Yıldırım, Şırnak Havaalanı'na ilk inişi yaptı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Önemli olan bizi birbirimize bağlayan değerlerimizdir. Kardeşliğimiz, bayrağımız, vatanımız, milletimiz ve güzel yurdumuzdur" dedi.

Yıldırım, Şırnak Havaalanı'na ilk inişi yaptı
Yıldırım, Şırnak Havaalanı'na ilk inişi yaptı
GİRİŞ 29.04.2013 18:42 GÜNCELLEME 29.04.2013 18:42

Bakan Yıldırım, beraberinde Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Birdal, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan ve Altyapı Yatırımlar Genel Müdürü Metin Tahan ile 2 ay sonra hizmete girecek Şırnak Havaalanı'na özel uçakla ilk inişi gerçekleştirdi.

Havaalanında incelemelerde bulunan Bakan Yıldırım, Vali Vahdettin Özkan'dan yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bakan Yıldırım ve beraberindekiler daha sonra yapımı süren Şırnak-Cizre karayolunda incelemelerde bulunmak üzere havaalanından ayrıldı. Yol inşaatı üzerinde nöbet tutan askerleri gören Bakan Yıldırım, aracından inerek bir süre onlarla sohbet etti.

Çevredeki alanlarda konaklayan göçebe ailelerle karşılaşan Bakan Yıldırım, bir kıl çadırına geçerek vatandaşlarla çay içip, dertlerini dinledi. Bakan Yaldırım, buradaki çocuklara çeşitli hediyeler verdi ve yeni doğan keçi yavrularını sevdi.

Mehmet Sait Genyüz ve Fatma Genyüz çifti, Bakan Yıldırım'a Kürtçe olarak "Hoş geldiniz, başım gözüm üstüne geldiniz" dedi. Bakan Yıldırım da Genyüz'ün torunu Mehmet Sait isimli çocuğu kucağına alarak yakından ilgilendi. Çocuğun hasta olduğunu öğrenen Yıldırım, doktorundan minik Mehmet Sait'i muayene etmesini istedi. Doktor yaptığı ilk kontrolden sonra çocuğun kızamık olabileceğini ve aşı olması gerektiğini belirtti.

Aileler, Yıldırım'ın ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, başlatılan çözüm sürecine destek verdiklerini ve artık kan akmasını istemediklerini ifade ederek, yapılan yollardan dolayı hükümete teşekkür ettiler.

Bunu üzerine Bakan Yıldırım, yolların barış yolu olduğunu ifade ederek, "Biz de bunun için buradayız. Bu yollar bizi birbirimize bağlıyor" dedi.

Buradaki incelemelerinin ardından Bakan Yıldırım, Şırnak-Cizre karayolundaki 800 metrelik tüneli inceledi, yetkililerden bilgi aldı.

-"Yollar bizi birbirimize bağlıyor"-

Bakan Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, Şırnak Havaalanı'nın bitme aşamasına geldiğini belirterek, ilk deneme uçuşunun kendilerini taşıyan uçakla yapıldığını söyledi.

İki yıl önce havaalanının temelinin atıldığını anımsatan Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bir iki ay içinde inşallah Şırnak'ın da havaalanı olacak. Şırnak hem İstanbul'a, Ankara'ya, hem de dünyanın her yerine daha yakın olacak. Şu anda Şırnak-İstanbul arası 24 saat. Havaalanı hizmete girdiğinde bu süre 2 saatin altına düşecek. Doğu ile batıyı bir biriyle birleştirmiş olacağız. Şırnak'ın en önemli projelerinden biri de Şırnak-Cizre bölünmüş yoldur. Aynı zamanda bu yol, Silopi ve Habur'a giden yol ile de birleşiyor. Yol, hem Irak'a hem de Anadolu'nun her yerine giden yol ile bağlantılı olacak. Yol üzerinde 2 tane tünel, 2 tane viyadük. Şimdi 2 tüneli arkamızda bıraktık. Şu anda 700 metrelik 2 tane tünel bitti. Şu önümüzdeki vadiyi 2 tane viyadükle geçeceğiz. Direk bu dağa gireceğiz, burada da 2 tane her birisi 800 metre tünel yapacağız. Dolayısıyla 4 tünel, 2 viyadük Cudi'yi tamamen dümdüz, dağın yüzeyine tırmanmadan, virajlardan kurtularak geçmiş olacağız. Bu yolun standardını çok arttırmış olacak. Viyadükle ilgili diğer iki tünelle ilgili her türlü çalışmalar tamamlandı ve zannediyorum 2014 ün en geç ikinci yarısında bu yolu tamamen hizmete açmış olacağız."

-"Bölünmüş yollar hayat kurtarıyor"-

Bakan Yıldırım, yaptırım programında devam eden 21 projenin toplam tutarının 1 milyar lira civarında olduğunu, buna Van-Şırnak yolunun da dahil olmadığını kaydetti.

