Dünya parasını yurt dışına kaçırana güzel!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışındaki gizli hesaplarına ilişkin bilgilerin, çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları kapsamında temin edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Dünya parasını yurt dışına kaçırana güzel!
Dünya parasını yurt dışına kaçırana güzel!
GİRİŞ 28.07.2013 10:26 GÜNCELLEME 28.07.2013 10:26

Mehmet Şimşek, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nın TBMM Başkanlığı'na sunduğu "İsviçre bankalarında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kişilerin hesaplarının toplamı ne kadardır? Malezya, Singapur ve Lüksemburg ile de gizi hesapların belirlenmesine yönelik imzalanan anlaşmalar sonucu tespit edilen bu ülkelerde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kişilerin hesaplarının toplamı ne kadardır?" şeklindeki soruları cevapladı.

Şimşek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışındaki gizli hesaplarına ilişkin bilgilerin, genel nitelikli ve belli bir vergi hedefine yönelik olmaması nedeniyle, bu ülkelerle Türkiye arasında uygulanmakta olan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları kapsamında temin edilmesinin mümkün olmadığını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyeti ile İsviçre Konfederasyonu arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nın 8 Şubat 2012 tarihinde yürürlüğe girdiğine işaret eden şimşek, 1 Ocak 2013 tarihinden sonra başlayan vergilendirme dönemleri itibariyle uygulanmaya başlandığını, Türkiye'nin imzalamış olduğu çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının bilgi değişimini düzenleyen ve OECD model anlaşmayı esas alan 26. maddesi kapsamında ve bu maddedeki sınırlamalar dahilinde bilgi değişimi yaptığını hatırlattı.

VERGİ İŞİYLE İLGİLİ OLMAYAN BİLGİLER TALEP EDİLEMİYOR

Bakanı Şimşek, "Burada amaçlanan, akit devletlerin vergi idareleri tarafından ihtiyaç duyulacak bilgilerin karşılıklı olarak değişime tabi tutulmasıdır. 'Öngörülür derecede ilgili olma' standardı, vergi konusunda mümkün olan en kapsamlı bilgi değişimini sağlamayı gerektirmekte fakat aynı zamanda akit devletlerin 'hedefsiz inceleme' (fıshing expedition) ya da mükellefin vergi işleriyle ilgisi olmayan bilgileri talep etmesine izin vermemektedir." dedi.

"GENEL NİTELİKLİ BİLGİ TALEP EDİLEMİYOR

Şimşek, OECD standartları dikkate alındığında, İsviçre, Malezya, Singapur ve Lüksemburg'dan söz konusu bilgilerin, genel nitelikli ve belli bir vergi hedefine yönelik olmaması nedeniyle, bu ülkelerle Türkiye arasında uygulanmakta olan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları kapsamında temin edilmesinin mümkün olmadığının değerlendirildiğini kaydetti.

Şimşek, "Diğer taraftan, Jersey, Bermuda, Guernsey, Man Adası ve Cebelitarık ile imzalanan vergi konularında bilgi değişimi anlaşmaları henüz yürürlüğe girmemiş olup Seyşeller, Bahamalar, Cayman Adaları ve İngiliz Virjin Adaları ile henüz vergi konularında bilgi değişimi anlaşması imzalanmamıştır." bilgisini aktardı.

KAYNAK: AA