Nükleerde anlaşma ay sonuna şekillenecek!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Sinop nükleer santrali konusunda Kanada'nın yarıştan koptuğunu, üç ülkenin ise yarışa devam ettiğini belirterek, “Anlaşmayı bu ayın sonunda şekillendirmiş oluruz” dedi

Nükleerde anlaşma ay sonuna şekillenecek!
Nükleerde anlaşma ay sonuna şekillenecek!
GİRİŞ 12.03.2013 08:05 GÜNCELLEME 12.03.2013 08:05

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'a yapılacak 2. nükleer santral için, "Türkiye'nin gelişmesine, büyümesine ve ilerlemesine katkı koyacak bir uluslararası anlaşmayı bu ayın sonunda biraz şekillendirmiş oluruz diye düşünüyoruz" dedi.

Yıldız, Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Türkiye'nin ölçülebilir 15 milyar lira civarında yıllık yapabileceği enerji tasarrufu olduğun belirten Yıldız, "Türkiye'nin ithalatının enerji kalemlerinde 60 milyar dolarlar civarında olduğu bir ortamda bütün bu rakamlar daha da önem kazanmış oluyor" diye konuştu.

Yıldız, Sinop'a yapılacak nükleer santral konusunda da Kanada'nın şu anda yarıştan koptuğunu, 3 ülkenin ise yarışa devam ettiğini söyledi.

Bu ayın sonuna doğru belki bir ülkenin daha yarıştan kopabileceğini ifade eden Bakan Yıldız, "Türkiye'nin gelişmesine, büyümesine ve ilerlemesine katkı koyacak bir uluslararası anlaşmayı bu ayın sonunda biraz şekillendirmiş oluruz diye düşünüyoruz. Tabii rekabet daha da artmazsa" dedi.

'İsteyenler eylem yapmıyor'

Taner Yıldız, nükleer enerjiye yönelik protestolara ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi: "Hiç şüphesiz ki içerdiği risklerden dolayı ister binde 1, isterse yüzde 1 olsun mutlaka Türkiye'nin en güvenli binasını, yapısını nükleer güç santrallerinde yapmak durumundayız. Allah vermesin, 7.4'den daha büyük bir deprem Türkiye'de olmadı, inşallah o da olmaz. Ama biz 9 büyüklüğündeki depreme dayanıklı olabilecek bir binayı, yapıyı kurguluyoruz."

"Sivil toplum örgütlerimizin farklı fikirleri olacaktır. Biz bunu toplumumuzun bir zenginliği olarak görüyoruz" diyen

Yıldız şöyle devam etti:

"Ama dikkat ederseniz sivil toplum örgütlerimizin 'biz nükleer güç santrallerini destekliyoruz' diye bir gösterisi söz konusu değil, 'biz istemiyoruz' diyen arkadaşlarımızın gösterileri genelde söz konusu. O açıdan toplumumuzun tamamını yansıtıyor gibi bir intiba uyandırmaları doğru değil. Onların burada bulunmaları, televizyonlarda çıkıp basın yoluyla fikirlerini söylemeleri son derece tabiidir, hayatın bir gerçeğidir, bizim için de bir renktir, çeşitliliktir. Biz bunları hep saygıyla karşılıyoruz ama yolumuza devam edeceğiz."

Rusya'ya yeni öğrenci gidecek

Yıldız, nükleer konusunda Rusya'da eğitim gören 114 öğrenciye yenilerinin ekleneceğini söyledi. Bu hafta 100 öğrencinin daha kabulünü gerçekleştireceklerini bildiren Yıldız, bu kontenjan için yaklaşık 4-5 bin kişilik bir müracaat beklediklerini ifade etti.

Taner Yıldız, özellikle fizik ve matematik gibi bölümlerden öğrencileri ve eğitim almış kişileriMoskova'da eğitime göndereceklerini belirtti.

Türkiye'de de eğitim verilecek

İlerleyen dönemde Türkiye'de bu eğitimlerin verileceği bir yapıyı kurmak istediklerini dile getiren Taner Yıldız, nihai hedefin 600 mühendisi 2023'e kadar hazırlayıp nükleer güç santralinin her biriminde çalışabilecekleri bir organizasyonu sağlamak olduğunu kaydetti.

Sürekli yaz saati yine ertelendi...

Gazetecilerin ileri saat uygulamasıyla ilgili sorularını da yanıtlayan Yıldız, "İleri saat uygulamasıyla alakalı biz Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak görüşlerimizi bildirdik.Bakanlar Kurulu'nda diğer bakanlıklarla da değerlendiriliyor. Bizim görüşümüz enerji tasarrufu açısından artık yeknesak bir hale gelmek.

Ama bu yıl içerisinde yine ileri ve geri saat uygulamaları yapılacak, önümüzdeki yıl için de tekrar değerlendireceğiz" dedi.