Yıldız'dan Kerkük-Yumurtalık için yatırım sözü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: 15 yıllığına daha uzattığımız Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nın daha fazla kapasite ile çalışmasını bekliyoruz. Eğer o boru hattı yetmezse, ondan sonra tabii ki petrolle alakalı tekrar konuşuruz" dedi.

Yıldız'dan Kerkük-Yumurtalık için yatırım sözü
Yıldız'dan Kerkük-Yumurtalık için yatırım sözü
GİRİŞ 11.04.2013 14:33 GÜNCELLEME 11.04.2013 14:33

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nın daha fazla kapasite ile çalışmasını beklediklerini belirterek, "Eğer o boru hattı yetmezse, ondan sonra tabi ki petrolle alakalı tekrar konuşuruz" dedi.

Bakan Yıldız, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Petroleum Istanbul ve Automechanika Istanbul fuarlarının açılış töreninin ardından, basın mensuplarının Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı ile ilgili sorularını yanıtladı.

Yıldız, Irak'ta özel hukuk hükümlerine tabi olarak çalışan ve ticari sözleşme yapan ister kamu ister özel şirketlerin yaptığı bütün çalışmaların, çıkardığı bütün petrol ve doğalgazın Irak'ın normalleşmesiyle alakalı önemli bir adım olduğunu belirtti.

Şu anda 70 milyon ton kapasitesi olan Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nın henüz tam kapasiteyle çalışmadığına işaret eden Yıldız, ''Geçecek çok petrol var. Bizim taşıyabileceğimiz çok fazla kapasite var. Her artı taşınan kapasite, her oradan artı miktar, Irak'ın normalleşmesi için kullanılacak ve Irak halkının tamamına kullanılacak bir gelir kalemidir. O açıdan Türkiye bu yapıyı desteklemektedir'' diye konuştu.

Yıldız, şunları kaydetti:

"15 yıllığına daha uzattığımız Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nın daha fazla kapasite ile çalışmasını bekliyoruz. Eğer o boru hattı yetmezse, ondan sonra tabii ki petrolle alakalı tekrar konuşuruz. Merkezi Irak Hükümeti'nden Sayın Luaibi'ye, meslektaşıma, Basra'dan kuzeye gelen Basra petrollerinin de Türkiye üzerinden taşınabileceği projeye sıcak baktığımızı söyledim. Bu bin 200 kilometrelik hattın yapımında, işletmesinde ortak olarak bulunabileceğimizi veya tamamen yapabileceğimizi de söyledim. Biz bu tür projelere açığız. Önemli olan Irak'ın bütünlüğüne, gerek toprak gerekse bütün vatandaşlarıyla beraber gelir bütünlüğüne, Türkiye'nin koyabileceği artı katkılarıdır. O açıdan pozitif tutumumuz devam edecektir."

 

KAYNAK: AA