GAP illeri ile Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki toplam 27 kentte, 1992-2002 yılı arasında toplam harcama miktarının 3 milyar lira iken, 2003-2013 yılı arası toplam yatırımın ise 21 milyar lira olduğunu anlatan Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Biz bölünmüş yol deyince, bazıları bunu istismar etmeye çalışıyor. Yolları bölüyoruz ama milleti, gönülleri birleştiriyoruz. Yolları bölüyoruz, hayatları birleştiriyoruz. Bölünmüş yollar hayat kurtarıyor. Trafik kazalarında Türkiye'de yapılmış tüm bölünmüş yollardan dolayı 2 bin 500 vatandaşımız daha az hayatını kaybediyor. İşte bunlar bölünmüş yolun faydaları. Bölünmüş yol terörün olumsuz etkilerini de ortadan kaldıracak en önemli hizmetlerdir. Havaalanı da keza aynı şekilde. Buraya daha fazla yatırımın daha fazla insanın gelmesine vesile olacak önemli hizmetlerdir."

-"İnsanımız barut kokusundan çok şirket kokusuna hasret"-

Bakan Yıldırım, bir soru üzerine, "İnsanımız barut kokusundan çok şirket kokusuna hasret. Barut kokusunu bırakalım, çiçek kokusunu hep beraber temaşa edelim. Burada kastedilen birlik, beraberlik, kardeşliktir. Doğusuyla, batısıyla, kuzeyiyle, güneyiyle insanlar kardeş olalım. Hazreti Nuh'un memleketi Şehr-i Nuh'tayız" dedi.

Cudi Dağı'nda insanlık helak olurken, Hazreti Adem'den sonra Nuh Tufanı'nın olduğunu, Nuh'un gemisinin de Cudi Dağı'nda bulunduğuna inanıldığını anlatan Bakan Yıldırım, şunları söyledi:

"Demek ki Hazreti Nuh'tan sonra insanlık yeniden başladı. O zaman Türkü, Kürdü var mıydı? Hep aynı Allah'ın kullarıyız. Ne olduğumuza, nasıl doğduğumuza biz karar vermiyoruz. Türk, Kürt, Laz, Boşnak olmamız önemli değil. Önemli olan bizi birbirimize bağlayan değerlerimizdir. Kardeşliğimiz, bayrağımız, vatanımız, milletimiz ve güzel yurdumuzdur. Türkiye hepimize yeter. Doğuda, batıda, kuzeyde kardeşlik içinde yaşayalım. Kavga edecek neyimiz var. Paylaşacak çok şeyimiz var. İşte  yollar, hastaneler, okullar, havaalanları, doğu ile batıyı birbirine kardeş yapıyor. Dayanışmamızı, kardeşliğimizi artırıyor. Bunu için bu yatırımları yapıyoruz."

-"Türkiye'de sorunları çözecek, üzerine gidecek irade var"-

Yeni süreçten herkesin umutlu olduğunu anlatan Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Arkamıza dönüp baktığımızda 35 sene var. Kaybolan 35 sene. Herkes kaybetmiş. Binlerce insanımızı toprağa vermişiz. Şehitlerimiz, kayıplarımız var. Acılı ailelerimiz, babalarımız, analarımız var. Geçen yıllar bizim kardeşliğimize değil, bizim aramızdaki ayrılıkların artmasına maalesef vesile olmuş. Artık bu işe son vermek lazım. Anlamsız kavgaya son vermek lazım. Çünkü kaynaklarımızı da bu uğurda çok tükettik. 400 milyar dolar ile 100 bin kilometre yol yapılır. Bu kaynaklarla, şu havaalanı gibi 100, 200 tane yapılır. 400 Boğaziçi Köprüsü yapılır ama ne oldu? Kim ne kazandı? Silah tüccarları kazandı ama artık bu gidişe bir son vermek zamanı geldi. Aklı selim ülkemizin her tarafında sorunlarımız var, sorun olmayan ölülerle delilerdir. Sorunlarımızı kavga ederek, birbirimizi telef ederek, yok ederek değil konuşarak çözeceğiz. Az önce göçerleri gördüm. 7 bin, 8 bin davarı var. Buradan Hakkari'ye doğru gidiyorlar. İstedikleri barış, huzur. Başka hiç bir şey istemiyorlar. Türkiye'de sorunları çözecek, üzerine gidecek irade var. Güçlü bir siyasi iktidar, Başbakan ve ekibi var. İnşallah bunların hepsinin üstesinden geleceğiz. Burada birbirimize, şefkatle, merhametle, sevgiyle yaklaşmamız bir çok sorunumuzu kendiliğinden çözecek. Doğu'da batıda herkeste bu anlayışın olduğunu görüyoruz. Bu Türkiye'nin önünde muazzam bir fırsattır. Türkiye artık bu beladan, bu yükten kurtulmalıdır."

KAYNAK: AA