İbrahim Turhan: Borsa'nın 5 yılına iyi bakın

Gaziantep'te Hür Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (HÜRSİAD) bir otelde düzenlediği "Ayın Konuğu" programında, borsanın tarihi ve Borsa İstanbul hakkında Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan bilgi verdi.

İbrahim Turhan: Borsa'nın 5 yılına iyi bakın
İbrahim Turhan: Borsa'nın 5 yılına iyi bakın
GİRİŞ 14.06.2013 00:12 GÜNCELLEME 14.06.2013 00:12

Borsa İstanbul A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, "Borsanın kurulduğu günden bu yana hangi 5 yıllık dönemi alırsanız alın, içinde ister kriz olsun, ister savaş olsun, hangi dönemi alırsanız alın borsaya yapılan yatırım diğer yatırımlardan daha fazla getiri sağlamıştır" dedi.

Turhan, Gaziantep'te Hür Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (HÜRSİAD) bir otelde düzenlediği "Ayın Konuğu" programında, borsanın tarihi ve Borsa İstanbul hakkında bilgi verdi.

Servetin paylaşılır olmasına dikkati çeken Turhan, servetin az sayıda kişinin elinde toplanmasının hem kişiye hem de içinde bulunduğu topluma zarar vereceğini, önemli paralarla hemhal olan az sayıdaki kişide ise "firavunluk" alametlerinin ortaya çıkacağını savundu. Turhan, "bunu ben kazandım, istediğim zaman tasarruf ederim" demeye başlayan kişinin, ne kendine ne de yaşadığı topluma fayda sağlayacağını, paranın paylaşınca bereketlendiğini ifade etti.

Adalet ve dürüstlük üzerine ortaklığın gerçekleşeği, servetin paylaşıldığı en güzel yerin borsa olduğunun altını çizen Turhan, şöyle devam etti:

"Peki bu kadar güzelliklerle mücevhez olan borsa neden bu kadar kötü algılanıyor? Nasreddin Hoca misali, 'hırsızın hiç mi suçu yok?' Peki yanlışlık nerede? Yanlışlık, borsanın kitabını okuyup öğrenmek yerine, kurcalayarak öğrenmekten kaynaklanıyor.

Borsa orta ve uzun dönem yatırım yapılacak bir yerdir. Birikimlerin ve tasarrufların değerlendirileceği kurumdur ama siz 'bugün alayım, yarın satayım, bir koyayım, üç alayım gibi' bir arayış ve özlem içerisine girerseniz, kesinlikle para kaybedersiniz. Bu konuda gerçekleştirilen çalışmaları üst üste koysak boyum kadar olur."

Turhan, kısa sürede kazanmak isteyenlerden istifade eden "sahtekarlarların" varlığına dikkati çekerek, "Sahtekar, mutlaka kendine bir tamahkar bulmak mecrubiyetindedir. Tamahkar olmazsa, sahtekar iş yapamaz" diye konuştu.

Borsanın kurulduğunda beri kazandırdığını dile getiren Turhan, şunları söyledi:

"Borsanın kurulduğu günden bu yana hangi 5 yıllık dönemi alırsanız alın, içinde ister kriz olsun, ister savaş olsun, hangi dönemi alırsanız alın borsaya yapılan yatırım diğer yatırımlardan daha fazla getiri sağlamıştır. Borsanın bu kadar başarılı olmasına rağmen kamuoyunda, bunlar değil başka şeyler konuşuluyor. Buradaki problem de bütün uyarılarımıza rağmen bireysel yatırımcıların borsada tek başlarına alım satım yapmalarından kaynaklanıyor. Borsa kumar oynanacak yer değil, borsa yatırım alanıdır. Kurumsal yatırımcılar üzerinden yatırım yapmamız gereken bir yerdir."

KAYNAK: AA