İşte motorin fiyatlarını arttıran neden!

Türkiye'de 2.3 milyon dizel otomobilin sahibi bu sorunun yanıtını merak ediyor: “Motorin fiyatları neden artıyor, artmaya devam edecek mi?” Sektör yetkililerine göre, bu artışın arkasında bakın ne var...

İşte motorin fiyatlarını arttıran neden!
İşte motorin fiyatlarını arttıran neden!
GİRİŞ 22.10.2013 06:01 GÜNCELLEME 22.10.2013 07:45
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Anadolu Ajansı'nın önceki gün yayınladığı haberde, mazotun litre fiyatının geçtiğimiz yıla göre yüzde 11.1 arttığı, benzin ile olan farkın 36 kuruşa kadar indiği kaydedildi. Geçtiğimiz yıl eylül ayında motorine yapılan ÖTV düzenlemesinin de yüzde 11'lik artışta etkili olduğu ifade edilirken, yılbaşından bu yana ise motorinin fiyatının benzinin iki katı arttığı görülüyor.

Buna göre, benzinin pompa fiyatı yılbaşında 4.65 lirayken, bugün 4.79 liraya yükseldi. Böylece benzinde yılbaşından bu yana 14 kuruş, yani yüzde 3'lük fiyat artışı oldu.  Öte yandan yılbaşında katkı yapılmamış motorinin fiyatı 4.10 lirayken, bugün 4.36 liraya yükseldi. Bu da motorinde 26 kuruşluk, yüzde olarak 6.3'lük artış anlamına geliyor. Hürriyet'in haberine göre; Sektör yetkililerine, "Bu artış bir trend mi" diye sorduğumuzda, buna bir trend demek için daha çok erken olduğu ifade ediliyor. Sektördeki hâkim görüşe göre, tüketicilerin cebini yakan bu artışın arkasından da "kaya gazı devrimi" çıktı.

YİNE Mİ KAYA GAZI

Motorinde son dönemde gözlenen artışın daha çok uluslararası piyasalardaki ürün fiyatlarıyla alakalı olduğu ifade edilirken, Türkiye'nin içinde olduğu Akdeniz piyasasında da benzin ve motorin fiyatları arasındaki makasın daraldığı görülüyor.

Petrol Piyasası Kanunu'na göre Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarının, en yakın uluslararası piyasa konumundaki Akdeniz Çanağı ülkeleriyle uyumlu olması gerekiyor.

Bir sektör yetkilisi, kaya petrolü sayesinde ABD'nin benzin ithalatçısı konumundan neredeyse çıkmak üzere olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Avrupa ve Akdeniz piyasasına baktığınız zaman bu coğrafya motorini kıt, benzini fazla olan bir coğrafya. Türkiye dâhil olmak üzere Avrupa, motorin ithal ediyor, benzin ihraç etmeye çalışıyor. Avrupa'nın benzin fazlası, motorin açığı var. Benzin fazlasını ağırlıklı Kuzey Amerika'ya gönderiyor. Motorin açığını ağırlıklı Rusya ve Hindistan'dan ithal ediyor. Benzin fiyatları açısından Amerika'nın talebi belirleyici oluyor. Motorin fiyatları açısından Avrupa ve Türkiye'nin talebi belirleyici oluyor. Motorin talebi Avrupa coğrafyasında az miktarda artıyor, Amerika'nın benzin ithalatında ise azalma var."

TON BAŞI FARK 21 LİRA

Diğer bir sektör yetkilisi ise yılbaşında Akdeniz piyasasında benzinin fiyatının 1751 TL/ ton, motorin fiyatının ise 1704 TL/ton olduğunu kaydederek, yılbaşında Akdeniz piyasasında benzin ve motorin arasında ton başına 47 liralık fark olduğunu söyledi. Buna karşın,  bugüne baktığımızda benzinin fiyatı 1913 TL/ton iken, motorinin fiyatı 1891 TL/ton. Yani aradaki fark ton başına 21 liraya düşmüş durumda. Söz konusu sektör yetkilisi, bu konuda şunu söyledi: "ABD'de benzine olan talep düştüğü ve Akdeniz bölgesinden Amerika'ya ihracat azaldığı için benzin fiyatları göreceli olarak baskı altında. Dünyada motorinde artan, benzinde düşen bir talep var. Yeni rafineriler ile üretilecek motorin artan talebi karşılamaya giderken, benzin fazlası çoğalacak."

Dönemsel olabilir

Sektör yetkilileri, benzin ile motorin arasındaki makasın kapanma eğiliminin devam edip etmeyeceği konusunda, şu anda yeterli veri olmadığını, önümüzdeki günlerdeki dengelere bağlı olarak gelişmelerin izlenmesi gerektiğini söylüyor. Bir sektör yetkilisi şunları söyledi: "Dünya piyasalarında motorine bir kayış var, talebin fazla olmasından ve rafinerilerin belli bir kapasitesi olmasından dolayı arz tarafı belirli iken, talep tarafında artış olunca, motorinde piyasa dinamiklerinin dışında bir artış oluyor. Artı Avrupa motorini ısıtma amaçlı kullanıyor. Türkiye'de de ağırlıklı motorine yönelme var. Gelecekte ne olur? Biraz konjonktürel de olabilir."

Rafineride ucuz, pompada pahalı

TÜPRAŞ'ın rafineri satış fiyatları incelendiğinde, benzinin yılbaşındaki rafineri çıkış fiyatının 1.36 lira, bugün ise 1.47 lira olduğu görülüyor. Motorinin rafineri çıkış, yani vergisiz fiyatı ise yılbaşında 1.44 lirayken, bugün 1.65'e yükseldi. Bu fiyatlara bakıldığı zaman, benzinin rafineri çıkış fiyatı bugün itibariyle motorine göre 18 kuruş daha ucuz. Ancak vergiler eklendiğinde benzinin üzerinde litre başına 2.18 lira, motorinin üzerinde ise litre başına 1.60 liralık ÖTV var. Yani litre başına benzine 58 kuruş daha fazla ÖTV uygulanıyor. Bu verilere göre, rafineriden çıkış fiyatı motorine göre daha ucuz olan benzin, üzerindeki yüksek vergi nedeniyle pompada çok daha pahalı hale geliyor. Bugünkü fiyatlar ile bakıldığında, bütün vergilerin eşitlenmesi durumunda benzin, pompada motorinden daha ucuz hale geliyor.

 

YORUMLAR 7
  • Berzal BAZ 10 yıl önce Şikayet Et
    minder'e. senin dünyadan haberin yok,ben suriyenin tüm sınırını baştan başa bilen biri olarak yazıyorum,türkiyenin nusaybin-cizre arasında bulunan dinçer petrol kuyularının tam karşısında bulunan suriye ye ait petrol üretim sahalarının dışında suriyenin petrolü yok ama motorin suriyede türkiyenin yaklaşık tam 10 katı daha ucuz,hem suriye bir petrol ülkesi olsaydı şimdiye kadar defalarca müdehale edilmiş ve petrolü kapitalist güçlerin kontrolüne geçmişti tıpkı libyada olduğu gibi,sen birşeyler bildiğini sanıyorsun ama tahminimce sen adananın doğusuna geçmiş biri değilsin,klaviye başında tanımadığın insanları yalancılıkla suçlayacak kadarda cahilsin.
    Cevapla
  • minber 10 yıl önce Şikayet Et
    berzal baz suriyede petrol yok öylemi. sana yalancı demek istemiyorum bu konudaki bilgisizliğine veriyorum suriyenin yaklaşık 3 milyar varil petrol rezervi var zaten sanayisi gelişmemiş bir ülke olmasından dolayı ve ülke nufusuyla otomobil kulanımınıda göz önüne aldığımızda bu petrol suriyeye çok ama çok fazla geliyor fakat ne acıdırki esedin babası rusya izin vermediği için (çünki kendi pazar payından kaybetmek istemiyor)bu petrolü pazarlayamıyor kendi iç tüketimide yetersiz olunca petrol sudan ucuz oluyor. anladınmı şimdi? suriyede petrol yokmuş ))
    Cevapla
  • embafer han 10 yıl önce Şikayet Et
    BU HABERMÜKEMMELDI .LUTFEN TAMAMINI OKUYUP YORUM YAZIN. Mazot ve lpg ısıtma dahil endüstriyel üretim ve nakliyatta,benzin ise hususi kullanima yönelik yakıtlarÜretim yapan ve ticaret yapan herkes nakliyat icin mazot kullanmak zorundadır ama epdk nın teknik hatası ve maliyenin pahali Benzinden elde ettigi kolay ve garanti bol vergiden vazgecmemesi nedeniyle hususi amaçlı araç kullananlar da mazota yüklenince ihtiyaci karşılayacak miktarda mazot ve lpg olmadigi icin onların direk ithalatı yapılır oldu.Tüketiminin yarıdan fazlası ithalatla karşılanan motorinin vergisiz fiyati benzinden 18 kuruş/litre DAHA PAHALIDIR.Daha ucuz olan benzin içerde pahali oldugundan satılamadığı için 1.47tl den ihrac edilirken(yurtdisina satilirken)daha pahali olan motorin 1.65 tll den ithal edildigi için ülkemizin cari acigi büyümektedir.
    Cevapla
  • ersin 10 yıl önce Şikayet Et
    sayın editör. bakın yıllardır akaryakıt sektöründeyim. ne kayagazı? Allah aşkına gelin bize sorun haber yapın. 2008de karar alındı uygulanıyor! benzinle motorin fiyatını eşitleyecekler. böyle dedikodu vs'ye gerek yok. akaryakıtta kaçakçılığı ağalar nasıl yapar, nasıl kanunlar çıkar buyrun gelin bizden öğrenin...
    Cevapla
  • Gürhan 10 yıl önce Şikayet Et
    Bundan daha iyisini beklemeyin. Türkiye her geçen gün daha başka olayların içine itiliyor yada giriyor. Daha geçen aylardan suriye projesi bile konuşulurken borsadan tutun da yakıtlara varana kadar her şeyi etkiledi. Ekonominin bile ne olacağı belli değil kimse yerim garanti demesin!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle