılıyor meyva suyuna satılan narın kılosu ise 20 kuruş manavlarda marketlerde 150 ile 200 arası değişiyor ne ihracat var nede alıcı millet kan ağlıyor ilgilenen yok kısacası çiftçinin hali içler acısı aracılar ise dört köşe yazık herkes nar ların kesiyor lütfen gelin görün hele bilecik milletvekilimiz Fahrettin poyraza sesleniyorum lütfen 1 çözüm yolu organik meyva yetiştiriyoruz ama çürüyüp tarladagübre oluyor yazık..
    Cevapla
  • Ercan Günerden 10 yıl önce Şikayet Et
    Koskoca Göksun bir kooperatif kurup kendi satamıyor mu elmalarını. Ne var kardeşim, her sene tüccardı şuydu buydu uğraşacağına bir kooperatif kursa ya... Ama bir olmak zor işte, eh bir olamazsan bir bir yerler elmanızı... yada bahçede kalır işte....
    Cevapla
  • abdullah yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    KARAMAN NERDE. sadece maraş değil maraşta senede 40000 ton elma üretiliyor ama karamanda senrede 500 bin ton elma üretiliyor elma satılmayıınca herkes soğukhava depolarına koydu depolarda yer kalmadı..ortadoğuda bu yıl elma olmadığı söyleniyor ama elma ayaklar altında malesef.. :(
    Cevapla
  • ismail uzun 10 yıl önce Şikayet Et
    köylü bu işi bırakacak. köylü günlük çalıştıgını yevmiyeye vursa eline gecen para şu durumdan daha iyi olur, evde 4 kişi çalışıyor senelik kazançları aylığa böldüğün zaman 500tl ye gelmiyor,siğorta yok , her şey özellleşti ve değeri arrtı,köylünün elindeki meyvenin işletimi ulusal markaların eline düşsün 5tl den aşagı meyve bulamassınız,bu köylü bu işi bırakmadan değerini bilin elmayı-şeftaliyi ulusal markaların ismi ile alma zamanı yakındır
    Cevapla
  • volkan ayhan 10 yıl önce Şikayet Et
    efendi. efendi olan üreticinin elması yıne degerinden satılıyor para ederken alıcının yuzune bakmazlar etmeyince dısardan meded umarlar etme bulma dunyası efendı alıcılarla sureklı duzgun ticaret yapan üreticiler mutlu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle