Ergün: En iyi performans Türkiye'nin olacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyeye yükseltmesini yorumladı

Ergün: En iyi performans Türkiye'nin olacak
Ergün: En iyi performans Türkiye'nin olacak
GİRİŞ 17.05.2013 15:55 GÜNCELLEME 17.05.2013 15:55

Ergün, "Türkiye'nin şu anda bir sıçrama tahtasında olduğunu belirterek, "Küresel piyasalardaki belirsizliklerin düzelmesi, dünyadaki çarkların dönmesi durumunda en yükseğe sıçrayacak, en iyi performansı gösterecek ülkelerden birisi Türkiye'dir" dedi.

Ergün, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu artırmasına yönelik AA muhabirine yaptığı açıklamada, Moody's'in not artırımının gecikmeli de olsa Türkiye ekonomisi açısından sevindirici bir durum olduğunu belirterek, bu not artırımıyla birlikte uluslararası yatırım fonlarının önündeki teknik engellerin kalktığını ve bir kritik eşik seviyesinin aşıldığını kaydetti.

İktidara geldikleri günden bugüne kadar Türkiye'nin makroekonomik temellerini sağlam tuttuğunu vurgulayan Bakan Ergün, şunları söyledi:

"Türkiye mali disiplinden, bütçe dengelerinden ve bankacılık sisteminin sıkı denetiminden dünyanın krizle boğuştuğu dönemde dahi vazgeçmemiştir. Özellikle cari açık konusunda alınan önlemler ve sermaye piyasalarının derinleşmesi amacıyla atılan cesur adımlar, kırılganlıkların azalmasında ciddi faktörler olmuştur.

Gelinen noktada geçen yıl sıkça konuşulan ve risk unsuru olarak gündemden düşmeyen konular artık daha az konuşulur hale gelmiştir. Türkiye bu özellikleri sayesinde dünya ekonomilerinden olumlu yönde ayrışan nadir ekonomiler ve model olarak gösterilen ülkeler arasına girmiştir."

Ergün, Türkiye'nin, gerek mali yapısı gerek iş gücü piyasası gerekse de sahip olduğu siyasi istikrar açısından yüksek potansiyele sahip bir ülke olduğunu anlatarak, "Üstelik Türkiye, riskleri de bir bir bertaraf etmiştir. Bir başka deyişle Türkiye şu anda bir sıçrama tahtasındadır. Küresel piyasalardaki belirsizliklerin düzelmesi, dünyadaki çarkların dönmesi durumunda en yükseğe sıçrayacak, en iyi performansı gösterecek ülkelerden birisi Türkiye'dir. Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının not artırımı da bu durumu görmelerinden kaynaklanmaktadır" ifadelerini kullandı.

"Not artışlarının devam etmesini bekliyoruz"

Bakan Ergün, kredi derecelendirme kuruluşlarının, bu durumu görmek için geç bile kaldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birçok doğrudan sermaye yöneticisi ve yatırımcı bu gelişmeleri çok önceden görmüş ve Türkiye'de pozisyon almışlardır. Moody's not artırımı gecikmeli de olsa, Türkiye ekonomisi açısından sevindirici bir durumdur. Bu not artırımıyla birlikte uluslararası yatırım fonlarının önündeki teknik engeller kalkmış oldu ve bir kritik eşik seviyesi aşılmış oldu.

Bu not artışıyla mevzuatları nedeniyle daha önce Türkiye'de yatırım yapamayan çeşitli fonların ve Türkiye hakkında bazı tereddütleri olan yatırımcıların da ülkemize gelmesini bekliyoruz. Artık Türkiye'ye hem daha istikrarlı olacak hem de daha uzun vadeli fonlar gelecektir. Türkiye bu güçle birlikte hızlı büyümesine devam edecektir. Böylelikle, önümüzdeki süreçte not artışlarının da devam etmesini bekliyoruz."

KAYNAK: AA