'İş verirsek geri dönmek istemezler'

Gaziantep Valisi Erdal Ata'dan Suriyeli mültecilerle ilgili haklı açıklama...

'İş verirsek geri dönmek istemezler'
'İş verirsek geri dönmek istemezler'
GİRİŞ 10.10.2013 14:07 GÜNCELLEME 10.10.2013 14:07
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Gaziantep Valisi Erdal Ata, iç karışıklıktan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyelilerin istihdam edilmesini arzuladıklarını, ancak istihdamın göçü artırmasından ve Suriye'nin düzelmesi halinde bile ekonomik rahatlığın sığınmacıların ülkelerine dönmek istememelerine yol açmasından endişe duyduklarını söyledi.

2013 Yılı İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 4'üncü toplantısı Gaziantep Valisi Erdal Ata başkanlığında yapıldı. Valilikte yapılan toplantıya; Vali Ata'nın yanı sıra kaymakamlar, SGK ve İş-Kur müdürleri, kurum amirleri ile çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. İş-Kur Müdürü Sıraç Ekin'in sunumuyla başlayan toplantıda, işsizlik rakamları ve işe yerleştirme rakamları konuşuldu. İş-Kur Müdürü Sıraç Ekin, 2013 yılı Eylül ayı itibariyle 21 bin 844 açık iş gücü talebi toplandığını ve 12 bin 206 kişinin istihdam edildiğini söyledi.

VALİ ATA: İŞ BEĞENMEYEN VAR

Vali Erdal Ata, sanayi kenti Gaziantep'te işçi açığı olduğunu ve insanların mevcut işleri beğenmediğini söyledi. Bir araya geldiği sanayicilerin sürekli olarak işçi açığından bahsettiğini anlatan Vali Ata, "Gaziantep bir sanayi şehri. Zaman zaman Organize Sanayi Bölgesi yetkilileri ve sanayicilerimizle görüşüyoruz. Onlar işçi bulmakta zorlandıklarını söylüyorlar. Şu anda 10 bin kişi bile gelse OSB'de rahatla iş bulacaklarını söylüyorlar. Demek ki ya iş arayanlara aradıkları nitelikte iş yaratılamıyor ya da iş beğenmeme gibi bir durum söz konusu. Bu durumu çözmek için mesleki kurslar açarak gençlerimizin meslek ve iş sahibi olmasını istiyoruz" dedi.

'SURİYELİLERE İŞ VERİRSEK ÜLKELERİNE DÖNMEZLER'

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Erdal Ata, Suriyeli sığınmacıların istihdamının gündeme sık sık geldiğini ancak bu durumun iyi hesaplanarak karar verilmesi gereken bir konu olduğunu söyledi. Meslek sahibi sığınmacıların geçici istihdam edilebileceğini, vasıfsız işçilerin ise istihdamının göçü artırmasından ve Suriye'de şartların düzelmesine rağmen bu kişilerin ülkelerine dönmesinin önünde engel oluşturmasından endişe duyduklarını vurgulayan Ata şöyle konuştu:

"Sanayicinin iş gücü ihtiyacının giderilmesi ve Suriyelilerin kendi geçimlerini sağlaması amacıyla çalışmaları konusu Ankara'ya iletiliyor. Ancak tabii bunun ne getirip ne götüreceğini iyi hesaplamak lazım. Şu anda sayıyı kesin olarak bilmiyoruz ama ülkemizin çeşitli illerinde yaşayan 600 bin kadar sığınmacı var. Bunların tamamına böyle bir imkan verildiği takdirde öyle zannediyorum daha fazla göç alırız ve ülkemizdeki işsizlerin, iş arayanların önünü kesmiş oluruz. Yarın ülkelerinde hayat normale döndüğünde, buradakilerin tamamına iş verdiğimiz taktirde kimse Suriye'ye dönmek istemez. O nedenle ne kazandıracak, ne kaybettirecek iyi hesaplanması lazım. Bizim bu noktadaki önerimiz; buraya gelen sığınmacılar arasında olan doktor, mühendis gibi meslek sahibi olanlara geçici süreli iş imkanı sağlamak."

Vali Ata, sığınmacıların kaçak çalıştırılmasının önlenmesi için de sık sık denetim yapıldığını ve kaçak olarak yabancı işçi çalıştıran işletmelere cezai işlem uygulandığını da sözlerine ekledi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 3
  • HalitBinVelit 10 yıl önce Şikayet Et
    Bencede çalışma izni vermeyin? ..yoksa kimse geri dönmez!!!!. ......yollar parklar Her yer suriyeli dolu buna tek tek çözüm katil esedin gitmesi yoksa Türkiye bu suriyelilerden kurtulamaz! Başbakan bunu bildiği için esedin gitmesini istiyordu!!!!!!
    Cevapla
  • Mustafa ACAR 10 yıl önce Şikayet Et
    Hayır. Ben bir T.C vatandaşı olarak Suriye' den, vatanlarını bırakıp kaçanlara burada iş verilmesine kesinlikle karşıyım. Bunlar Vatanları için hiç bir şey yapmayıp kaçan korkak kişilerdir. Bunlardan hiç kimseye, ne dinine, ne milletine fayda gelmez.
    Cevapla
  • onur ata 10 yıl önce Şikayet Et
    iş beğenmeme gibi sorun yok sayın vali. siz 830 tl ile nasıl geçinilebileceğini bu millete öğretin bu millet paşa paşa gider çalışır.ben ak partiliyim bütün veriler güzel ekonomik veriler güzel ama gene dengeli büyümeye beceremedik alt tabaka ile üst tabaka arasındaki uçurum açıldı.fabrika üstüne fabrika açanlar 1milyondolar araba parası verenler boğazda yalıya 125milyon dolar verenler işçiye para vermeye gelince hallerini görünce insanın sadaka verisi geliyor devlet memurunu işçisini büyüttü ama piyasada ki işçinin haline biraz vurdum duymaz.siz şu sihirli değneği bana bir gösterin 830 tl geçinme kerametini üniversite mezunu olarak işçilik yapmaya ben gelecem...........................
    Cevapla