Taşköprü sarımsağı korunmaya alınıyor

Taşköprü Kaymakamlığı, ilçenin adıyla özdeşleşen sarımsağa zarar verdiği gerekçesiyle Çin orijinli tohumlarla mücadele çalışması başlattı.

Taşköprü sarımsağı korunmaya alınıyor
Taşköprü sarımsağı korunmaya alınıyor
GİRİŞ 19.06.2013 13:42 GÜNCELLEME 19.06.2013 13:42

Kaymakam Ali Yılmaz, Taşköprü sarımsağının patent hakları ve pazar kalitesinin korunması konusunda kaymakamlıkta düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Taşköprü sarımsağının belediye tarafından 2009 yılında coğrafi tescilinin alındığını hatırlatarak, sarımsağın üstün kalitesi ve aromasıyla ilçeyle özdeşleştiğini söyledi.

İlçede yaklaşık 4 bin ailenin geçimini sarımsaktan sağladığını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Yıllardır adına yapılan festivaller ve tanıtımlarla ülke genelinde markalaşmış olan Taşköprü sarımsağının imajını ve dolayısıyla pazar payını korumak, ilçemiz ve bölgemiz bakımından büyük önem arz etmektedir. Son yıllarda Çin orijinli tohumlarla bölgemizde yetiştirilen ancak çok daha düşük kaliteli sarımsağın, Taşköprü sarımsağının imajına zarar vermesini kesinlikle önlememiz lazım çünkü bir şehrin bir alanda markalaşması kolay bir süreç değildir.

Buradaki önemli husus, Çin orijinli sarımsağın Taşköprü sarımsağı olarak satılmasını önlemektir."

Yılmaz, yol kenarlarında satılan sarımsakları, vatandaşların Taşköprü sarımsağı zannederek satın aldığını kaydederek, Taşköprü sarımsağı hasadının henüz başlamadığını vurguladı.

Taşköprü sarımsağının patent ve tescil haklarını takip etmek üzere çeşitli kurumların yer aldığı bir denetim komisyonu oluşturduklarını dile getiren Yılmaz, "Bu, her kurumun ve kuruluşun sürece katılmasıyla mücadele edilebilecek bir konu. Bu nedenle vatandaşları yanıltıcı şekilde yol kenarlarındaki sarımsak satışlarıyla ilgili denetim yapıldı. Bundan böyle ilgili kurum ve kuruluşlarla bu konuda koordineli çalışacağız" şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA