Ergün: Bu daha bir başlangıç

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Özellikle ana ihracat pazarlarımızda yaşanan sıkıntılara rağmen imalat sanayimizin de büyüdüğünü görüyoruz. Bu daha bir başlangıçtır" değerlendirmesinde bulundu.

Ergün: Bu daha bir başlangıç
Ergün: Bu daha bir başlangıç
GİRİŞ 11.06.2013 14:27 GÜNCELLEME 11.06.2013 14:27

Bakan Ergün, 2013 yılı ilk çeyrek büyüme verilerini değerlendirdi.

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın 2013 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre sabit fiyatlarla yüzde 3'lük artışla 28 milyar lira olduğunu anımsatan Ergün, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın aynı dönemde cari fiyatlarla yüzde 9,5 arttığını ve 357,8 milyar lira düzeyinde gerçekleştiğini ifade etti.

Açıklanan ilk çeyrek büyüme verileriyle birlikte Türkiye'nin bir kez daha büyüdüğünü ve büyümenin beklentileri aştığını vurgulayan Ergün, Türkiye'de uygulanan ekonomi politikalarının ve atılan adımların ne kadar amaca uygun olduğunun da görüldüğünü bildirdi.

Bu açıklanan verilerin beklentileri de doğruladığına işaret eden Ergün, "Nitekim tüm açıklamalarımızda artık büyümenin iç talep eliyle gerçekleşeceğini, Türkiye'nin Orta Vadeli Program'da öngörülen büyüme rakamlarıyla uyumlu hareket ettiğini belirtmiştik. Bugün gelinen noktada büyümeye en büyük katkının iç tüketim talebinden geldiğini görüyoruz. İç talebin artmasında düşen kredi maliyetleri ve ertelenen tüketim harcamaları etkili olmuştur" ifadelerini kullandı.

Özellikle ana ihracat pazarlarında yaşanan sıkıntılara rağmen imalat sanayinin de büyüdüğüne dikkati çeken Ergün, şunları kaydetti:

"Bu daha bir başlangıçtır. İkinci çeyreğe ait öncü veriler de değerlendirildiğinde sanayi üretiminin daha da artacağı anlaşılmaktadır. Sanayi üretiminin büyüme içindeki öncü rolü üstlenmesiyle birlikte Türkiye Orta Vadeli Program'da yer alan büyüme rakamlarını rahatlıkla yakalayacaktır. Çünkü sanayi üretimi tüm sektörleri canlandıran bir yapıya sahiptir. Bakanlık olarak sanayi sektörünün uzun vadede istikrarlı büyümesi ve rekabet gücünün artırılması için tüm destekleri veriyoruz. Biliyoruz ki sanayi üretiminin sağlıklı büyümesi katma değeri yüksek ürünlerden geçmektedir. Bu nedenle sanayicimizi daha çok Ar-Ge yapmaya teşvik ediyoruz. Sanayicilerimizle bilim yuvaları olan üniversiteleri sık sık bir araya getiriyoruz. Tasarıma, inovasyona ve bunları yapacak insan kaynağına desteğimizi her geçen gün artırıyoruz."

Ergün, Türkiye'nin bu ilk çeyrekte yakaladığı performansın tesadüfolmadığını vurgulayarak, Türkiye'nin büyümeyi, büyürken de kırılganlıkları azaltmayı hedeflediğini, bu konuda çok yol aldığını ve almaya da devam edeceğini kaydetti.

Birçok yatırımcının, Türkiye'yi ilgiyle izlemesi ve Türkiye'deki fırsatları kovalamasının da bundan kaynaklandığını ifade eden Ergün, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tüm bu ekonomik politikaların arkasında istikrarlı ve ne yaptığını bilen bir siyasi irade bulunmaktadır. Türkiye yüksek potansiyeli ve sahip olduğu siyasi istikrar sayesinde bugün krizde olan birçok ülkeden olumlu yönde ayrışmaktadır. Emin adımlarla ülkemizi büyütmek için, kalkındırmak için yolumuza devam ediyoruz, edeceğiz."

KAYNAK: AA