Bernanke: Bernanke'ye hep hazırdık

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Bernanke'nin 22 Mayıs açıklamasından sonra, dünya genelinde fiyatlandırmalarında yeni bir denge arayışı olduğuna dikkat çekti.

Bernanke: Bernanke'ye hep hazırdık
Bernanke: Bernanke'ye hep hazırdık
GİRİŞ 19.08.2013 09:31 GÜNCELLEME 19.08.2013 09:31

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Bernanke'nin 22 Mayıs açıklamasından sonra, dünya genelinde fiyatlandırmalarında yeni bir denge arayışı olduğuna dikkat çekerek, "Fed'in yeni politika duruşunda, her hafta piyasalara sağlamış olduğu likiditeyi belki ilerde azaltacağı ya da bir buçuk iki sene sonra, faiz oranlarını artıracağı ile ilgili genel bir eğilim söz konusu.

Tüm bunların gelişmekte olan ülkeler üzerinde etkisi oldu, oluyor. Bunların hepsine hazır olmak lazım. Biz, 22 Mayıs'tan çok önce zaten bu duruma dikkat çekmiş, bu olağanüstü bol miktardaki likitlerin bir gün geri çekileceğini, Türkiye'nin de buna hazır olması gerektiğini söylemiştik. Buna göre kurumlarımız zihni ve teknik hazırlıklarını yapmıştı" dedi.

TÜRKİYE BAĞLANTILI DEĞİL

ABD'de iş ve finans çevreleriyle yaptığı görüşmelerin ardından açıklamada bulunan Babacan, "Kredi derecelendirme kurumlarının üst düzey yöneticileri ile görüştük. Ağustos ayı tatil dönemi olmasına rağmen toplantılarımıza katılım oldukça iyiydi. Ülkemizdeki ve bölgemizde gelişmelerle alakalı çok sayıda kişi ile muhatap olduk, sorularını cevaplandırdık" diye konuştu. 2 gün süren görüşmelerde, Ortadoğu'daki gelişmelerin Türkiye ekonomisine etkisi olup olmayacağından çok, Türkiye'nin bu ülkelerdeki gelişmeler konusundaki fikirlerini, yapılması gerekenler konusundaki değerlendirmelerini merak ettiklerini ifade eden Babacan, şu bilgileri verdi: "Bu ülkelere, tarihi ve coğrafi olarak yakın olduğu için, Türkiye bölgedeki gelişmeleri daha iyi değerlendiren bir ülke olarak algılanıyor. Mısır, Suriye, Irak gibi ülkelerdeki görüşmeler ile Türkiye'nin ekonomisi arasında hiçbir bağlantı kurulmuyor. Böyle bir soru da gelmedi."

GEZİ'Yİ DE SORDULAR

New York temaslarında Gezi Parkı eylemlerinin de merak edildiğini belirten Babacan, "Gezi Parkı, Taksim gelişmelerinde bizim nasıl okuduğumuz ve bizim izleyeceğimiz yolu yatırımcılar merak ediyor. 'Ülkenin iç huzuru ve istikrarı açısından bir sorun oluşturur mu oluşturmaz mı' konusu merak ediliyor. İlk olayların olduğu hafta Londra'da idim. Sorular çok daha farklı idi, heyecan yüksekti. Londra temaslarına göre New York temaslarında daha dengeli bir durum gördüm" dedi.

ABD ile AB'yi izliyoruz

-ABD ile AB arasındaki serbest ticaret anlaşmasına da değinen Ali Babacan, "Burada, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı sürecinin izlenmesi gerekiyor. Önemli olan bizim için o resmin dışında kalmamak ve hassasiyetlerimizin dikkate alınmasıydı. Sayın Başbakanımızın Washington ziyaretinde de zaten bu en üst seviyede gerçekleşti" açıklamasında bulundu.

KAYNAK: AA