Babacan'a göre gelecek yılın büyüme rakamı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin iç tüketim ve ihracattan gelen dengeli bir büyümeye açık olduğunu vurguladı. Babacan, ülkenin bu sene yüzde 4, gelecek sene yüzde 5 büyüyeceğini duyurdu.

Babacan'a göre gelecek yılın büyüme rakamı
Babacan'a göre gelecek yılın büyüme rakamı
GİRİŞ 11.04.2013 16:39 GÜNCELLEME 11.04.2013 16:39

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin iç tüketim ve ihracattan gelen dengeli bir büyümeye açık olduğunu vurguladı. Babacan, alınan önlemlere uyumlu olarak ülkenin bu sene yüzde 4, gelecek sene yüzde 5 büyüyeceğini duyurdu.

Başbakan Yardımcısı Babacan, İtalyan Girişimciler Derneği (CIIM EurAsiaMed) Diyalog toplantısına katıldı. İtalya Büyükelçisi Gianpaolo Scarante, CIIM Türkiye Başkanı Aldo Kaslowski ve yönetim kurulu üyelerinin de yer aldığı toplantıda ekonomiyi değerlendiren Babacan, Türkiye'nin 10 senede milli gelirini 3 kat artırdığını, ihracatını 152 milyar dolara getirdiğini aktardı. Büyümede şirketlerin önemli payı olduğunu belirten Babacan, makro ekonomi adına reformların devam edeceğini açıkladı.

Türkiye için cari açığın önemli bir sorun olduğuna işaret eden Babacan, "Enerjide dışa bağımlıyız. Yine tüketici borç alıp harcadığı için kaygılıyız. İç tüketim milli gelir ile orantılı olma durumunda. Onun için ne üretirsek üretelim hak ettiğimiz kadarını tüketmeliyiz. Yunanistan'da 10 senedir iç tüketim milli gelirden daha çok. Biz, bu nedenle iç talep büyümesini kısıtlamaya eğildik. Kredileri yeniden ele aldık." dedi.

Alınan önlemlere paralel 2012'de iç tüketimin artmadığını, büyümenin ihracat tarafından geldiğini dile getiren Babacan, şöyle devam etti:

"2012 dengelerin yerine oturduğu bir seneydi. Bakın cari açığın milli gelire oranı yüzde 4 indi. Yeni istihdamlar görüldü. Cari açık geriledi. Enflasyon dip yaptı. Şu an yeni bir döneme açığız. Daha dengeli büyümeye yani hem iç talepten hem ihracattan büyümeye açığız. Büyüme 2012'de daraldı. Bu daralma şuurlu idi, müdahaleye bağlı idi. Barajın kapaklarını açarak dilediğiniz miktarda su akıtırsınız. Çok açarsanız sel olur, altında kalıp boğulabilirsiniz. Bu anlamda biz, güçlü büyümenin ardından bir bunalımla karşı karşıya kalmamalıyız. Evet, bunları öne alarak planlarımızı ortaya koyduk. Bu sene yüzde 4, gelecek sene yüzde 5 büyüyeceğiz."

Avrupa'ya ekonomide popülist uygulamalardan kaçınmayı öneren Babacan, "Kısa vadede cennet yaratmak kolaydır. Toplumun her bir katmanının keyif alacağı, memnun olacağı uygulamalarda bulunmak kolaydır. Ama burada önemli olan uzun vadeli bakmak, yerinde kararlar almaktır." ifadelerini kullandı. Başbakan Yardımcısı, Euro ülkelerine de ortak menfaatleri için mutabakat içinde olmayı öğütledi.

Toplantıda Türkiye ve İtalya diyaloguna değinen Başbakan Yardımcısı Babacan, ülkeler arası ithalat-ihracat ve yatırımın arttığına temas etti. İtalya'nın markalarının güçlü bir konumu bulunduğundan söz eden Babacan, Türkiye'nin önemli şirketlerinin ise uygun maliyetle kalifiye ürünler üretme derdinde olduğunu dillendirdi. Bu minvalde ortak yatırımların ve şirketlerin 2 ülkeye büyük faydalarının olacağını savundu. İtalya'da hükümetin olumlu adımlar attığını anlatan Babacan, reformlara devam etmesi temennisinde bulundu. Ülkeye finans çevrelerinin güveninin devam ettiğini de ekledi.

 

KAYNAK: AA