Çağlayan'dan büyüme yorumu: Acı fren oldu

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yüzde 2,2 olarak açıklanan 2012 büyümesini, "Daha fazlası da olabilirdi, biraz 'acı fren' oldu. Frene fazla basıldı" dedi.

Çağlayan'dan büyüme yorumu: Acı fren oldu
Çağlayan'dan büyüme yorumu: Acı fren oldu
GİRİŞ 01.04.2013 10:57 GÜNCELLEME 01.04.2013 11:03

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yüzde 2,2 olarak açıklanan 2012 büyümesini, "Daha fazlası da olabilirdi, biraz 'acı fren' oldu. Frene fazla basıldı. Çünkü biz Türkiye olarak daha fazlasını hak ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki, Türkiye'nin gerçek büyüme performansı bunun çok daha üzerinde." şeklinde yorumladı.

Çağlayan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun açıkladığı büyüme rakamlarını yazılı bir açıklama ile değerlendirdi. Frene fazla basıldığını ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin en büyük ihracat pazarlarının ekonomik anlamda daraldığı bir ortamda yüzde 2,2'lik bir artışın da kötü olmadığını belirtti. Çağlayan, "Bugünkü verilere göre 2012 yılı Bütçe açığı /GSYİH oranı yüzde 2 oldu. 2011'den yüksek olsa da pek çok AB üyesinden daha iyi bir oran. İnşallah 2013'te daha da düşük bir bütçe açığımız olacak." dedi.

"İÇ TALEP DARALMASI BÜYÜMEYİ AŞAĞI ÇEKİYOR"

İç talepteki daralmanın büyümeyi aşağı çektiğini vurgulayan Zafer Çağlayan, şunları aktardı:

"İç talepteki daralma büyüme hızımızı aşağı çeken bir gelişme oldu. Ne yazık ki büyümenin bir tarafı eksik kaldı. Ben hem iç talebin hem net ihracatın katkı vermesi gerektiğine inanıyorum. Gelecek yıllarda da bunu göreceğimizi düşünüyorum. 2012 yılında GSYİH'miz 786 milyar dolar oldu. Gönül isterdi ki; iç talep de büyümeye az da olsa katkı verseydi, 800 milyar doların üzerine çıkabilseydik, daha fazla istihdam yaratabilseydik, daha fazla yatırım yapılsaydı. Onları da 2013 ve sonrasında yapacağız inşallah. 2023 hedeflerimiz arasında ilk 10'a girmek ve 2 trilyon dolar GSYİH'ya çıkabilmek de var. Bunu yapabilmek için Türkiye'nin en az yüzde 6-6,5 oranında büyümesi gerek."

KAYNAK: CİHAN