Türkiye aslında su zengini değil

Türkiye'de kişi başına düşen su miktarının bin 519, su zengini ülkelerde ise 10 bin metreküp/yıl olduğu belirtildi.

Türkiye aslında su zengini değil
Türkiye aslında su zengini değil
GİRİŞ 24.03.2013 16:14 GÜNCELLEME 24.03.2013 16:14

Bu rakamlar göz önüne alındığında, su zengini olmadığı ortaya çıkan Türkiye'de, tarımdan konutlara kadar su israfından ciddi şekilde kaçınılması gerekiyor.

'22 Mart Dünya Su Günü' nedeniyle Devlet Su İşleri (DSİ) Antalya 13. Bölge Müdürlüğü 'Uluslararası Su İşbirliği' konulu resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödüllendirildiği programda konuşan DSİ Bölge Müdürü Turkay Özgür, bilinenin aksine Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını ifade etti. Özgür, şunları söyledi: "Ülkemizde kişi başına düşen su miktarı yapılan araştırmalara göre bin 519 metreküp/yıldır. Bu oran, su zengini ülkelerde ise 10 bin metreküp/yıl civarındadır. Bütün bu veriler göz önünde bulundurulduğunda yapılması gereken; tarımda kullanılan suyun bilinçli kullanılması, evlerimizde, iş yerlerimizde ve günlük hayatımızda israftan kaçınılarak tasarrufa gidilmesi gerekmektedir. Unutmayınız ki yaratılmış bütün canlı varlıkların yaşamını devam ettirebilmesi suya bağlıdır. Su, canlıların besin kaynağı olduğu gibi aynı zamanda da yaşam alanıdır."

Dünyada, 1995 yılından itibaren her yıl farklı bir tema vurgusuyla kutlanan 'Dünya Su Günü'nün 2013 yılı teması 'Uluslararası Su işbirliği Yılı 'olarak belirlendi. '22 Mart Dünya Su Günü' nedeniyle DSİ Genel Müdürlüğü başta olmak üzere, bölge müdürlükleri tarafından da çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu kapsamda Antalya 13. Bölge Müdürlüğü de 7. ve 8. sınıflar düzeyinde 'Uluslararası Su İşbirliği' konulu resim ve kompozisyon yarışması düzenledi.

Geleceğin teminatı gençlerin, hayatın olmazsa olmazı suyun kıymetini daha iyi anlamalarını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte; resim dalında; Kaş Ova İlköğretim Okulu öğrencilerinden Rabia Ak birinci, Aksu Dumanlar İlköğretim Okulu öğrencilerinden Mehmet May ikinci, Aksu Yurt Pınar İlköğretim Okulu öğrencilerinden Hüseyin Pesen üçüncü oldu. Kompozisyon dalında ise Antbirlik İlköğretim Okulu öğrencilerinden Bilge Göze Bal birinci, Alanya Özel Hamdullah Emin Paşa İlköğretim Okulu öğrencilerinden Dilan Kaya ikinci, Kızılot İlköğretim Okulu öğrencilerinden Uygar Ersoy da üçüncülüğü elde etti. Yarışmada dereceye giren öğrencileri DSİ Antalya 13. Bölge Müdürlüğü onur belgesi ile ödüllendirdi.

KAYNAK: CİHAN