Çiftçiler, çekirdekler için çevre yolunu istiyor

İnegöl ilçesinde, ay çekirdeği hasadına başlayan çiftçiler, önceki yıllarda olduğu gibi Ahmet Türkel Çevre Yolunun bir şeridinin trafiğe kapatılmasını ve kurutma işlemini burada yapmayı talep etti.

Çiftçiler, çekirdekler için çevre yolunu istiyor
Çiftçiler, çekirdekler için çevre yolunu istiyor
GİRİŞ 22.08.2013 11:45 GÜNCELLEME 22.08.2013 11:45

İlçede kurutma alanı bulmakta sorunlar yaşayan üreticiler, ürünlerini pazar yerleri, caddeler ve okul bahçelerinde kurutuyor. Okul bahçelerini kullanan çiftçiler, okul idarelerine günlük 100 lira ödeme yapıyor.

Yıllık 6 bin ton civarında çerezlik ve yağlık ay çekirdeği üretimi yapan İnegöllü çiftçiler, İlçe Trafik Komisyonu tarafından Ahmet Türkel Çevre Yolunda ay çekirdeği kurutulmasının geçen yıl yasaklanması üzerine bu yıl ürünlerini pazar yerleri, caddeler ve okul bahçelerine serdi.

Deydinler köyünde yaşayan ay çekirdeği üreticisi Rıdvan Öcal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurutma alanı bulamadıklarını söyledi.

Ürünlerinin, çevre yolunda kısa sürede kuruduğunu belirten Öcal, şöyle konuştu:

"Önceki yıllarda Ahmet Türkel Çevre Yolu açıktı. Bizim için çok iyi oluyordu. Çekirdeklerimiz daha çabuk kuruyordu. İşlerimizi daha erken bitiriyorduk. Çevre yolunda çekirdek kurutmayı yasakladılar. Şu anda her birimiz bir tarafa dağıldık. Okul yöneticileri bedeli karşılığında bize bahçelerini veriyor. Biz de bir şekilde kurutuyoruz. En azından yılda 10-15 gün çevre yolunun bir şeridi kapatılsa bizim için yeterli olur. Belediye başkanımızdan en büyük isteğimiz bu."

- Kurutma işlemi ortalama 10 gün sürüyor

Ayşe Öcal ise okul bahçelerine günlük 100 lira kira ödediklerini anlattı.

Kurutma işleminin ortalama 10 gün sürmesi durumunda kira için bin lira ödediklerini dile getiren Öcal, "Bir bardak çekirdeği 1 liraya satıyorlar. Bizden kilogramını 3-4 liraya alıyorlar. En azından 6 lira olsa iyi olur" dedi.

Çevre yolunun bir şeridinin kendilerine tahsis edilmesini isteyen Öcal, bunun için yetkililerden yardım beklediklerini sözlerine ekledi.

İnegöl Belediye Başkanı Yusuf Şen ise ilçeye bağlı Şipali köyü girişinde yer alan futbol sahası büyüklüğündeki alanı çiftçiler için hem tarım aletlerini koyabilecekleri hem de ay çekirdeğini kurutabilecekleri şekilde hazırladıklarını ifade etti.

KAYNAK: AA