760 bin cezalı sürücüye kötü haber!

760 bin sürücü trafik cezalarını iptal ettirmek için Adliyelere yığıldı. Ancak yönetmelik ile yasa çelişti. Bazı mahkemeler ret kararı veriyor.

760 bin cezalı sürücüye kötü haber!
760 bin cezalı sürücüye kötü haber!
GİRİŞ 12.10.2013 06:54 GÜNCELLEME 12.10.2013 13:05
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Emniyetin 760 bin sürücüye toplu olarak gönderdiği trafik cezalarının, süresinden sonra tebliğ edildiği için iptali gündeme gelirken, 2011'de çıkarılan bir yasanın, yine yasaya dayanılarak çıkarılan trafik yönetmeliği ile çeliştiği belirlendi. Bu nedenle binlerce başvuruyu değerlendirmeye alan hakimler de ne yapacaklarını şaşırdı.

Sabah'ın haberine göre; Sulh Ceza Mahkemeleri bazı sürücülerin cezayı iptal başvurularını 6 Nisan 2011 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan İçişleri Bakanlığının yönetmeliği gereği iptal ediyor.

Bazı mahkemeler ise 6111 sayılı ''Alacakların tahsiline ilişkin'' yasa uyarınca, cezanın yazıldığı günden, takvim yılının sonuna kadar tebliğ edilebileceği gerekçesiyle itirazı reddediyor.

Trafik yönetmeliğinin 10. maddesinde ' ...Araçların tescil plakasına göre düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanaklarının tebligat işlemleri, ihlalin tespit edildiği tarihten itibaren 10 iş günü içinde başlanarak posta ile yapılır'' deniliyor.

YASA NE DİYOR ?

Ancak bu yönetemelik, bazı alacakların yeniden yapılanadırılması hakkında çıkarılan ve 25 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren yasa ile çelişiyor. Bu yasanın 22. maddesi takvim yılı sonuna kadar tebligata olanak tanıyor ve şöyle deniliyor:

''..... 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda belirtilen ve idari para cezasını gerektiren fiilin işlendiği tarihi takip eden takvim yılının son günü bitimine kadar idari para cezası verilerek tebliğ edilmediği takdirde, yaptırım kararı verilemez, verilmiş olanlar düşer"

YORUMLAR 6
  • HalitBinVelit 10 yıl önce Şikayet Et
    sürat yapana ceza kesilsin?...ama E5,de normalde 70 kilometre hız olması lazım ama bazı yerlerde (örnek; büyükçekmece silivri arasında 50 kilometre hızla gidene ceza kesiliyordu?. ....Ben buna şahit oldum,daha önce beni uyardılar ve yavaş gitmeye başladım...gerçekdende tanıdığım bir çok kişi o bölgede gezici radarla ceza yedi...şaşırdık?.
    Cevapla
  • ismail şahiner 10 yıl önce Şikayet Et
    Bizimde kafamız iyice karıştı... vekalet verdiğim araç ceza yiyor ve bu araç cezadan bir ay sonra devrediliyor.fakat ceza gözükmüyor.yaklaşık 1,5 yıl sonra ceza geliyor.Kurumlar arasındaki anlaşmazlığın bedelini vatandaş ödememeli.Kanuni yolları kullanarak vatandaşı soymanın adını varın siz koyun.
    Cevapla
  • HalitBinVelit 10 yıl önce Şikayet Et
    Bencede bu yeni tarafik yasası kökden yanlış....iptal edilmesi lazım?...... ...Bu yasaya göre Sürücü arabasını garajdan çıkardığı an her dakika ceza yer?...ayrıca ehiliyetlerin süreli olması kökden yanlış! ehliyetler 5-10 yıl sonra iptal olacak ve herkes 2000 -3000 tl cebine koyup kursa gidecek..bu resmen haksızlıktır,sadece sağlık kontrolü yapılması lazım!!!.... verilmiş bir hak geri alınmaz!!!!!! Yeni Trafik yasası başından bu yana fiyaskodur...
    Cevapla
  • Murat Turk 10 yıl önce Şikayet Et
    ödenek yetersiziligi mi. trilyonlarca ceza kesiliyor tahsil ediyor otopark ücretlerinden dünya kadar para alınıyor ptt ye verilecek ödenek bulunmuyor ödedigimiz cezalar devlete degilde birilerini cebine yada polislere ceza kesti diye prim verilirse böyle olur
    Cevapla
  • Murat Turk 10 yıl önce Şikayet Et
    2 sene sonra ceza. iki sene once araba varken ehliyet yüzünden ceza yemiştim 450 ceza parasini yatirdim 2 sene sonra belki dahafazla 750 tl araca ceza geldi varmi böyle saçmalık .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle