Özilhan: Büyüme rakamları sürpriz oldu

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Özilhan, "Birinci çeyreğin sıkıntılı bir ortamda yüzde 3'lere ulaşması bu seneyi belki de yüzde 4'lere ve üstüne taşıyabilir. Güzel bir sürpriz oldu" dedi.

Özilhan: Büyüme rakamları sürpriz oldu
Özilhan: Büyüme rakamları sürpriz oldu
GİRİŞ 11.06.2013 15:52 GÜNCELLEME 11.06.2013 15:52

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Türkiye'nin ilk çeyrekte yüzde 3 büyümesine ilişkin, "Birinci çeyreğin sıkıntılı bir ortamda yüzde 3'lere ulaşması bu seneyi belki de yüzde 4'lere ve üstüne taşıyabilir. Güzel bir sürpriz oldu" dedi.

Özilhan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Ekonomik Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğinde düzenlenen "Rusya Federasyonu'nun Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Üyeliği: Türkiye-Rusya Ticaret ve Ekonomik İlişkilerine Etkileri" konulu konferansın ardından AA muhabirinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin ilk çeyrekte yüzde 3 büyümesine ilişkin soruya Özilhan, büyümeyi daha düşük beklediğini ve büyüme oranının beklentisinin üzerinde olmasından dolayı memnuniyet duyduğunu belirterek, "Birinci çeyreğin sıkıntılı bir ortamda yüzde 3'lere ulaşması bu seneyi belki de yüzde 4'lere ve üstüne taşıyabilir. Bu da Türkiye ekonomisi ve işsizliğe çare bulunması açısından çok önemli. Güzel bir sürpriz oldu. Temennimiz bu seneyi yüzde 4'lerin üzerinde tamamlamak olacaktır" diye konuştu.

Özilhan, ilk çeyreğin ekonomi açısından zor bir dönem olduğunu ifade ederek, ikinci ve üçüncü çeyreklerde ekonominin daha da büyüme trendine girdiğini söyledi.

Cari açığın da beklenenden yüksek çıktığını anımsatan Özilhan, "Türkiye'nin cari açık sorununa çözüm bulması gerekir. Hem iş adamlarının hem de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın önemli bir çabası gerekiyor" dedi.

Özilhan, döviz kurundaki yükselişe yönelik soruya da şöyle yanıt verdi:

"Bunun temel sebeplerinden biri Fed'in almış olduğu kararlara paralel olarak Türkiye'deki sıcak paranın bir miktar ayrılmasıdır. Ayrılan sıcak para güvenli liman olan Amerika'ya geri dönmüştür. Bu da kurun yukarı çıkmasına neden oldu. Tahmin ediyorum ki 1,8'ler civarında olacaktır."

- "Gezi Parkı olayları bir an evvel sona ermeli"

Taksim Gezi Parkı'ndaki olaylara ilişkin soruya karşılık da Özilhan, bu olayların bir an evvel sona ermesi gerektiğini belirterek, "Esasında, en başta çevreci ve safiyane görüşle başladı ve tırmandı. Sayın Başbakan'ın arkadaşları kabul edeceğini duydum. Burada sıcak bir ortamın oluşturulup, bu olayın bitirilmesinin Türkiye'nin menfaatine olacağına inanıyorum" diye konuştu.

- "Yerli otomobili, büyük yatırımı olan gruplar düşünmeli"

Türkiye'nin cari açığına yerli otomobilin ilaç olup olmayacağına ilişkin soruya Özilhan, yerli otomobili, büyük otomotiv yatırımı olan grupların düşünmesi gerektiğini belirterek, sıfırdan otomotiv işine girmenin büyük yatırım gerektireceğini kaydetti.

Üretimin yanı sıra sürdürülebilir olmasının da önemli olduğunu ifade eden Özilhan, yerli otomobil üretimine geniş bir perspektif ile bakılması gerektiğini söyledi.

KAYNAK: AA