Asırlık rüya gerçek oldu! İlk seferler başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin danışmanlığında üretilen ve 6,5 kilometrelik Heykel - Garaj T1 hattında çalışacak Türkiye'nin ilk yerli tramvayı 'İpekböceği' düzenlenen törenle yolculu seferlere başladı.

GİRİŞ 12.10.2013 14:59 GÜNCELLEME 12.10.2013 15:27

Şimdilik üç tramvay 6'şar dakika arayla güzergahta 50 kuruş karşılığında yolcu taşıyacak. İpekböceği'ni üreten Durmazlar Makine'nin sahibi Hüseyin Durmaz ise "Sırada Hızlı tren üretimi var." dedi.

Durmazlar Makine tarafından üretilen boş ve dolu ağırlıklı test sürüşleri tamamlanan Türkiye'nin ilk yerli tramvayı 'İpekböceği', yolculu seferlere başladı. Kent Meydanı'nda düzenlenen törene Büyükşehir belediye Başkanı Recep Altepe, AK Parti Milletvekilleri Bedrettin Yıldırım, Hakan Çavuşoğlu, Tülin Erkan Kara, İsmail Aydın ve İsmet Su ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 6,5 kilometrelik Heykel-Garaj T1 hattında çalışacak Türkiye'nin ilk yerli tramvayı 'İpekböceği'nin Bursa ulaşımı ve ülke ekonomisine büyük fayda sağladığını söyledi. Recep Altepe, şunları kaydetti:

"Kalite şehri Bursamızda kaliteli tramvay araçları ile yolculuklar başladı. Artık vatandaşlarımız yerli tramvaylar ile zevkili bir seyahat yapacaklar. Bu araçlar Türkiye'ye örnek olacak. İşte şu anda bu araçlar dünyanın bütün caddelerinde seyahat edebilecek kalitede belgeli araçlar. Fazlası olan ve eksiklikleri olmayan araçlardır. 2 aydır süren deneme seferlerinde de bu araçlar kendini gösterdi. Yurt dışında aldığımız araçlarda sıkıntı olmasına rağmen bu yerli ürettiğimiz araçlarda en ufak bir sıkıntı yaşanmadı. Bu da bu işin en güzel şekilde yapılacağını bize gösterdi. Büyükşehir Belediyesi bu konuda önemli bir çalışmaya imza attı. Stadyum, Altıparmak, Heykel, İnönü Caddesi ve Uluyol'u tamalayarak dönecek olan 6,5 kilometrelik hat Bursa'da ulaşıma nefes aldıracak. Avrupa'da yüzde 8 eğim var. Bursa'da 8,3 eğim mevcut. Araçlarımız tam yükle yarım kapasitede bu eğimleri rahatlıkla aşabilecek. Bu konuda testler yapıldı. Bugünden itibaren 50 kuruş ücretlerle başlattığımız seferlerle birlikte artık vatandaşlarımız güzel seyir zevkiyle bu seyahatleri yapacak. 10 dakika içinde heykele çıkacak."

SIRADA HIZLI TREN VAR

Tramvayla insanların şehri rahatlıkla gezebileceğine dikkat çeken Başkan Altepe, "Tramvay, güzel bir gezi aracı olacak. Her şeyimiz kaliteli. Bu konuda dünya kalitesini yakalayan bir şehir oluyoruz. Bursa için ne yapsak azdır. Sırada Terminal ve Çekirge Caddesi var. 1904'te başlayan çalışmalardan sonuç alınamamış, 1924 yılında imzalanan son sözleşme esasına göre 4'ü mecburi, 5'i tercihli olmak üzere 9 hat belirlenmiştir ve yine sonuç alınamamış. Ecdadımızın bir asır önce çalışmalarını başlattığı tramvay hattını 109 yıl sonra Bursa'ya kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Tüm halkımıza hayırlı olsun." diye konuştu.

İpekböceği'nin üretimini gerçekleştiren Durmazlar Makine AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz ise sırada hızlı tren üretimi olduğunu açıkladı. Türkiye'nin ilk yerli tramvayını üretmenin kendileri için bir gurur olduğunu belirten Durmaz şunları söyledi: "Artık bundan sonraki hedefimiz bu tramvayları dünyaya pazarlamak. Yurt içindeki satışların yanı sıra bu araçları dünyanın ünlü şehirlerine satabilmek. Bundan sonra neden hızlı tren olmasın. Hızlı tren ürettikten sonra neden uzay araçları üretmeyelim?"

Törende konuşan AK Parti milletvekilleri de İpekböceği tramvaylarının ülke ekonomisine büyük katma değer sağlayacağını dile getirdi. Konuşmaların ardından İpekböceği ilk yolcularıyla ilk seferine çıktı.

KAYNAK: CİHAN