Binali Yıldırım'dan demiryolu müjdesi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Sadece yüzde 4'ü çift hat olan konvansiyonel hatların yüzde 70'ini 'duble demiryolu' yapacağız" dedi.

Binali Yıldırım'dan demiryolu müjdesi
Binali Yıldırım'dan demiryolu müjdesi
GİRİŞ 15.10.2013 11:43 GÜNCELLEME 15.10.2013 13:01
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halen yüzde 96'sı tek hat olan konvansiyonel demiryolu hatlarını çift hatta çıkarmak için çalışma başlattıklarını açıkladı.

Yolcu ve yük yoğunluğunun fazla olduğu bölgelere öncülük vererek tek hatlı demiryollarını "duble" yapmaya başladıklarını belirten Yıldırım, "Karayollarında başarıyla hayata geçirdiğimiz duble yol uygulamasına şimdi de demiryollarında başlıyoruz. 11 bin 120 kilometrelik konvansiyonel demiryolu ağımızın sadece yüzde 4'ü yani 446 kilometresi çift hat. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda konvansiyonel hatların yaklaşık yüzde 70'i çift hat olacak" diye konuştu.

Yıldırım, demiryolu taşımacılık payının yolcuda yüzde 10, yükte ise yüzde 15'e çıkarılması doğrultusunda projeler hayata geçirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin, yüksek hızlı tren ile kendi dönemlerinde tanıştığını ifade eden Yıldırım, YHT'nin yanısıra, 29 Ekim'de açılışı yapılacak Marmaray ile Tekirdağ-Muratlı, Cumaovası-Tepeköy hatlarının çift hat olduğunu belirtti.

Yıldırım, Başkentray çalışmaları kapsamında mevcut hatta 24 kilometrelik yeni hat ilave edildiğini, Arifiye-Pamukova arası 2. hat çalışmalarının da tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi. Bakan Yıldırım, "2003'ten itibaren 313 kilometre çift hatlı konvansiyonel demiryolu yaptık. 790 kilometrelik hatta ise inşaat çalışmaları sürüyor. 806 kilometrelik hattın da projeleri tamamlandı, bir kısmının ihalesi yapıldı bir kısmı da ihaleye çıkartılacak. 4 bin 21 kilometrelik hattın ise proje ihaleleri devam ediyor" dedi.

"Türkiye'yi demiryolu otobanlarıyla donatıyoruz"

Türkiye'nin, demiryollarının serbestleşmesiyle küresel oyuncu olma yolunda hızla ilerlediğine dikkati çeken Yıldırım, "duble demiryolları"nın hizmet kalitesini artıracağını, bekleme sürelerini düşüreceğini, sürekli ve kesintisiz bir taşımacılık imkanı sağlayacağını ifade etti.

Yolcu ve yük trafiğinin yoğun, uzun tehirlerin oluştuğu koridorlar başta olmak üzere tek hatlı yolların en az çift veya daha çoklu hat haline dönüştürüleceğini belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

"YHT hatlarının Ankara merkezli olmasını da göz önüne alarak Başkentray Projesi kapsamında hat sayısını artırıyoruz. Sincan-Kayaş arasında banliyö trenleri, YHT'ler ile konvansiyonel yolcu ve yük trenlerinin düzenli çalışabilmesi için Ankara-Behiçbey arası 6, Behiçbey-Sincan arası 5, Ankara-Kayaş arası ise 4 hat şeklinde projelendirildi. Adana-Mersin arasındaki mevcut çift hat 4 olacak. Gaziantep şehir içinden geçen 25 kilometrelik hat, Gaziray kapsamında 4 ve 5 hatlı hale getiriliyor. Köseköy-Gebze-Haydarpaşa, Menemen-Manisa hatlarını da 3 ve 4 hatta çıkarıyoruz. Trafiğin yoğun olduğu diğer alanlarda sadece duble değil, çoklu hat seçeneğini de hayata geçiriyoruz. Türkiye'yi bir nevi demiryolu otobanlarıyla donatıyoruz."

"Asırlık ihmalin izini sildik"

Karayollarında 16 bin 500 kilometre duble yol yaparak Türkiye'nin bölünmüş yol ağını 22 bin 600 kilometreye çıkardıklarını hatırlatan Yıldırım, demiryollarında da aynı başarıyı göstereceklerini söyledi. 2003'ten itibaren demiryollarında dev projelerin hayata geçirildiğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

"2009 yılında Ankara-Eskişehir YHT hattının hizmete açılmasıyla Türkiye, dünyada 8, Avrupa'da ise 6. YHT teknolojisi kullanan ülke oldu. Ankara-Konya ve Konya-Eskişehir YHT hatları hizmet verirken, bu yılın sonunda Ankara-İstanbul YHT hattını hizmete açacağız. Ankara-İzmir, Ankara-Bursa ve Ankara-Sivas hatlarında çalışmalar sürüyor. Sadece YHT hattı yapmakla kalmadık demiryollarındaki asırlık ihmalin de izini sildik. Asya ile Avrupa'yı denizin dibinden birleştirecek, Londra'dan Pekin'e kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlayacak 150 yıllık rüya Marmaray'ın 29 Ekim'de açılışını yapacağız.

Yıllardır el değmeyen yolları yeniledik, sinyalizasyonsuz ve elektrifikasyonsuz hatların eksikliklerini tamamladık. Şimdi de duble demiryolu atağı başlattık. Bu çalışmayı Türkiye'nin ve demiryollarının geleceği açısından çok önemsiyoruz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 12
  • cihank_37 10 yıl önce Şikayet Et
    Hasan Yılmaz. İşin gücün polemik boş laf nerde yorumunu görsem provakatif iftira. İlk önce birikimi yoksa asgari ücretliye kurban farz değil onu öğren de yorum yap. Kurban parası ile asgari ücreti kıyaslayıp ekonomik başarı ölçülürmü? Ha illa kurban parasını veri olarak kabul edeceksen 2001 de kaç paraymış bugün kaç para veriler varsa elinde onu kıyasla. Ama amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmek yorumunun haberle milim yakınlığı ilgisi yok.
    Cevapla
  • hasan yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    bize heryer demiryolu baraj. direk insan toplumun refahını artırmaya yönelik yatırım diye sorarsanız ben bilmiyorum.neyse yinde şükür.kurban parası 645 tl asgarai ücrettten az.şöyle diyebiliriz.kurbanın parası belli asgari ucretli vatandaş.200 tl nide bozdur bozdur harca
    Cevapla
  • Hilmi CAN 10 yıl önce Şikayet Et
    Hızlı Tren Fiyat. Hızlı tren otobüsten pahalı olacakmış. Şahsen ben öğrencilik zamanlarımdan beri tren kullanırım. En önemli nedeni de ucuz olması ve daha serbest bir yolculuk olması. Şimdi milleti tekrar otobüse muhtaç ediyorsunuz. Hem pahalı, hem tehlikeli hem de konforsuz. Ya hızlı trenlere "ekonomi" diye bir sınıf koyun eskisi gibi otobüslerden ucuz olan, ya da ben eski yavaş mavaş da olsa ucuza giden trenimi geri istiyorum.
    Cevapla
  • murat cg 10 yıl önce Şikayet Et
    Siyasette Yeni isimler. Başbakanımızdan siyasette yeni isimler bekliyoruz. Daha genç, Daha akıllı, Daha zeki, Daha mantıklı, Daha insaflı, Daha hissiyatlı, Daha güvenilir, Daha egosuz, Daha anlaşılır, Daha inandırıcı. Daha paylaşımcı, Daha benliksiz. Daha biz ci. Daha milliyetci (ülkesini samimi seven) , Daha samimi inaçlı, Daha ne diyeyim :)
    Cevapla
  • sinan 10 yıl önce Şikayet Et
    bazı arkadaşlara. anlamaları için cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrasını çağırdım yoldalar şu an gelecekler az sabır...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle