Vatandaş 1488 ilacın alımında sıkıntı yaşıyor

‘İthal İlaç Birimi' tarafından temin edilen ilaçlardan bazılarının birim fiyatı 3 lirayı geçmemesine rağmen, el altından 10-15 katı fiyatlara satılıyor.

Vatandaş 1488 ilacın alımında sıkıntı yaşıyor
Vatandaş 1488 ilacın alımında sıkıntı yaşıyor
GİRİŞ 27.02.2013 13:23 GÜNCELLEME 27.02.2013 13:23

Sağlık Bakanlığı ile Türk Eczacıları Birliği arasında yurt dışından ilaç teminine ilişkin yapılan protokol çerçevesinde, bin 488 adet ilaç eczaneler yerine ‘İthal İlaç Birimi' tarafından temin ediliyor. İlaçların temini zaman aldığından hastalar mağduriyet yaşıyor. 

Bu ilaçlardan kalp sintigrafisi çekiminde kullanılan, piyasa fiyatı 0,77 Euro (2,5 TL) olan 'Persantin Ampul' eczanelerde bulunamazken, tezgah altı karaborsada 35 Liraya satılıyor.

Annesinin kalp rahatsızlığı için Kırklareli'ne bağlı Lüleburgaz'dan, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesine gelmek zorunda kaldığını belirten Yılmaz Civan; Lüleburgaz'daki eczanelerde bulamadığı Persantin ilacını, Çorlu'da bir eczanenin tezgah altından 35 liraya satın almak zorunda kaldığını ifade etti. Lüleburgaz'ın Hamitabat köyünde oturan Yılmaz Civan, annesinin (Mürvet Civan) kalp rahatsızlığı sebebiyle, Lüleburgaz Devlet Hastanesi'nden sevkli geldiği Çorlu Devlet Hastanesi Nükleer Tıp Laboratuvarı'nda kalp sintigrafisi çekilmesi için 26 Şubat 2013 tarihine randevu aldı.

Yılmaz'a, Çorlu Devlet Hastanesi'nden annesinin kalp sintigrafisi çekimi için 1 kutu Persantin ampul ilacı getirmesi söylendi. Lüleburgaz eczanelerinde Persantin ilacını arayan Yılmaz Civan, “Annemin sintigrafi çekimi için aradığımız ilacı Lüleburgaz'da bulamadık, bize, ilacı, çantacılarda bulabilirsiniz dediler. Biz de Çorlu'da bir tanıdığımız vasıtasıyla, Çorlu'daki bir eczaneden 35 liraya satın aldık.” dedi.

Hastaların tedavisi için hekim tarafından gerekli görülerek reçeteye yazılan, ancak Türkiye'de ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olduğu halde çeşitli nedenlerle üretimi veya ithalatı yapılamayan ve Sağlık Bakanlığı'nca ithalat izni verilen reçete muhteviyatı bin 488 ilaç ithal edilip hasta veya yakınına ‘İthal İlaç Birimi' tarafından teslim ediliyor.

KAYNAK: CİHAN