Aylık 10 bin TL maaşla 'en kıyak Oda!'

Türkiye'de yaklaşık 7 milyona yakın kişi 740 TL asgari ücret ile hayatını idame ettirirken bu Oda'da 49 personele ortalama aylık 10 bin TL'ye yakın bir para düşüyor, yönetim kurulu başkanın aylık maaşı ise ortalama 40 bin TL'yi buluyor...

Aylık 10 bin TL maaşla 'en kıyak Oda!'
Aylık 10 bin TL maaşla 'en kıyak Oda!'
GİRİŞ 08.05.2013 08:46 GÜNCELLEME 14.10.2013 13:19
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

2012 yıllık geliri 15 trilyon, gideri ise 5 trilyon 635 bin TL... Gider hanesindeki bu rakamın tamamı ise personel maaşları olarak belirtilirken söz konusu personel sayısı ise 49 olarak biliniyor. Ufak bir hesap ile 5 trilyon 635 bin TL'lik rakam 49'a bölündüğünde aylık adam başına ortalama 10 bin TL gibi Türkiye'deki maaş ortalamalarının çok üzerinde bir para düşüyor. Söz konusu ücretleri alan 49 kişinin nitelikleri ise tam olarak bilinmiyor. O yüzden maaşların dağılımı eşit bir şekilde değil ise şayet, bu durum bazı kişilerin maaşlarının da 20 bin TL'ye kadar çıkabileceği anlamına geliyor. 

Bu iddiayı ortaya atan isim Meslekte Birlik Grubu Başkanı Mustafa Çaya, iddiaların yöneltildiği söz konusu birlik ise İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası yani kısa adı ile İSMMMO...

Çayan'ın iddiaları bunlar ile sınırlıda değil. Çaya'ya göre;  gelir bütçesindeki paranın 3/1'nin maaşlara gittiği İSMMMO'da, hali hazırda Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevini sürdüren ismin de 18 bin TL'lik maaşı, farklı yerlerdeki başkanlıkları ve üyelikleri sebebi ile aylık 40 bin TL'yi geçerken, bugün İSMMMO'da çalışan birinin işten çıkarılması halinde ise kendisine herhangi bir tazminat ödemesi yapılamayacak. Çünkü işçilere ödenecek tazminat mali tablolarda bu zamana kadar hiçbir şekilde belirtilmemiş yani kasada tazminatları karşılayacak para yok!

İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası üyeleri yeni yönetimi seçmek üzere 25-26 Mayıs'ta sandık başına gidiyor.  Odayı yönetmek için talip olan grupların sayısı 3 ya da 4'ü geçmiyor. İşte o gruplardan biri de Meslekte Birlik Grubu.

Meslekte Birlik Grubu tam 23 yıldır her yıl İSMMMO'nun yönetimine adaylığını koyuyor, kazanamazsa bile onurlu ve dik duruşundan asla taviz vermiyor. Bu yılda yapılacak seçimlerde yönetime adaylar, ancak bundan önceki seçimlerde olduğundan daha büyük bir umutla... Çünkü onlara göre meslektaşlarının sorunları çığ gibi büyüyor ve çözüme yönelik şu ana kadar atılmış tek bir somut adım dahi yok.

MALİ MÜŞAVİRLER SORUNLARIN ALTINDAN KALKAMIYOR

23 yıldır konuşulmayan hiçbir sorunlarının olmadığını ancak bu sorunların bugün halen mevcudiyetini koruduğunu ve üstüne yenilerinin eklenip çözüm beklediğini belirterek,  yönetimde olan kişilerin meslek grubu üyelerinin ihtiyaçlarına cevap veremediğini dile getiren Çaya, ''Bütün bu yüklerin altından meslek üyeleri çıkamıyor. Artık meslek üyeleri mesleklerinin sürdürebilir olduğuna inançlarını yitirmiş durumda... Bu mesleği icra edenler odalarının ve üst yönetimlerinin bu sorunları çözeceğine inanmıyor'' diye konuştu.

