Türk- İş'te yönetim ikiye bölündü!

Türkiye'nin en büyük işçi konfederasyonu Türk-İş yönetiminde bir süredir devam eden görüş ayrılığı iyice derinleşti. Yönetim ikiye bölündü. Yönetim Kurulu'nda yer alan 5 isimden üçü, mevcut başkan Mustafa Kumlu'ya karşı harekete geçti.

Türk- İş'te yönetim ikiye bölündü!
Türk- İş'te yönetim ikiye bölündü!
GİRİŞ 06.03.2013 07:25 GÜNCELLEME 06.03.2013 07:35

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, "Yönetim olarak hiçbir konuda bütünlük sağlayamıyoruz. Türk-İş yönetimi olarak ciddi bir ayrışma içindeyiz. Zaman'dan İsa Yazar'ın haberine göre Mevcut yönetimin devam etme ihtimali yok. Olağanüstü genel kurul kaçınılmaz." ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki günlerde Türk-İş'te olağanüstü genel kurul bekleniyor. Türk-İş yönetimindeki görüş ayrılığının temelleri, bir süre önce kabul edilen sendikalar yasasına dayanıyor.

Yönetim içindeki muhalif kanat, Başkan Mustafa Kumlu'yu, 30'un altında işçi çalıştıran işyerlerinde sendikal tazminatı kaldıran düzenlemeye sessiz kalmakla suçluyor.

Gelinen noktada fiilen ikiye bölünen yönetim hiçbir icraat yapamıyor, karar alamıyor. Gazetecilerle bir araya gelen Genel Sekreter Kavlak, "Türk-İş'in olağanüstü genel kurulu, bu saatten sonra kaçınılmaz. Türk-İş içindeki bu ayrılık Sendikalar Yasası'nın çıkmasıyla başladı.

Türk-İş'teki ayrımcılığın pimini de 'ben çektim' diyebilirim. Bunu hiçbir yerde de saklamadım. 30'un altında işçi çalıştıran işyerlerinde sendikal tazminatı kaldırmanın önünü açan bir çalışmaya sessiz kalamazdım. Olağanüstü genel kurul, bu saatten sonra kaçınılmaz. Başkanlar Kurulu olarak ana tüzükte anlaşırsak, bir genel kurul takvimi belirlenebilir.'' dedi.

Öte yandan Türk Metal Sendikası ile Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) arasında yürütülen ve 115 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmelerinde görüşmeler çıkmaza girdi. Anlaşma sağlanamaması nedeniyle uyuşmazlık tutanağı düzenlendi.

Anlaşma sağlanamayan 210 işyeri arasında Ford, Tofaş, Renault, Mercedes, Arçelik, Bosch, Man ve Türk Traktör gibi Türk sanayisinin önemli firmaları var. Gelinen noktayı anlatan Türk Metal Sendikası Başkanı Kavlak, "Uyuşmazlığı tuttuk, bundan sonra sokağa ineceğiz. Biz çok sık sokağa inen bir sendika değiliz ama sokağa indiğimiz zaman da kolay kolay tekrar içeriye girmeyiz. Hiç kimse greve çıkmayı istemez ama greve çıkmak bir seçenek ise yapacak başka bir şey yok." diye konuştu.

Metal işkolundaki toplu iş sözleşmesi için MESS ile yapılan görüşmelerde birinci 6 ay için yüzde 18 ve sosyal haklarda da yüzde 24 zam istediklerini anlatan Kavlak, ikinci 6 ay için enflasyon, üçüncü 6 ay için enflasyon 2 puan ve dördüncü 6 ay içinse enflasyon oranında zam talep ettiklerini dile getirdi.

Pevrul Kavlak, "Bugün itibarıyla uyuşmazlığı tuttuk. Şu ana kadar da işverenin bize verdiği rakam 4,6 civarında. Sosyal haklarda da yüzde 9 verdi. Oluşmuş enflasyona baktığımız zaman bizim taleplerimiz yüksek gelebilir. Ancak yeni işe girenlerin ücretinin düşük olmasından dolayı ortalama ücret, bin 400 liranın biraz üzerinde. Bundan dolayı sektörde çok büyük sıkıntı var.

Temsil ettiğimiz, etkili olduğumuz işletmelere baktığınız zaman Türkiye'deki ilk 50 firmadan 27'sinde biz örgütlüyüz. Onların durumuna baktığınız zaman 2012 yılı onlar için çok parlak bir dönem oldu, kârlarına kâr kattılar. Hatta bazı şirketler 1 milyar dolara varan yatırımlar yapacağını basınla paylaştı." diye konuştu.

BMC'de sıkıntı sürüyor

Kavlak, bin 600 işçinin çalıştığı BMC'de 10 aydır işçilerin düzenli maaş alamadığını söyledi. 2 ay içeride maaşları olan işçilerin maaşlarını son kuruşuna kadar alana dek eylem yerini terk etmeyeceklerini belirten Kavlak, "Şirketin yüzde 45'inin yabancı bir şirkete satıldığını, anlaşma yapıldığını, sadece kaynak girdisinin olmadığını, gizlilik anlaşması gereği hangi şirket olduğunu açıklayamadıklarını söylediler." dedi.