BALO'nun ilk treni 4 günde Almanya'ya ulaştı

Manisa'dan, 8 Eylül'de hareket eden Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar AŞ'nin (BALO) ilk tarifeli treni, 4 günde Almanya'ya ulaştı.

BALO'nun ilk treni 4 günde Almanya'ya ulaştı
BALO'nun ilk treni 4 günde Almanya'ya ulaştı
GİRİŞ 13.09.2013 13:15 GÜNCELLEME 13.09.2013 13:15

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden (TOBB) yapılan açıklamada, Anadolu sanayicisinin ürünlerini Avrupa'ya taşıyan BALO'nun, tarihi bir rekorla hizmete başladığı ifade edildi. 8 Eylül'de Manisa'dan hareket eden BALO'nun ilk tarifeli treninin 4 günde Almanya'ya ulaştığı aktarılan açıklamada, bürokratik süreçlerin hızlandırılarak sürenin minimuma çekildiği ve 4 günde alınan bu yolun demiryolu taşımacılığında tarihi bir rekor olduğu belirtildi.

Demiryolları tarihinde bir ilki gerçekleştirdiklerini anlatan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, aslında Manisa'dan kalkan bir trenin, Münih'e 5 günde ulaşmasının imkansız olduğunu ancak arkadaşlarını motive etmek ve süreci hızlandırmak adına, "Yükleri Manisa-Münih arasında trenle 5 günde taşırız şeklinde" bir açıklama yaptığını hatırlattı. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Törende bu açıklamayı yapıp yerime oturduğumda birçok arkadaşım, '5 günde olmaz, bu açıklamayı düzeltelim' diye yanıma geldiler ama çok şükür Anadolu sanayicisinin alın teri ile ürettiği ürünleri 4 günde, rekor bir süre ile Almanya'ya ulaştırdık. Tarihi bir rekora imza attık. Başta BALO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz ve Genel Müdür Hüseyin İşteermiş olmak üzere tüm ekibi kutluyorum."

- "İzmir, Manisa, Ankara ve Konya'dan tarifeli seferler başlayacak"

Bu rekorun gerçekleşmesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın büyük desteği olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, işin Avrupa'daki ortağı Avusturya Demiryolları'nın katkılarının da büyük olduğunu belirtti.

Hisarcıklıoğlu, "Biz Manisa'dan veya başka bir ilimizden haftanın her günü Münih'e tren yollayacak kapasiteye geldiğimizde, yani firmalarımız mallarını tren ile taşıtmaya başladığında 5 günde Almanya'ya ulaşabiliriz. Önümüzdeki haftadan itibaren İzmir, Manisa, Ankara ve Konya'dan tarifeli seferler başlayacak. Çok yakında Eskişehir, Gaziantep, Kayseri ve Denizli devreye alınacak. Bursa ve Balıkesir iş dünyasının yükleri, Bandırma üzerinde sevk edilebilecek" ifadelerini kullandı.

İş dünyasına demiryolu sistemini kullanmaları çağrısında bulunan Hisarcıklıoğlu, BALO'nun kesinlikle karayolu veya denizyoluna rakip olmadığını, lojistik firmalarının da bu sistemden faydalanması gerektiğini bildirdi. Bireysel blok trenler çalıştırıldığında zarar edilebildiğini ve bir süre sonra tren seferleri iptal edilince demiryoluna güvenin azaldığını aktaran Hisarcıklıoğlu, iş adamlarına "Gelin yüklerinizi BALO'da birleştirin. BALO, Türk iş dünyasının şirketidir" mesajını verdi.

- Trenle taşıma sistemi nasıl işliyor?

BALO Projesi ile Anadolu'nun farklı şehirlerinde üretilen ürünler, lojistik merkezlerinde birleştirilerek blok trenlerle Bandırma'ya getirilecek. Yükler, buradan konteyner gemilerle Tekirdağ'a, oradan da tarifeli blok trenlerle Avrupa'ya taşınacak. "Kombine taşımacılığa iyi bir örnek oluşturan" bu modelle, hem zamandan hem de taşıma ücretlerinden tasarruf edilmiş olacak. Ayrıca Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye gelecek yükler de yine benzer şekilde varış noktalarına ulaştırılacak. Öncelikli olarak haftada iki defa trenle Münih ve Köln'e yükler taşınacak. Önümüzdeki yılın başında, haftalık karşılıklı 5 blok tren olacak.

- BALO'nun ortaklık yapısı

TOBB başta olmak üzere BALO'nun ülke geneline yayılmış bir ortaklık yapısı bulunuyor. 51 oda, 24 borsa, 15 organize sanayi bölgesi, UTİKAD ve UMAT, şirketin ortakları arasında yer alıyor. İstanbul ihracatının yüzde 51'ini, İzmir yüzde 61'ini, Bursa yüzde 78'ini Avrupa ülkelerine yaparken bu oranlar, Konya'da yüzde 33, Gaziantep'te ise yüzde 24 düzeyinde bulunuyor. Nakliye masrafları azalacağı için Anadolu'daki sanayicilerin Avrupa'ya daha fazla mal satması bekleniyor.

KAYNAK: AA