34 BİN KİŞİNİN 20 BİNİ OYUNU KULLANMIYOR

2012'de Oransal olarak yapılan akademik bir çalışmada,  meslek  grubu üyelerine sorulan  ''Birliğiniz sorunlarınızı çözebiliyor mu?''  şeklindeki soruya  katılımcıların yüzde 85.4'ü ''hayır''  dediğini,  yüzde 90'nın da ''TÜRMOB'un sorunlarına çözüm ürettiğine inanmadığını'' söylediğini ifade eden Çaya,  '' Artık meslek grubunda bir yılgınlık ve bitkinlik oluşmuş durumda.  Bunun sonucunda üyeler seçim günü oy kullanmaya gelmiyor.  İstanbul'da 34 bin mali müşavir var, oy kullanan mali müşavir sayısı ise 13 bin kişi yani 20 bin kişi oyunu kullanmıyor. Çünkü meslek grubu TÜRMOB'u sorunlarının çözümüne yönelik girişimlerde bulunacak bir birlik olarak görmüyorlar'' dedi.

KORKUNÇ RAKAM: 10 YILDA YÜZDE 54 ARTTI

Son 10 yılda Türkiye'de gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerindeki artış oranının yüzde 6  olduğunu ancak buna karşın son 10 yılda bu mesleği icra edenlerin sayısındaki artışın yüzde 54 olduğunu sözlerine ekleyen Çaya, '' Bu korkunç rakam plansız bir şekilde büyümeden ötürü artıyor. Bu da tamamen yöneticilerin hatası. Öbür taraftan doğal olarak bu kadar büyük bir artışın olduğu meslek grubunda haksız rekabette başını alıp gidiyor.'' diye konuştu.

YÜZDE 70'İ BAŞKA İŞ BULSA BIRAKACAK!

Meslekte çalışanlara  ''Bugün uygun bir iş bulsanız bu işi bırakır mısınız? Şeklinde sorulan bir başka soruya da katılımcıların yüzde 70'nin 'Evet' bırakırım şeklinde cevap verdiğini dile getiren Çaya, yapılan anketten de anlaşıldığı itibariyle meslektaşlarının hayatlarından ve yaptıkları işten memnun olmadıklarını söyledi. Çaya,  TÜRMOB'un kurumsal güvenilirliğini yitirdiğini belirterek, göreve gelmeleri halinde meslektaşlarının bütün sorunlarını çözerek meslek grubunun saygınsızlığını ve itibarsızlığını ortadan kaldırmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

İŞÇİLERİN TAZMİNATI GÖZÜKMÜYOR

Hesap soran, hesap tutan, mali tabloları hazırlayan meslek gruplarının çatı örgütü olan İstanbul Mali Müşavirler Odası'nın mali tablosunda sadece gelir ve giderler bölümü olduğu onun dışında bu giderlerin hangi kalemlere harcandığına yönelik hiçbir bilginin bulunmadığını  belirten Çaya,  bugün itibari ile odadan her hangi birinin işte çıkarılması halinde kendisine ödenecek tazminatın mali tablolarda belirtilmediğini yani böyle bir paranın kasada tutulmadığını öne sürdü.

MAAŞLAR DUDAK UÇUKLATIYOR!

Çaya, mali tablodaki gider bölümünde yer alan bir bölüme dikkat çekerek, 15 milyon TL'lik yıllık bütçenin sadece 3/1'nin personel maaşlarına gittiğini iddia ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

''İSMMMO bünyesinde 49 çalışan bulunuyor  ve bir yıl içerisinde bunlara ödenen ücret  5 milyon 635 bin TL. Bu rakamı 49'a böldüğünüzde ortalama adam başı aylık 10 bin TL maaş çıkıyor. Bu brüt ücretlerin içinde sosyal güvenlik primleri yatmasına rağmen bir de özel sağlık sigortası yapılıyor. Bu arkadaşların toplasanız 10'nu bilemediniz 15'i nitelikli personel, gerisinin vasıfları tam olarak bilinmiyor. Yani 5 milyon 635 bin TL'yi nitelikli-niteliksiz diye ayırarak her çalışana eşit şekilde bölmediğimiz zamanda ortaya 15-20 bin TL gibi çok ciddi maaşlar çıkıyor. Hiçbir şekilde her iki durumun da izahı yok.  Hangi meslek grubu bu kadar maaş kazanıyor sorarım.

BAŞKANIN AYLIK MAAŞI 40 BİN TL'Yİ BULUYOR

Öte taraftan şu an mevcut yönetimin başındaki isim İSMMMO'dan aylık 18 bin TL brüt maaş alıyor, gidiyor  aynı başkan İSMMMO akademide de başkan bir miktarda ücret oradan alıyor, gidiyor TESMER ve İstanbul TESMER'den de bir miktar maaş alıyor etti dört, birde gidiyor TÜRMOB'un Ankara'daki haksız kuruluna üye oradan da huzur ücreti alıyor  toplam ayda 40 bin TL'yi aşan bir maaş eline geçiyor sadece başkanın.''

