Türkiye OVP'deki hedefleri yakalayacak

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Direktörü Erdal Tanas Karagöl, 2013 yılı 1. çeyrek büyüme rakamlarına bakıldığında Orta Vadeli Program'da (OVP) hedeflenen yüzde 4'lük büyümenin çok rahatlıkla yakalanabileceğini söyledi.

Türkiye OVP'deki hedefleri yakalayacak
Türkiye OVP'deki hedefleri yakalayacak
GİRİŞ 11.06.2013 13:29 GÜNCELLEME 11.06.2013 13:29

Büyüme rakamlarına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Karagöl, Türkiye ekonomisinin 14 çeyrektir aralıksız büyüdüğünü, ilk çeyrekteki büyümenin beklentilerin üzerinde olduğunu belirtti. Karagöl, Türkiye ekonomisinin 2012'de "frene basmasına" rağmen, 2013 rakamlarına bakıldığında bu trendin yükselme yönlü olarak devam ettiğinin görüldüğünü söyledi.

Mali aracı kuruluşların faaliyetlerinin yüzde 6,5, dolaylı ölçülen mali aracılık hizmetlerinin ise yüzde 6,4 büyüdüğüne dikkati çeken Karagöl, "Mali kuruluşların gelişme hızına baktığımızda ekonomide çok önemli bir yer tuttuğunu görüyoruz. Rakamlar ayrıca faiz lobisi dediğimiz lobinin de ekonomi içerisindeki payının ne kadar yüksek olduğunu teyit ediyor" dedi.

- OVP hedefleri yakalanacak

Karagöl, ilk çeyrekte meydana gelen büyümenin iç talep kaynaklı olduğunu belirterek, "Rakamlara baktığımızda Orta Vadeli Program'da hedeflenen yüzde 4'lük büyümenin çok rahatlıkla yakalanacağını söyleyebiliriz" diye konuştu.

"Gezi Parkı" odaklı gelişmelerin, ekonomik büyümeyi çok fazla etkilemeyeceğini söyleyen Karagöl, ikinci dönemde özellikle turizmin yoğunlaşmasıyla olayların etkisinin sınırlı olacağını vurguladı.

- Türkiye büyümede ilk sıralarda

Karagöl, Türkiye'nin ilk çeyrek büyüme rakamlarına göre G-20 içerisinde Çin ve Endonezya'nın ardından üçüncü sırada yer aldığını bildirdi. Bu durumun Türkiye'nin sahip olduğu ekonomik büyüme trendinin devam ettiğini gösterdiğini ifade eden Karagöl, artan cari açığa da dikkati etmek gerektiğini söyledi.

- "MB'nin hedeflemediği bir kur"

SETA Ekonomi Direktörü Karagöl, 1,90 dolaylarındaki döviz kurunun Merkez Bankası tarafından hedeflenmediğini kaydederek, "MB'nin 1,85'e yaklaşık bir dözviz kuru beklentisi var. Bu kurun buralarda olması için dolaylı olarak mutlaka müdahale edecektir, olması gereken de odur" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA