Dev yatırımla coşacak o iki bölgemiz

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği (AB) ile birlikte yürüttüğü ortak projelerle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin atıksu, içme suyu ve kanalizasyon sistemini yenilemeye başladı.

Dev yatırımla coşacak o iki bölgemiz
Dev yatırımla coşacak o iki bölgemiz
GİRİŞ 13.10.2013 07:54 GÜNCELLEME 13.10.2013 07:54
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Proje kapsamında harcanacak 1,6 milyar liralık yatırım bölgede yaşayan 13 milyon vatandaşın yaşam kalitesini yükseltecek.

Yerel yönetim ihtiyacı

Doğu ve Güneydoğu'da gerçekleştirilecek söz konusu çevre yatırımları, AB'nin aday ülkelere tahsis ettiği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) ile AB Yatırımları Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen Çevre Operasyonel Programı kapsamında yapılıyor. Yatırım programıyla yerel yönetimlerin çevre ve altyapı yatırım ihtiyaçları karşılanıyor.

En çok Güneydoğu'ya

Program kapsamında Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki belediyelerin çevre ve altyapı yatırımları için toplam 244 milyon euro (yaklaşık 658 milyon lira) kaynak aktarılacak. Aynı şekilde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki il ve ilçe belediyelerine ise 360 milyon euro yatırım yapılacak. Her iki bölgeye de yapılacak yatırımların toplam tutarı böylece 604 milyon euro (yaklaşık 1 milyar 630 milyon TL) olacak.

Van'a katık atık tesisi kuruluyor

Doğu Anadolu'nun projeleri şöyle:

*Toplam bütçesi 244 milyon euro olan yatırımların 174 milyon euroluk kısmı 2007-2013 dönemini geri kalanı 2014-2020 dönemini kapsıyor.

*Van entegre katı atık yönetimi projesine 55 milyon euroluk yatırım yapılacak.

Bu yatırım 2018'de tamamlanacak.

*Ayrıca Doğubayazıt İçme Suyu, Erzincan Su ve Atık Su, Kars Atık Su, Hakkâri Katı Atık Birliği Katı Atık Yönetimi, Şırnak Entegre Su, Çoruh Havzası Kalkınma Birliği Katı Atık Yönetimi ve Van Entegre Su projeleri tamamlanacak.

Diyarbakır'a su yatırımı

Güneydoğu'nun projeleri şöyle:

*Batman Katı Atık Yönetimi, Adıyaman Kollektör ve Atıksu Arıtma Tesisi, Diyarbakır Su, Atıksu, Depolama ve Geri Dönüşüm tesisi projeleri, Gaziantep Nizip İçme Suyu ve Atıksu, Mardin Atıksu, Şanlıurfa Atıksu Arıtma Tesisi ve Kollektör Hattı, Siverek Atıksu projeleri önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bitirilecek.

*Silvan, Viranşehir, Ceylanpınar ve Siverek su, katı atık ve entegre tesisleri de 2020'ye kadar tamamlanacak.

KAYNAK: BUGÜN
YORUMLAR 1
  • ahmet gül 10 yıl önce Şikayet Et
    gec kalınan yatırım. 10 yıl önce yapılması gereken bır görevdi bu cok gec kalındı yınde ıyı bır gelısme
    Cevapla