MALİ TABLOLAR ŞEFFAF OLACAK

Göreve gelmeleri halinde bu tür uygulamaların hepsine son vereceklerini, mali tabloları şeffaflaştıracaklarını ve tek bir yerden huzur hakkı alacaklarını söyleyen  Meslekte Birlik Grubu Başkanı Mustafa Çaya,  aday listelerinin büyük bir bölümünün doçentlerden, doktorlardan ve avukatlardan oluştuğunu dile getirerek yönetimi devir almaları halinde yapacaklarını ise şu şekilde sıraladı:

Oda Meclis kurulmalı

- Biz diyoruz ki, Oda meclisi kurulmalı.  Her fikre sahip grup o mecliste yer almalı ve fikirlerini özgürce söyleyebilmeli.  Çünkü 23 yıldır mevcut yönetimler yapamadıkları işlerden ötürü hep hükümeti suçladılar.  Siyasi davranışımızdan ötürü masa etrafında oturup çözüm üreten taraf olamadık. Bu kavgacı yaklaşımımızdan dolayı biz o masaya oturamadık. Hal böyle olunca ilişkide bulunduğumuz tüm kurumlar ile sorunlarımızı çözme noktasında adım atamadık.

Yeni meslek yasası

- Biz diyoruz ki siyaset bizim için sadece bir basamak, bizim ortak paydamız mesleğimiz. Çünkü bu gemi su aldığında hepimiz birlikte batacağız.  Biz hiç kimseyi ötekileştirmeden meslek paydasında buluşmak üzere yola çıktık. Hatta daha iddialı bir şey söylüyoruz, meslek yasası bugünkü ihtiyaçlara cevap vermiyor, o yüzden biz bu yasayı tamamen değiştirmek için elimizden geleni yapacağız. Zamanın ruhuna uygun, hiyerarşik yapılandırmayı göz önünde bulundurmadan bunu gerçekleştireceğiz.

Mali Müşavirler davalarda taraf olmalı

- Meslektaşlarımız bu mesleği yapmak üzere girdikleri sınavlarda birçok hukuk dalından sorular soruluyor ve bu sınavlardan başarı elde ederek belge alıyorlar. Bizim meslektaşlarımız vergi konusunda çok iyi yetişmiş kişilerdir. İş hukuku ile ilgili çok iyi yetişmiş bir camia var elimizde. Biz diyoruz ki, bizim meslektaşlarımız hizmet verdikleri kurumların vergi davalarında taraf olabilmeliler. O yüzden bu imkanı meslektaşlarımıza sağlayabilmek için çalışmalar başlatacağız.

Kamuya sınavsız geçiş imkanı

- Kamuda belli bir süreyi doldurup istifa eden ve özel sektöre geçen üst düzeyde bürokrat arkadaşlar oluyor.  Biz diyoruz ki maliye bir takım yasal düzenlemeleri yaparken bunları masa başında yapıyor, uygulama ile ilgili gerekli bilgi ve tecrübesi yok. Eğer bu sistemi geriye dönüş olarak kurgularsak, meslek mensuplarından belli yılı dolduranlar bu tecrübelerini kamu kurumuna sınavsız bir şekilde çıkış sağlanırsa ülkenin mali politikalarında verimli sunumlar gerçekleştirilebilir. Yani kamuya deneyimli mali müşavirler sınavsız alınmalı.

Hesap İşleri müdürünün mali müşavir olması zorunluluğu

- Türkiye'deki kamu ve yarı kamu kuruluşu niteliğindeki bütün kuruluşlarda hesap işleri müdürlüğü var mı var.  Bu işlerin başındaki genel müdür sıfatındaki kişinin mali müşavir olması zorunluluğu getirilmeli.  Çünkü bilgi birikimi, tecrübe gerekir bu mali tablolarını hazırlamak için. Bu belge olduğundan ötürü kamuda bu kişilere ek bir ücret ödenmelidir.

Mali müşavir maaşlarına alt limit

- Piyasada bağlı çalışanlar var, ticaret işletmelerine gidip o bünyede mali müşavir olarak çalışıyorlar. Öyle işletmeler var ki oralarda çalışan mali müşavirlerin maaş bordolarında maaşları asgari ücretten gösteriliyor. Biz diyoruz ki nasıl bir avukat belli bir ücretin altında çalıştırılamazsa mali müşavirinde belli bir ücretin altında çalıştırılmasının önüne geçeceğiz.

Mali müşavire iş güvenliği uzmanlığı yolu

- İş güvenliği uzmanlığı sertifikasını mali müşavirlerin de alması için çalışma başlatacağız. Çünkü bu meslek grubundaki arkadaşlar  işletmelerin her alanında olduğu için Avrupa'da olduğu gibi Sosyal bilimlerden de iş güvenliği uzmanlığı alımları var. Çünkü tümünün mühendislerden oluşuyor olması bu yapının yanlış bir yolda gitmesine neden oluyor.

Mücbir sebep uygulaması

- Bizim meslek grubumuzda çalışanların başına bir şey gelmesi halinde meslek yasasında sizin yapmakla mükellef  olduğunuz işler ile ilgili her hangi bir mücbir sebep yok.  Kanunda tanımlanan hiçbir mücbir sebep bizler için yok. Yani bizim meslek grubundaki arkadaşların başına bir şey gelemez, gelse dahi işlerini yapmak zorundalar. Mücbir sebep uygulamasını getireceğiz.

Sorunların dinlenildiği 'Beyaz Masa' uygulaması 

- Meslek mensupları günlük işlerini yaparak karşılaştıkları sorunlar ile ilgili, farklı bir konu ile ilgili bilgi alabileceği bir sistem yok. Biz beyaz masa şeklinde bu sistemi kuracağız ve meslek çalışanlarımızın sorunlarını dinleyip çözüm üretmeye çalışacağız.

Mali tabloları herkese açacağız

- Bizim birliğin çatısı altında yer alan iktisadi işletmeler ücretleri karşılığında üyelere eğitimler veriyorlar. Biz göre geldiğimiz de bu iktisadi teşebbüslere ait mali tabloları şefaf bir şekilde meslektaşlarımıza sunmayı taahhüt ediyoruz. Çünkü  bizim bugünkü asılı olan mali tablolarda iki şey var, biri gelirler diğeri ise genel yönetim giderleri. Bu genel yönetim giderlerindeki giderlerde neyin nereye harcandığı belli değil.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 6
  • alat asim 10 yıl önce Şikayet Et
    BÖYLE ÇOOOK VARDIR. Ben mi uğraşıcam bu işlerle, ilgilisi baksın. Hak hukuk vs. devleti olarak bu ne hakkı?
    Cevapla
  • egemen doğan 10 yıl önce Şikayet Et
    hangi oda böyle değil ki. bu kurumlar şuan kan emici pozisyonunu almış bulunmaktalar, hiç bir aktif rolu olmayan bu odalara esnaf boşu boşuna ödeme yapmakta, hükümetin bu rezilliğe son vermesi gerekir , oda dağıtılmalı ve geçmişler incelenmelidir.
    Cevapla
  • Haluk 10 yıl önce Şikayet Et
    Hepsi, bütün odalar aynı. Hem üyelerinin hiç bir işine yaramazlar hemde üyelerini soyarlar devlet de bunları destekler.
    Cevapla
  • Tansel Soysal 10 yıl önce Şikayet Et
    Odalara Üye olmak zorunlu olmaktan çıkarılsın !!!. Üye zorunluluğu kanunla kaldırlsın. Faydasını gören,üye olmak isteyen gitsin olsun.
    Cevapla
  • ERDAL KÖROĞLU 10 yıl önce Şikayet Et
    Uyarıyorum !. Burada yuvalanmış binlerce sözde görevli,üyelerin,çalışanların aidatları ile Krallar gibi bir hayat sürüyorlar.Bu oda,birlik ve sendikalar, milyar dolarlara varan, bazen aşan meblağlara hükmediyorlar.Sendikaları,birlikleri suskun bırakmanın gütmenin bir yolu da bunu görmezden gelmek oluyor.Hiç bir hükümet merci,Bunların üzerine gitme cesaretini kendinde bulamıyor.Aksi taktirde tavır alıp ,iktisadi hayatı,çalışma hayatını/barışını kilitleye biliyorlar.Bunlar Geçmişdeki Yeniçeri İsyanlarında daha kötü isyanlarlar Çıkarabilme güçleri var.ANCAK Halkın tepkisi bunları dize getirir.BU yorumunu okuyan herkes, her yerde yazmalı ki bu tepki doruğa ulaşıp etkili olsun.."Bir formül" bulunmalı,bu meblağ değerlendirilmeli ve üye aidatları alımına son verilmeli.İNSANLAR BAZI ŞEYLERİ BİLSELERDİ,SOKAKLARDA İSYAN ÇIKARDI! Haksızlık karşısında hâlâ susacak mısınız ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle