Çağlayan, Kuveyt hedefini 1 milyar $'a çıkardı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Kuveyt arasında yaklaşık 570 milyon dolarlık ticaret hacmi bulunduğunu belirterek, "İnşallah çok kısa süre içinde 1 milyar doları beraber aşacağız" dedi.

Çağlayan, Kuveyt hedefini 1 milyar $'a çıkardı
Çağlayan, Kuveyt hedefini 1 milyar $'a çıkardı
GİRİŞ 18.04.2013 18:31 GÜNCELLEME 18.04.2013 18:31

Bakan Çağlayan, Kuveyt Sanayi ve Ticaret Bakanı Enes Halid es-Salih ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

Çağlayan, görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye ile Kuveyt'in önemli dostlukları bulunduğunu ve ortak bir medeniyet ve kültürü paylaştıklarını ifade etti.

Kuveyt'in son yıllarda gösterdiği sürekli büyüme performansından ve ülkenin ekonomik olarak gelişmesinden memnuniyet duyduklarını dile getiren Çağlayan, Türkiye'nin de dünya ekonomisi içinde tarih yazdığını, geçen yıl dünyada ihracatını en fazla artıran ikinci ülke olduğunu ve Avrupa ekonomilerinin küçüldüğü bir ortamda Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olduğunu kaydetti.

Türkiye ile Kuveyt arasında yaklaşık 570 milyon dolarlık ticaret hacmi bulunduğunu belirten Çağlayan, "Ancak bu son derece yetersiz. Ama 10 yıl önce bu sadece 166 milyon dolardı. İnşallah çok kısa süre içinde 1 milyar doları beraber aşacağız" diye konuştu.

Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasındaki serbest ticaret anlaşmalarının yeniden başlatılması ve Türkiye müteahhitlik sektörüyle ilgili bazı konuları görüşeceklerini anlatan Çağlayan, "Biz müteahhitlik firmalarımızın Kuveyt'in geleceğinin inşasında yer almasını istiyoruz. Şimdiye kadar firmalarımız 21 projede 1,1 milyar dolar iş yaptılar ama bunu yeterli görmüyoruz. Kuveytli kardeşlerimiz de Türkiye'ye yapacakları yatırlarda son derece karlı çıkacaklar. Çok iddialı ve önemli yatırım fırsatları içeren bir teşvik sistemi yaptık. Ülkemizde gayrimenkul alımı konusunda var olan engelleri de yeni kanunlarla ortadan kaldırdık" ifadelerini kullandı.

Çağlayan, yapacakları görüşmenin iki ülke arasındaki mevcut güçlü, siyasi, ekonomik, diplomatik ilişkileri artıracağını da sözlerine ekledi.

Kuveyt Sanayi ve Ticaret Bakanı Enes Halid es-Salih ise konukseverliği için Bakan Çağlayan'a teşekkür etti.

Heyetinde özel sektörden ve kamudan üst düzey yetkililerin bulunduğunu belirten es-Salih, Türkiye-Kuveyt 9. Karma Ekonomik Komisyonu toplantıları ve Kuveyt Emiri'nin Türkiye'ye yapacağı ziyaretin hazırlıkları için Türkiye'de bulunduklarını söyledi.

Toplantı, basına kapalı olarak devam etti.

KAYNAK: AA